Γράφει ο Αμοιρίδης Παναγιώτης
Μέλος Δ.Σ. ΕΒΕ Κιλκίς
Έφτασαν οι εκλογές του Δεκεμβρίου και ο κ. Π.Τονικίδης διεκδικεί μία Τρίτη θητεία στο Επιμελητήριο. Τι έκανε λοιπόν από τον Ιούνιο του 2006 έως το Δεκέμβριο του 2011, πεντέμισι δηλαδή χρόνια για το επιμελητήριο και τα μέλη του;
2006: Ταμείο Αρωγής μελών: Ανακοινώθηκε η ίδρυσή του πανηγυρικά. Από όσα ξέρουμε 1 με 2 μόνο μέλη βοηθήθηκαν από αυτό. Στους καιρούς που περνούμε θα έπρεπε το Ταμείο να είχε πόρους για να βοηθήσει σε κάποιες έστω έσχατες περιπτώσεις. Δυστυχώς όμως δε μπορεί να το κάνει. Αποτέλεσμα μηδέν.
2006: Αδελφοποίηση με το ΕΒΕ Λευκωσίας: Μετά την πανηγυρική εκδήλωση και παρά τις ελκυστικές προοπτικές συνεργασίας με τις επιχειρήσεις της Κύπρου, καμία συνέχεια δεν υπήρξε και κανένα απτό αποτέλεσμα για το επιχειρείν του Νομού.
2006: Καθιέρωση δραστηριοτήτων στήριξης των τοπικών αγορών τις περιόδους των εορτών Χριστουγέννων-πρωτοχρονιάς: Μετά την εν χορδαίς και οργάνοις ανακοίνωση για ένα σύνολο εκδηλώσεων που θα γίνονται κάθε χρόνο και θα στηρίζουν τη γιορταστική αγορά σε Αξιούπολη, Γουμένισσα, Κιλκίς, Πολύκαστρο έγιναν κάποιες πτωχές εκδηλώσεις μόνο τα Χριστούγεννα του 2006 και από εκεί και μετά τίποτε. Μάλιστα τα τιμολόγια των εξόδων του 2006 φορτώθηκαν προς εξόφληση στους νεοεκλεγέντες τότε Δημάρχους.
2006-2011: ΑΕΠΙ: Κάθε φορά αναγγέλλεται μία κίνηση και πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου προς αυτήν την κατεύθυνση και κάθε φορά τα βάρη της ΑΕΠΙ όλο και αυξάνονται.
2006-2011: Προγράμματα που εντάχτηκε το Επιμελητήριο (INTERREG-LEADER και άλλα): Πέρα από κάποια επιδοτούμενα προγράμματα για ανέργους και εργαζομένους το κέρδος οι επιχειρήσεις του Νομού δεν έχουν δει να γίνεται κάτι για αυτές. Έγιναν προγράμματα σε συνεργασία με φορείς από τα Σκόπια που προέβλεπαν και τη συνεργασία σε επιχειρηματικό επίπεδο, που ήταν και το ζητούμενο. Η μόνη όμως επιχειρηματική συνεργασία που επετεύχθη είναι η καθημερινή αφαίμαξη της αγοράς του Νομού από τη Σκοπιανή πλευρά.
2006-2011: Λειτουργία Διοικητικού Συμβουλίου Επιμελητηρίου: Μετά την παραίτηση του πρώτου Γενικού Γραμματέα, ο αντικαταστάτης του δεν προσήλθε σε καμία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η ίδια λοιπόν η λειτουργία του κ. Π.Τονικίδη και της υπ΄αυτόν Διοίκησης οδήγησαν το Συμβούλιο στον εκφυλισμό.
2006-2011: Συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε διεθνείς εκθέσεις και διοργανώσεις: Στα προγράμματα ανταλλαγής και επισκέψεων στο εξωτερικό συμμετείχε περιορισμένος αριθμός επιχειρηματιών, ενώ αναφέρθηκαν και περιπτώσεις καταχρηστικών συμμετοχών συνταξιούχων και άσχετων. Σα συνέχεια μιας τέτοιας αποστολής στη Σουηδία ο κ. Π.Τονικίδης μίλησε για ενδιαφέρον σουηδικών επιχειρήσεων για το Νομό. Δεν είδαμε ούτε ακούσαμε τίποτε σχετικό από τότε. Μόνο ανακοινώσεις και ευχολόγια. Τίποτε δεν έμεινε για το σύνολο, για τις επιχειρήσεις του Νομού συνολικά.
