Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Σβήστηκε τοιχογραφία του Δήμου Κιλκίς

Αφού είδε και απόειδε η Μητρόπολη Κιλκίς ότι δεν μπορεί να νοικιάσει λόγω παλαιότητας το κτίριο που στεγαζόταν μέχρι πριν από δύο χρόνια η Νομαρχία και πλέον η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, αποφάσισε -και ορθώς-, να μετατρέψει την παλιά ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων σε Συνεδριακό Κέντρο.
Μάλιστα, για το σκοπό αυτό προχώρησε τις τελευταίες ημέρες σε αναγκαίες εργασίες ευπρεπισμού και βαψίματος του εξωτερικού περιβάλλοντα χώρου. Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος η εικόνα που επικρατούσε στην περιοχή ήταν αυτή της εγκατάλειψης και της παρακμής, με μόνη ευχάριστη νότα την εικαστική παρέμβαση της Σοφίας Σπυρλιάδου στις σκάλες της παλιάς νομαρχίας στο πλαίσιο των γνωστών "Ιστοριών Τοίχων" του Δήμου Κιλκίς. 
 Όμως, κατά τις εργασίες της Μητρόπολης η τοιχογραφία (αλλά και η υπογραφή του έργου), προφανώς δεν εκλήφθηκε ως τέτοια και σβήστηκε κάτω από το νέο γκρι χρώμα που επιλέχθηκε για το κτίριο...
Ποιος ξέρει όμως... Ίσως στο μέλλον και με τη σύμφωνη πάντα γνώμη της Μητρόπολης οι Ιστορίες Τοίχων να κοσμούν εκ νέου με διαφορετική τοιχογραφία το νέο ευπρεπισμένο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης.


  

15 σχόλια:

