Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Καθορίστηκαν τα δημοτικά τέλη στο Δήμο Κιλκίς

Σε ενοποιήσεις -όπως προβλέπεται και στην κείμενη νομοθεσία- και μειώσεις των δημοτικών τελών για το έτος 2012 προχωρά ο Δήμος Κιλκίς έπειτα από τις σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου 2011.
Πριν την ψήφιση των θεμάτων, στη συζήτηση προ ημερησίας διάταξης, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κιλκίς κ. Δ. Ταταρίδης, ο οποιος ζήτησε από το σώμα να υιοθετήσει ψήφισμα σχετικό με την εργασιακή εφεδρεία. Το κείμενο που ψηφίστηκε είχε ως εξής:
“Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αντίθετο σε κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις και ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία προσωπικού του Δήμου Κιλκίς, διότι, στο Δήμο και στα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ., δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και στον Ο.Ε.Υ. του Δήμου που ψηφίστηκε σε εφαρμογή του πρόσφατου Ν. 3852/2010 (Νόμος «Καλλικράτης») και συντάχθηκε με βάση τα πρότυπα του ΥΠΕΣΑΗΔ, υπηρετούν λιγότεροι υπάλληλοι από τις προβλεπόμενες θέσεις. Σε αντίθετη περίπτωση οι απολύσεις και η εργασιακή εφεδρεία θα έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει ο Δήμος προς τους δημότες”.
Σε ό,τι αφορά την ψήφιση των τελών μεταξύ άλλων καθορίστηκαν τα εξής:
-Δικαίωμα βοσκής: Αποφασίστηκε η ενσωμάτωση σε ένα τέλος για όλο το νέο διευρυμένο Δήμο Κιλκίς όπως παρακάτω: Για την μικρή κτηνοτροφία, για κάθε κεφαλή μικρού ζώου 0,35 ευρώ και για κάθε κεφαλή μεγάλου ζώου 0,53 ευρώ. Για την μεγάλη κτηνοτροφία, για κάθε κεφαλή μικρού ζώου 0,70 ευρώ και για κάθε κεφαλή μεγάλου ζώου 1,06 ευρώ (καταψήφισαν τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης).
-Τέλος καλλιέργειας σε ακτήμονες: Αποφασίστηκε η ενσωμάτωση σε ένα τέλος όπως παρακάτω: Για τις δημοτικές Ενότητες Δοιράνης, Κιλκίς, Κρουσίων, Πικρολίμνης, Χέρσου και Γαλλικού
9 ευρώ το στρέμμα και για τη Δημοτική Ενότητας Μουριών 14,51 ευρώ το στρέμμα. Σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες σε δρομόπληκτους και όσους έχουν θιγεί τα αγροτεμάχιά τους από κοινωφελή έργα δωρεάν (κατά η Λαϊκή Συσπείρωση).
-Τέλος ύδρευσης: Προτάθηκε η ενοποίηση του συντελεστή για τις Δημοτικές Ενότητες ως εξής: Το πάγιο ύδρευσης για τις οικίες, καταστήματα κλπ στις Δημοτικές Ενότητες Γαλλικού, Δοϊράνης, Κρουσσών Πικρολίμνης και Χέρσου καθορίστηκε στο ποσό των 17,69 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ενώ για τη Δημοτική Ενότητα Μουριών στην οποία δεν υπάρχει κατανάλωση λόγω της φυσικής ροής παρά μόνο πάγιο ορίστηκε για οικίες, καταστήματα κλπ ένας συντελεστής παγίου στο ποσό των 47,85 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (κατά οι συνδυασμοί Λαϊκή Συσπείρωση, Ισχυρός Δήμος και Κοινωνία της Δημιουργίας).
Ο συντελεστής κατανάλωσης καθορίστηκε στα 0,40 ευρώ χωρίς ΦΠΑ το κυβικό μέχρι 1.000 κυβικά, ενώ για κατανάλωση ύδρευσης πάνω από 1.000 κυβικά προτάθηκε ο συντελεστής 0,50 ευρώ χωρίς ΦΠΑ το κυβικό για τις Δημοτικές Ενότητες Γαλλικού, Δοϊράνης, Κρουσσών Πικρολίμνης και Χέρσου. Για τη Δημοτική Ενότητα Μουριών το έτος 2012 θα τοποθετηθούν υδρόμετρα, ώστε το επόμενο έτος να υπάρχει και εκεί χρέωση στην κατανάλωση ύδρευσης.