2007: Λειτουργία Παραρτημάτων σε περιοχές του Νομού – Εξυπηρέτηση μελών: Θέσαμε σα μειοψηφία το θέμα εξυπηρέτησης των μελών από την Παιονία και προτείναμε τη λειτουργία με κάποια μορφή παραρτήματος του Επιμελητηρίου εκεί. Συναντήσαμε την άρνηση του κ. Π.Τονικίδη. Αντί αυτού δεσμεύθηκε για συχνές περιοδικές επισκέψεις κλιμακίου του ΕΒΕ. Αφού λοιπόν πραγματοποίησαν δυό-τρεις ολιγόωρες επισκέψεις, θεώρησαν ότι εξυπηρέτησαν έτσι τα μέλη της Παιονίας και έκτοτε τίποτε.
2007: Portal Επιμελητηρίου: Ολόκληρη ημερίδα στήθηκε για την παρουσίαση του ακριβότατου (γύρω στις 130.000€) portal (ελληνιστί ιστοσελίδας) του ΕΒΕ. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών δεν εξυπηρετείται από αυτό, ενώ άνθρωποι που ξέρουν από την κατασκευή σχετικών portals ισχυρίζονται ότι θα μπορούσαν να το κάνουν με συντριπτικά λιγότερα χρήματα από αυτά που δόθηκαν στους εκτός Κιλκίς δημιουργούς του.
2008: Κέντρο Επιχειρηματικότητας: Στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αστικών Παρεμβάσεων στα Στενημαχίτικα του Δήμου Κιλκίς, προβλεπόταν η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Επιχειρηματικότητας προϋπολογισμού 395.000Ευρώ. Τελικά το Κέντρο Επιχειρηματικότητας απεντάχθηκε από το πρόγραμμα, χωρίς ο κ. Π.Τονικίδης να το αποτρέψει, και χάθηκε μία ακόμη ευκαιρία ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στο Νομό, αλλά και καλύτερης εξυπηρέτησης των μελών.
2008: Ευνοϊκότεροι όροι για συμμετοχή μικρότερων επιχειρήσεων στα προγράμματα χρηματοδότησης: Πολλές φορές τέθηκε το θέμα ευνοϊκότερων προϋποθέσεων των προγραμμάτων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, προκειμένου και μικρότερες επιχειρήσεις από πλευράς εργαζομένων και τζίρου να μπορούν να συμμετέχουν. Υποσχέσεις δόθηκαν από τη Διοίκηση για κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά οι μικρές επιχειρήσεις παραμένουν ουσιαστικά αποκλεισμένες από τα προγράμματα αυτά.
2008: Συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς Συλλόγους: Κάποια στιγμή ο κ. Πρόεδρος δήλωσε ότι εγκαινιάζει τη συνεργασία με διάφορους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους γιατί θεώρησε ότι με τέτοιες συνεργασίες προωθείται και η επιχειρηματικότητα και τα συμφέροντα των μελών στις μικρές τοπικές κοινωνίας. Μετά από μία-δύο σχετικές συναντήσεις δεν υπήρξε συνέχεια. Τελικά τι εξυπηρετούσε η πρωτοβουλία αυτή του κ. Π.Τονικίδη; Μήπως απλά την προετοιμασία της υποψηφιότητάς του τότε για το Δήμο του Κιλκίς;
2008: Στήριξη επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος: Το 2008 προέκυψε το θέμα των ελέγχων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, μπαράκια, εστιατόρια κλπ.), κυρίως για κλείσιμο υπαίθριων χώρων. Προτείναμε έμπρακτες και δυναμικές κινήσεις συμπαράστασης προς τους συναδέλφους επαγγελματίες, οι οποίοι βρίσκονταν κάτω από ένα συνεχή ιδιότυπο διωγμό με συνεχείς ελέγχους και επανελέγχους από διάφορες υπηρεσίες (Εισαγγελία, Πολεοδομία, Τμήμα Υγιεινής, Δήμο, Τροχαία). Η Διοίκηση έμεινε στις δηλώσεις συμπαράστασης και στις συσκέψεις και οι συνάδελφοι μόνοι τους απέναντι στα πρόστιμα και τα δικαστήρια.
2009: Δημιουργία βιομηχανικών Πάρκων στις περιοχές άτυπης συγκέντρωσης βιομηχανιών: Κάποια στιγμή ανακοινώθηκε από τη Διοίκηση ότι με αφορμή σχετικό προκηρυχθέν πρόγραμμα έγιναν προτάσεις για τη δημιουργία ολοκληρωμένων Βιομηχανικών πάρκων εκεί που τώρα υπάρχουν άτυπα συγκεντρωμένες επιχειρήσεις όπως στη Νέα Σάντα-Παντελεήμονα, Γουμένισσα κ.α. Από τότε καμιά ενημέρωση για την πορεία των ενεργειών αυτών, κανένα αποτέλεσμα και καμία πρωτοβουλία προώθησης.
2009: Καμπάνια για στήριξη της Τοπικής Αγοράς ΖΩ ΕΔΩ – ΣΤΗΡΙΖΩ ΕΔΩ: Άλλη μία πρωτοβουλία «πυροτέχνημα» του κ. Π.Τονικίδη για τη στήριξη της Τοπικής Αγοράς. Πέρα από κάποιες αφίσες, που και αυτές για τη στήριξη της τοπικής αγοράς τυπώθηκαν εκτός Νομού, και κάποιες άλλες ενέργειες προβολής, καμία σοβαρή κίνηση για τη στήριξη της αγοράς και την προσέλκυση αγοραστών δεν έγινε. Αντί αυτού προωθήθηκε η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με τοπικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, όπου στην ουσία τους ζητούνταν να κάνουν αυτά για τα οποία η Διοίκηση του Επιμελητηρίου ήταν κυρίως υπεύθυνη και τα οποία θα έπρεπε να κάνει εδώ και τόσο καιρό. Το ίδιο υποσχέθηκε μία ακόμη σχετική έρευνα.
2009: Μνημόνια με Τράπεζες για στήριξη των επιχειρήσεων: Όταν ξεκίνησε η κρίση, η Διοίκηση επιδόθηκε στο κλείσιμο συμφωνιών και μνημονίων με κάποιες Τράπεζες (ποτέ δε δικαιολογήθηκε ο τρόπος επιλογής των συγκεκριμένων Τραπεζών από το σύνολο αυτών που δραστηριοποιούνται στο Νομό) για ευκολότερη δήθεν δανειοδότηση των επιχειρήσεων. Πρακτικό αποτέλεσμα κοντά στο μηδέν αν εξαιρέσουμε κάποιες επιχειρήσεις που έτσι και αλλιώς θα δανειοδοτούνταν βάσει των στοιχείων τους. Προς τι λοιπόν η διαφήμιση πρακτικά και μόνο κάποιων τραπεζών;
2010: Δάνειο του Επιμελητηρίου για να εξοφλήσει τις οφειλές του για την επίπλωση του κτιρίου του: Το Φεβρουάριο του 2010 κληθήκαμε να εγκρίνουμε ένα δάνειο 100.000 ευρώ για να μπορέσει το Επιμελητήριο να ξοφλήσει τις υποχρεώσεις του για εργασίες στο καινούριο του κτίριο. Παρ’ όλες τις δωρεές σε χρήματα, υλικά και εργασίες, παρ’ όλες τις χρηματοδοτήσεις από Υπουργεία, η διοίκηση του κ. Π.Τονικίδη «κατάφερε» 15 μήνες μετά τα εγκαίνια του κτιρίου και χρωστούσε ακόμη σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δούλεψαν και πρόσφεραν για την ολοκλήρωσή του. Κατέφυγε στο δάνειο και το έχει φορτώσει στις πλάτες των μελών του και της νέας διοίκησης.