Στις πολύτεκνες οικογένειες, όπως αυτές οι ιδιότητες οριοθετούνται από την κείμενη νομοθεσία και σε οικογένειες που είτε οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους είναι Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή νεφροπαθείς με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και τους επιβαρύνουν, αποφασίστηκε η μείωση των τελών κατανάλωσης κατά 35%. Η ανωτέρω απαλλαγή θα δοθεί μόνο σε όσους από τους ανωτέρω το ετήσιο εισόδημάτους είναι κάτω από 30.000 ευρώ. Για τις ανωτέρω κατηγορίες ατόμων προτείνεται το πάγιο ύδρευσης σε 15 ευρώ ανά υδρόμετρο χωρίς το Φ.Π.Α.(καταψήφισαν οι συνδυασμοί Λαϊκή Συσπείρωση, Ισχυρός Δήμος και Κοινωνία της Δημιουργίας)
-Τέλος άρδευσης: 35 ευρώ ανά στρέμμα αρδευόμενης έκτασης. Το τέλος θα επιβληθεί στις Δημοτικές Ενότητες Κιλκίς, Πικρολίμνης και Μουριών καθότι οι δήμοι αυτοί έκαναν χρήση της σχετικής ανταποδοτικής υπηρεσίας (καταψήφισαν οι συνδυασμοί Λαϊκή Συσπείρωση, Ισχυρός Δήμος και Κοινωνία της Δημιουργίας).
-Τέλος αποχέτευσης: Το πάγιο για τις Δημοτικές Ενότητες Γαλλικού (Πεδινό), Κρουσίων (Αντιγόνεια) και Χέρσου (Μεγάλη Στέρνα) ορίστηκε στα 30 ευρώ το χρόνο. Αντίστοιχα για τους πρώην δήμους Δοιράνης (Δροσάτο, Κορυφή) και Πικρολίμνης (Μαυρονέρι) στα 60 ευρώ (καταψήφισαν οι συνδυασμοί Λαϊκή Συσπείρωση, Ισχυρός Δήμος και Κοινωνία της Δημιουργίας).
-Τέλος τέλεσης πολιτικών γάμων: 50 ευρώ ανά γάμο. Για τους άπορους και τα ΑΜΕΑ, όπως αυτές οι ιδιότητες οριοθετούνται από την κείμενη νομοθεσία, δεν θα επιβάλλεται τέλος τέλεσης πολιτικών γάμων (καταψήφισαν τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης).
-Τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού: Αποφασίστηκε η ενοποίηση σε έναν συντελεστή για τις οικίες και έναν συντελεστή για τα καταστήματα όλων των Δημοτικών Ενοτήτων και σε έναν συντελεστή για τις οικίες και έναν για τα καταστήματα για τον πρώην Δήμο του Κιλκίς.
Ειδικότερα, για τις οικίες εντός και εκτός σχεδίου ο συντελεστής καθαριότητας και φωτισμού όλων των δημοτικών Ενοτήτων Γαλλικού, Δοϊράνης, Κρουσσών Πικρολίμνης, Μουριών και Χέρσου θα γίνει 1,20 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, για τις οικίες εντός και εκτός σχεδίου ο συντελεστής καθαριότητας και φωτισμού του πρώην Δήμου Κιλκίς θα διαμορφωθεί στο 1,40 ευρώ/τ.μ.
Για τα καταστήματα εντός και εκτός σχεδίου ο συντελεστής καθαριότητας και φωτισμού όλων των Δημοτικών Ενοτήτων Γαλλικού, Δοϊράνης, Κρουσσών Πικρολίμνης, Μουριών και Χέρσου θα διαμορφωθεί στο 1,75 ευρώ/τ.μ., ενώ για τα καταστήματα εντός και εκτός σχεδίου ο συντελεστής καθαριότητας και φωτισμού του πρώην Δήμου Κιλκίς θα διαμορφωθεί στο 2,55 ευρώ/τ.μ. (καταψήφισαν τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κοινωνίας της Δημιουργίας και του Ισχυρού Δήμου).
-Τέλος ακίνητης περιουσίας: Θα επιβληθεί ενιαίος συντελεστής τέλους 0,035%0 για όλη τη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Κιλκίς (καταψήφισαν οι συνδυασμοί Λαϊκή Συσπείρωση και Κοινωνία της Δημιουργίας).