2010: Τοπική Έκθεση προϊόντων: Η προχειρότητα και η υλοποίηση δράσεων στο πόδι μόνο και μόνο για το θεαθήναι φάνηκε και από την οργάνωση της Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων, η οποία εντάχθηκε στην πρωτοβουλία «Ζω εδώ στηρίζω εδώ» και η οποία υποτίθεται ότι απευθυνόταν στο κοινό της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδος και των όμορων βαλκανικών χωρών. Με τέτοιες φιλοδοξίες για την Έκθεση αυτή, οι υποψήφιοι εκθέτες ειδοποιήθηκαν στις 8 Ιουνίου για να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 15 Ιουνίου και να εκθέσουν τα προϊόντα τους στις 10 και 11 Ιουλίου. Έτσι η Διοίκηση πιστεύει ότι οργανώνεται και καθιερώνεται μία τέτοια Έκθεση. Το αποτέλεσμα ήταν ανάλογο της οργάνωσης.
2010-2011: Αναπτυξιακό Συνέδριο: Ο κ. Π.Τονικίδης ώθησε παρά τις αντιδράσεις και κριτικές το Επιμελητήριο σε ένα Αναπτυξιακό Συνέδριο το οποίο στοίχισε γύρω στις 50.000€. Πολλές εισηγήσεις, πολλές ιδέες, πολλές ελπίδες και το αποτέλεσμα; Εννέα μήνες μετά δεν υπάρχουν ούτε πρακτικά, ούτε συμπεράσματα, ούτε προτάσεις για την ανάπτυξη του Νομού για τις οποίες δεσμεύθηκε ο κ. Π.Τονικίδης.
2011: Έκθεση Agro-Invest στην Αθήνα – Συμμετοχή του Επιμελητηρίου με τη «μεγαλύτερη» τυρόπιττα: Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου «Με τις καλύτερες των εντυπώσεων συνοδεύθηκε η παρουσία του Νομού Κιλκίς στην Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων Υψηλής Ποιότητας στην Αθήνα. Είναι χαρακτηριστική η συνάντηση εργασίας του προέδρου του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου κ. Γιάννου Γραμματίδη με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κιλκίς κ. Π. Τονικίδη. Κατά τη συνάντηση υπογράφηκε ειδικό μνημόνιο συνεργασίας που αφορά στην προώθηση αγροτικών διατροφικών προϊόντων του Νομού στην Αμερικανική Αγορά, καθώς και για πιθανή αντιπροσώπευση ομοειδών προϊόντων των ΗΠΑ στη χώρα μας. Ο Νομός κυριολεκτικά έκλεψε την παράσταση το Σάββατο 14 Μαΐου. Με επίκεντρο την τεράστια τυρόπιτα(περί τα 70τ.μ.) στήθηκε ένα λαϊκό γλέντι που τράβηξε την προσοχή και προσέλκυσε ένα πρωτοφανές πλήθος απ’ όλους τους χώρους της τεράστιας έκθεσης». Πώς αξιοποίησε η Διοίκηση τη συμμετοχή στην Έκθεση αυτή και απόσβεσε τα έξοδά της; Δυστυχώς συνέχεια καμία παρά τους πανηγυρισμούς.
2011: Ανάσχεση της οικονομικής αιμορραγίας προς Σκόπια: Στις 14 Σεπτεμβρίου έγινε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου με την παρουσία εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και επαγγελματικών φορέων του Νομού με μοναδικό θέμα τον καθορισμό ενεργειών με σκοπό την ανάσχεση της οικονομικής αιμορραγίας προς τις αγορές και τα καζίνο της FYROM. Στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Π.Τονικίδης δεσμεύτηκε για τη λήψη μέτρων και τη συνέχιση των διαβουλεύσεων προς αυτήν την κατεύθυνση. Δύο μήνες μετά δεν έχει γίνει τίποτε.
Αυτός είναι ο απολογισμός συνοπτικά της 2ης υπερπενταετούς Διοίκησης του κ. Π.Τονικίδη. Απολογισμός εξαγγελιών χωρίς συνέχεια, μνημονίων χωρίς ουσία, συνεδρίων χωρίς αποτελέσματα και δανείου 100.000ευρώ φορτωμένου στις πλάτες των μελών. Απολογισμός ενεργειών, στην πλειοψηφία τους επικοινωνιακών, χωρίς ουσιαστικό όφελος για τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Επιμελητηρίου.
Μέλος Δ.Σ. ΕΒΕ Κιλκίς
Έφτασαν οι εκλογές του Δεκεμβρίου και ο κ. Π.Τονικίδης διεκδικεί μία Τρίτη θητεία στο Επιμελητήριο. Τι έκανε λοιπόν από τον Ιούνιο του 2006 έως το Δεκέμβριο του 2011, πεντέμισι δηλαδή χρόνια για το επιμελητήριο και τα μέλη του;
2006: Ταμείο Αρωγής μελών: Ανακοινώθηκε η ίδρυσή του πανηγυρικά. Από όσα ξέρουμε 1 με 2 μόνο μέλη βοηθήθηκαν από αυτό. Στους καιρούς που περνούμε θα έπρεπε το Ταμείο να είχε πόρους για να βοηθήσει σε κάποιες έστω έσχατες περιπτώσεις. Δυστυχώς όμως δε μπορεί να το κάνει. Αποτέλεσμα μηδέν.
2006: Αδελφοποίηση με το ΕΒΕ Λευκωσίας: Μετά την πανηγυρική εκδήλωση και παρά τις ελκυστικές προοπτικές συνεργασίας με τις επιχειρήσεις της Κύπρου, καμία συνέχεια δεν υπήρξε και κανένα απτό αποτέλεσμα για το επιχειρείν του Νομού.
2006: Καθιέρωση δραστηριοτήτων στήριξης των τοπικών αγορών τις περιόδους των εορτών Χριστουγέννων-πρωτοχρονιάς: Μετά την εν χορδαίς και οργάνοις ανακοίνωση για ένα σύνολο εκδηλώσεων που θα γίνονται κάθε χρόνο και θα στηρίζουν τη γιορταστική αγορά σε Αξιούπολη, Γουμένισσα, Κιλκίς, Πολύκαστρο έγιναν κάποιες πτωχές εκδηλώσεις μόνο τα Χριστούγεννα του 2006 και από εκεί και μετά τίποτε. Μάλιστα τα τιμολόγια των εξόδων του 2006 φορτώθηκαν προς εξόφληση στους νεοεκλεγέντες τότε Δημάρχους.
2006-2011: ΑΕΠΙ: Κάθε φορά αναγγέλλεται μία κίνηση και πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου προς αυτήν την κατεύθυνση και κάθε φορά τα βάρη της ΑΕΠΙ όλο και αυξάνονται.
2006-2011: Προγράμματα που εντάχτηκε το Επιμελητήριο (INTERREG-LEADER και άλλα): Πέρα από κάποια επιδοτούμενα προγράμματα για ανέργους και εργαζομένους το κέρδος οι επιχειρήσεις του Νομού δεν έχουν δει να γίνεται κάτι για αυτές. Έγιναν προγράμματα σε συνεργασία με φορείς από τα Σκόπια που προέβλεπαν και τη συνεργασία σε επιχειρηματικό επίπεδο, που ήταν και το ζητούμενο. Η μόνη όμως επιχειρηματική συνεργασία που επετεύχθη είναι η καθημερινή αφαίμαξη της αγοράς του Νομού από τη Σκοπιανή πλευρά.
2006-2011: Λειτουργία Διοικητικού Συμβουλίου Επιμελητηρίου: Μετά την παραίτηση του πρώτου Γενικού Γραμματέα, ο αντικαταστάτης του δεν προσήλθε σε καμία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η ίδια λοιπόν η λειτουργία του κ. Π.Τονικίδη και της υπ΄αυτόν Διοίκησης οδήγησαν το Συμβούλιο στον εκφυλισμό.
2006-2011: Συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε διεθνείς εκθέσεις και διοργανώσεις: Στα προγράμματα ανταλλαγής και επισκέψεων στο εξωτερικό συμμετείχε περιορισμένος αριθμός επιχειρηματιών, ενώ αναφέρθηκαν και περιπτώσεις καταχρηστικών συμμετοχών συνταξιούχων και άσχετων. Σα συνέχεια μιας τέτοιας αποστολής στη Σουηδία ο κ. Π.Τονικίδης μίλησε για ενδιαφέρον σουηδικών επιχειρήσεων για το Νομό. Δεν είδαμε ούτε ακούσαμε τίποτε σχετικό από τότε. Μόνο ανακοινώσεις και ευχολόγια. Τίποτε δεν έμεινε για το σύνολο, για τις επιχειρήσεις του Νομού συνολικά.