-Τέλος νεκροταφείων: Το τέλος νεκροταφείου ορίστηκε σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες στα 5 ευρώ ανά οικογένεια. Ακόμη, στους οικισμούς του Καλλικρατικού Δήμου Κιλκίς θα χρεώνονται οι μη Δημότες και οι μη κάτοικοι του Καλλικρατικού Δήμου με δικαίωμα ενταφιασμού στο ποσό των 1.000 ευρώ, ενώ οι μη Δημότες και οι μη κάτοικοι που είχαν μερίδα στον Καλλικρατικό Δήμο του Κιλκίς στο παρελθόν (πριν τον Καλλικρατικό Δήμο), αλλά πήραν τα δικαιώματά τους, θα χρεώνονται με δικαίωμα ενταφιασμου στο ποσό των 200 ευρώ.
Για την πόλη του Κιλκίς ο δημότης και ο κάτοικος του Δήμου Κιλκίς θα χρεώνεται με δικαίωμα ενταφιασμού 140 ευρώ για το άνοιγμα του τάφου και τη συντήρηση του νεκροταφείου, ενώ ο μη δημότης και ο μη κάτοικος του Δήμου θα χρεώνεται με δικαίωμα ταφής στο ποσό των 2.000 ευρώ. Οι μη Δημότες και οι μη κάτοικοι που είχαν μερίδα στο Καλλικρατικό Δήμο του Κιλκίς στο παρελθόν (πριν τον Καλλικρατικό Δήμο), αλλά πήραν τα δικαιώματά τους, θα χρεώνονται με δικαίωμα ταφής στο ποσό των 500 ευρώ.
Για του άπορους Δημότες και κατοίκους του Δήμου Κιλκίς (όπως αυτή η ιδιότητα οριοθετείται από την κείμενη νομοθεσία) δεν θα χρεώνεται τέλος νεκροταφείου και δικαίωμα ενταφιασμού (καταψήφισαν οι συνδυασμοί Λαϊκή Συσπείρωση και Κοινωνία της Δημιουργίας).
-Φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων: Ο συντελεστής στους στεγασμένους χώρους στις Δημοτικές Ενότητες Γαλλικού, Κρουσσών, Κιλκίς και Πικρολίμνης καθορίζεται στο 0,10 ενώ στις Δημοτικές Ενότητες Μουριών, Δοϊράνης και Χέρσου διαμορφώνεται στο 0,08. Για τους μη στεγασμένους χώρους ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο μισό των παραπάνω συντελεστών, δηλαδή για τη Δημοτική Ενότητα Γαλλικού, Κρουσσών, Πικρολίμνης και Κιλκίς σε 0,05, για τη Δημοτική Ενότητα Δοϊράνης, Μουριών και Χέρσου σε 0,04 (καταψήφισαν οι συνδυασμοί Λαϊκή Συσπείρωση και Κοινωνία της Δημιουργίας).
-Τέλος κοινόχρηστων χώρων: Τραπεζοκαθίσματα, Ζώνη Α’: Το τέλος χρήσης της Α’ Ζώνης ορίζεται σε 18,00 ευρώ κατά τ.μ. το χρόνο για όλες τις πλατείες – πάρκα και στους πεζόδρομους σε 25,00 ευρώ κατά τ.μ. το χρόνο.
Ζώνη Β’: Περιλαμβάνει όλους τους υπόλοιπους δρόμους, πεζοδρόμους, πλατείες, πάρκα.
Το τέλος χρήσης της Β’ ζώνης επεκτείνεται στην Γ΄, Δ΄ Ζώνης και ορίζεται σε 16,00 ευρώ κατά τ.μ. το χρόνο.
Εμπορεύματα: Για την τοποθέτηση εμπορευμάτων, για την Α' ζώνη: Σε 18 ευρώ/ τ.μ. το χρόνο.
Για την Β', Γ΄, Δ΄ ζώνη σε 16 ευρώ/τ.μ. το χρόνο.
Όσον αφορά τις άλλες Δημοτικές Ενότητες Γαλλικού, Δοϊράνης, Κρουσσών, Μουριών, Πικρολίμνης και Χέρσου τα τέλη θα επιβληθούν ως εξής: κεντρικοί δρόμοι και πλατείες 6 ευρώ κατά τμ. και πάροδοι οικισμών 3 ευρώ κατά τμ. (καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.