2007: Λειτουργία Παραρτημάτων σε περιοχές του Νομού – Εξυπηρέτηση μελών: Θέσαμε σα μειοψηφία το θέμα εξυπηρέτησης των μελών από την Παιονία και προτείναμε τη λειτουργία με κάποια μορφή παραρτήματος του Επιμελητηρίου εκεί. Συναντήσαμε την άρνηση του κ. Π.Τονικίδη. Αντί αυτού δεσμεύθηκε για συχνές περιοδικές επισκέψεις κλιμακίου του ΕΒΕ. Αφού λοιπόν πραγματοποίησαν δυό-τρεις ολιγόωρες επισκέψεις, θεώρησαν ότι εξυπηρέτησαν έτσι τα μέλη της Παιονίας και έκτοτε τίποτε.
2007: Portal Επιμελητηρίου: Ολόκληρη ημερίδα στήθηκε για την παρουσίαση του ακριβότατου (γύρω στις 130.000€) portal (ελληνιστί ιστοσελίδας) του ΕΒΕ. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών δεν εξυπηρετείται από αυτό, ενώ άνθρωποι που ξέρουν από την κατασκευή σχετικών portals ισχυρίζονται ότι θα μπορούσαν να το κάνουν με συντριπτικά λιγότερα χρήματα από αυτά που δόθηκαν στους εκτός Κιλκίς δημιουργούς του.
2008: Κέντρο Επιχειρηματικότητας: Στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αστικών Παρεμβάσεων στα Στενημαχίτικα του Δήμου Κιλκίς, προβλεπόταν η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Επιχειρηματικότητας προϋπολογισμού 395.000Ευρώ. Τελικά το Κέντρο Επιχειρηματικότητας απεντάχθηκε από το πρόγραμμα, χωρίς ο κ. Π.Τονικίδης να το αποτρέψει, και χάθηκε μία ακόμη ευκαιρία ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στο Νομό, αλλά και καλύτερης εξυπηρέτησης των μελών.
2008: Ευνοϊκότεροι όροι για συμμετοχή μικρότερων επιχειρήσεων στα προγράμματα χρηματοδότησης: Πολλές φορές τέθηκε το θέμα ευνοϊκότερων προϋποθέσεων των προγραμμάτων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, προκειμένου και μικρότερες επιχειρήσεις από πλευράς εργαζομένων και τζίρου να μπορούν να συμμετέχουν. Υποσχέσεις δόθηκαν από τη Διοίκηση για κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά οι μικρές επιχειρήσεις παραμένουν ουσιαστικά αποκλεισμένες από τα προγράμματα αυτά.
2008: Συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς Συλλόγους: Κάποια στιγμή ο κ. Πρόεδρος δήλωσε ότι εγκαινιάζει τη συνεργασία με διάφορους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους γιατί θεώρησε ότι με τέτοιες συνεργασίες προωθείται και η επιχειρηματικότητα και τα συμφέροντα των μελών στις μικρές τοπικές κοινωνίας. Μετά από μία-δύο σχετικές συναντήσεις δεν υπήρξε συνέχεια. Τελικά τι εξυπηρετούσε η πρωτοβουλία αυτή του κ. Π.Τονικίδη; Μήπως απλά την προετοιμασία της υποψηφιότητάς του τότε για το Δήμο του Κιλκίς;
2008: Στήριξη επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος: Το 2008 προέκυψε το θέμα των ελέγχων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, μπαράκια, εστιατόρια κλπ.), κυρίως για κλείσιμο υπαίθριων χώρων. Προτείναμε έμπρακτες και δυναμικές κινήσεις συμπαράστασης προς τους συναδέλφους επαγγελματίες, οι οποίοι βρίσκονταν κάτω από ένα συνεχή ιδιότυπο διωγμό με συνεχείς ελέγχους και επανελέγχους από διάφορες υπηρεσίες (Εισαγγελία, Πολεοδομία, Τμήμα Υγιεινής, Δήμο, Τροχαία). Η Διοίκηση έμεινε στις δηλώσεις συμπαράστασης και στις συσκέψεις και οι συνάδελφοι μόνοι τους απέναντι στα πρόστιμα και τα δικαστήρια.
2009: Δημιουργία βιομηχανικών Πάρκων στις περιοχές άτυπης συγκέντρωσης βιομηχανιών: Κάποια στιγμή ανακοινώθηκε από τη Διοίκηση ότι με αφορμή σχετικό προκηρυχθέν πρόγραμμα έγιναν προτάσεις για τη δημιουργία ολοκληρωμένων Βιομηχανικών πάρκων εκεί που τώρα υπάρχουν άτυπα συγκεντρωμένες επιχειρήσεις όπως στη Νέα Σάντα-Παντελεήμονα, Γουμένισσα κ.α. Από τότε καμιά ενημέρωση για την πορεία των ενεργειών αυτών, κανένα αποτέλεσμα και καμία πρωτοβουλία προώθησης.
2009: Καμπάνια για στήριξη της Τοπικής Αγοράς ΖΩ ΕΔΩ – ΣΤΗΡΙΖΩ ΕΔΩ: Άλλη μία πρωτοβουλία «πυροτέχνημα» του κ. Π.Τονικίδη για τη στήριξη της Τοπικής Αγοράς. Πέρα από κάποιες αφίσες, που και αυτές για τη στήριξη της τοπικής αγοράς τυπώθηκαν εκτός Νομού, και κάποιες άλλες ενέργειες προβολής, καμία σοβαρή κίνηση για τη στήριξη της αγοράς και την προσέλκυση αγοραστών δεν έγινε. Αντί αυτού προωθήθηκε η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με τοπικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, όπου στην ουσία τους ζητούνταν να κάνουν αυτά για τα οποία η Διοίκηση του Επιμελητηρίου ήταν κυρίως υπεύθυνη και τα οποία θα έπρεπε να κάνει εδώ και τόσο καιρό. Το ίδιο υποσχέθηκε μία ακόμη σχετική έρευνα.
2009: Μνημόνια με Τράπεζες για στήριξη των επιχειρήσεων: Όταν ξεκίνησε η κρίση, η Διοίκηση επιδόθηκε στο κλείσιμο συμφωνιών και μνημονίων με κάποιες Τράπεζες (ποτέ δε δικαιολογήθηκε ο τρόπος επιλογής των συγκεκριμένων Τραπεζών από το σύνολο αυτών που δραστηριοποιούνται στο Νομό) για ευκολότερη δήθεν δανειοδότηση των επιχειρήσεων. Πρακτικό αποτέλεσμα κοντά στο μηδέν αν εξαιρέσουμε κάποιες επιχειρήσεις που έτσι και αλλιώς θα δανειοδοτούνταν βάσει των στοιχείων τους. Προς τι λοιπόν η διαφήμιση πρακτικά και μόνο κάποιων τραπεζών;
2010: Δάνειο του Επιμελητηρίου για να εξοφλήσει τις οφειλές του για την επίπλωση του κτιρίου του: Το Φεβρουάριο του 2010 κληθήκαμε να εγκρίνουμε ένα δάνειο 100.000 ευρώ για να μπορέσει το Επιμελητήριο να ξοφλήσει τις υποχρεώσεις του για εργασίες στο καινούριο του κτίριο. Παρ’ όλες τις δωρεές σε χρήματα, υλικά και εργασίες, παρ’ όλες τις χρηματοδοτήσεις από Υπουργεία, η διοίκηση του κ. Π.Τονικίδη «κατάφερε» 15 μήνες μετά τα εγκαίνια του κτιρίου και χρωστούσε ακόμη σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δούλεψαν και πρόσφεραν για την ολοκλήρωσή του. Κατέφυγε στο δάνειο και το έχει φορτώσει στις πλάτες των μελών του και της νέας διοίκησης.
2010: Τοπική Έκθεση προϊόντων: Η προχειρότητα και η υλοποίηση δράσεων στο πόδι μόνο και μόνο για το θεαθήναι φάνηκε και από την οργάνωση της Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων, η οποία εντάχθηκε στην πρωτοβουλία «Ζω εδώ στηρίζω εδώ» και η οποία υποτίθεται ότι απευθυνόταν στο κοινό της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδος και των όμορων βαλκανικών χωρών. Με τέτοιες φιλοδοξίες για την Έκθεση αυτή, οι υποψήφιοι εκθέτες ειδοποιήθηκαν στις 8 Ιουνίου για να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 15 Ιουνίου και να εκθέσουν τα προϊόντα τους στις 10 και 11 Ιουλίου. Έτσι η Διοίκηση πιστεύει ότι οργανώνεται και καθιερώνεται μία τέτοια Έκθεση. Το αποτέλεσμα ήταν ανάλογο της οργάνωσης.
2010-2011: Αναπτυξιακό Συνέδριο: Ο κ. Π.Τονικίδης ώθησε παρά τις αντιδράσεις και κριτικές το Επιμελητήριο σε ένα Αναπτυξιακό Συνέδριο το οποίο στοίχισε γύρω στις 50.000€. Πολλές εισηγήσεις, πολλές ιδέες, πολλές ελπίδες και το αποτέλεσμα; Εννέα μήνες μετά δεν υπάρχουν ούτε πρακτικά, ούτε συμπεράσματα, ούτε προτάσεις για την ανάπτυξη του Νομού για τις οποίες δεσμεύθηκε ο κ. Π.Τονικίδης.
2011: Έκθεση Agro-Invest στην Αθήνα – Συμμετοχή του Επιμελητηρίου με τη «μεγαλύτερη» τυρόπιττα: Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου «Με τις καλύτερες των εντυπώσεων συνοδεύθηκε η παρουσία του Νομού Κιλκίς στην Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων Υψηλής Ποιότητας στην Αθήνα. Είναι χαρακτηριστική η συνάντηση εργασίας του προέδρου του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου κ. Γιάννου Γραμματίδη με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κιλκίς κ. Π. Τονικίδη. Κατά τη συνάντηση υπογράφηκε ειδικό μνημόνιο συνεργασίας που αφορά στην προώθηση αγροτικών διατροφικών προϊόντων του Νομού στην Αμερικανική Αγορά, καθώς και για πιθανή αντιπροσώπευση ομοειδών προϊόντων των ΗΠΑ στη χώρα μας. Ο Νομός κυριολεκτικά έκλεψε την παράσταση το Σάββατο 14 Μαΐου. Με επίκεντρο την τεράστια τυρόπιτα(περί τα 70τ.μ.) στήθηκε ένα λαϊκό γλέντι που τράβηξε την προσοχή και προσέλκυσε ένα πρωτοφανές πλήθος απ’ όλους τους χώρους της τεράστιας έκθεσης». Πώς αξιοποίησε η Διοίκηση τη συμμετοχή στην Έκθεση αυτή και απόσβεσε τα έξοδά της; Δυστυχώς συνέχεια καμία παρά τους πανηγυρισμούς.
2011: Ανάσχεση της οικονομικής αιμορραγίας προς Σκόπια: Στις 14 Σεπτεμβρίου έγινε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου με την παρουσία εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και επαγγελματικών φορέων του Νομού με μοναδικό θέμα τον καθορισμό ενεργειών με σκοπό την ανάσχεση της οικονομικής αιμορραγίας προς τις αγορές και τα καζίνο της FYROM. Στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Π.Τονικίδης δεσμεύτηκε για τη λήψη μέτρων και τη συνέχιση των διαβουλεύσεων προς αυτήν την κατεύθυνση. Δύο μήνες μετά δεν έχει γίνει τίποτε.
Αυτός είναι ο απολογισμός συνοπτικά της 2ης υπερπενταετούς Διοίκησης του κ. Π.Τονικίδη. Απολογισμός εξαγγελιών χωρίς συνέχεια, μνημονίων χωρίς ουσία, συνεδρίων χωρίς αποτελέσματα και δανείου 100.000ευρώ φορτωμένου στις πλάτες των μελών. Απολογισμός ενεργειών, στην πλειοψηφία τους επικοινωνιακών, χωρίς ουσιαστικό όφελος για τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Επιμελητηρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.