  1. Ζήτω το γκρι! Ταιριάζει πιο πολύ στις μαύρες μέρες που ζούμε. Τί τα θέλουμε τα χρώματα και τις ζωγραφιές όταν μπορούμε να επιβάλουμε την αισθητική του μπετόν; Ομοιομορφία λοιπόν: κι όποιον δεν του αρέσει να βάλει ζωγραφιές στο σπίτι του. Δεν μπορεί να επιβάλλεται η πολύχρωμη φαντασία των καλλιτεχνών στην αισθητική της πόλης μας! Ζήτω η αχρωματοψία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΙΑΝΟΎ ΙΔΕΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ Η ΜΑΛΑΚΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ?.......ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕ ΗΤΑΝ ΑΝΤΡΑΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. βεζουβιε για ολα πως εχεις γνωμη . πρεπει να εισαι πολυ αντρας για να τρως τα λουκουμια ορθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. RE SEIS TA PROSOPIKA SAS EDO 8A TA LISETE ALLA PROBLIMATA DEN EXETE DOYLEPSTE KAI LΙGO NA SO8EI AYTO TO KRATOS ANEGKEFALOI ΟΜΑΔΑ Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μετά το δημοσίευμά σας επισκέσκέφθηκα το κτήριο της πρώην Νομαρχίας και έπαθα πλάκα. είδα τις φωτογραφίες και μιλάμε δεν συγκρίνονται. είναι δυνατόν να είναι καλύτερο ένα κτήριο με τα χιλιάδες συνθήματα, ριμαγμένα όλα, σπασμένα τζάμια, σπασμένα πλακάκια, σκουπίδια, βρωμιές, άβαφο από ένα πλήρως ανακαινισμένο κτήριο, πεντακάθαρο και πλήρως λειτουργικό επειδή το παλιό είχε μιά τοιχογραφία...??? έλεος ποια!!!
    ένα κτήριο δεν γίνεται όμορφο με ημίμετρα. η τοιχογραφία πάνω σε εκείνο το χάλι ήταν κάτι το όμορφο? τι έπρεπε να κάνει η Μητρόπολη? να αφήσει την τοιχογραφία η οποία είχε γίνει πάνω στους μουχλιασμένους τοίχους??? τα έκανε όλα καινούρια και μπράβο τους. καθάρισε ο τόπος. συγκρίνοντας τις δύο εικόνες η τωρινή είναι χιλιάδες φορές καλύτερη και ας κυριάρχει το γκρι!!! αν μπείτε δε μέσα στο κτήριο θα πάθετε... μπράβο στην Μητρόπολη και πάντα τέτοια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. MAS DOYLEYEIS RE IPALILE THS MITROPOLIS GIA KANTE KAMIA ETEREIA DIAXIRISIS AKINITON STH KYPRO KAI META TO SIZITAME.EXETE GINI 200 KILA KAI TO MONO POY SAS ENDEIAFEREI EINAI NA KANETE KANENA KTIRIO GIA NA TO NIKIASETE STO DIMODSIO ..... KERIA DEN EINAI AYTA EKTOS AN 8ELETE NA GINETE 250 KILA KAI TO AMAKSI NA SAS PIGENEI MEXRI TO TRAPEZI GIA TO PSARAKI SAS .......FTANEI 8A SAS TIMORISEI O XRISTOYLIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 12 Δεκεμβρίου 2011 5:02 μ.μ.
    μπραβο μεγαλε μαζι σου πεστα πεστα γιατι .....
    ολουσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΛΕΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΚΑΙ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΠΛΕΡΩΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΙΣΧΡΕΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΦΕΝΤΟΥΛΙΔΗ Σ. ΣΠΥΡΛΙΑΔΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. kala esi oti 8umase xerese esi mipos katebikes me kanenan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΗ ΟΛΟΙ ΜΕΡΑ ΒΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΗ. ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΜΕ. ΟΙ ΥΒΡΙΖΟΝΤΕΣ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΙ ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΜΑΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΝ. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΗ ΑΛΛΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. ΟΙ ΥΒΡΙΖΟΝΤΕΣ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΙ ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ... ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΕΠΙΕΙΚΩΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγω ειμαι προσωπικος φιλος της κοπελας που τα εκανε, και εχω να πω το εξης περαν πολιτικων και κομματικων διακρισεων:
    ΜΕΓΑ λαθος στη μητροπολη που εσβησε την τοιχογραφια!!!
    Ενα λαθος για την κοπελα που το εκανε, επρεπε πρωτα να βαφτει ο συγκεκριμενος τοιχος και μετα να γινει η τοιχογραφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλή κοπέλα δεν αντιλέγω αλλά η τοιχογραφεία ήταν για το ανάθεμα.
    Δεν μπορείς να ζωγραφίζεις πάνω σε ερείπια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ένας λόγος που μ΄αρέσει να περπατώ με τα παιδιά μου στο κέντρο, είναι για να ¨χαζέψοτυμε¨ (όχι για να ψωνίσουμε-αυτό δε συμβαίνει όπως και στους περισσότερους)τις τοιχογραφίες της Σοφίας.
    Ας μου επιτρέψει τον ενικό και με την ευκαιρία, σε ευχαριστούμε Σοφία γιατί πληθωρικά μας προσφέρεις τα έργα σου.
    Η αισθητική της πόλης μας άλλαξε...Από έναν άνθρωπο, για σκεφτείτε...
    Όλα τ΄άλλα έχουν να κάνουν με νοημοσύνη και κάποιοι δε διαθέτουν.
    Γιατί κανείς σκεπτόμενος δε σκέφτηκε τον κόπο της; Και δεν είναι η πρώτη φορά. Κάποτε μια ζωντανή ομάδα νέων ανθρώπων ζωγράφισε με θέμα την Ειρήνη τον τοίχο στην πλατεία Κήπου. Τότε καμιά δεκαριά τοιχογραφίες κοσμούσαν την συγκεκριμένη πλατεία. Μάλιστα τα υλικά ήταν χορηγεία του Δήμου Κιλκίς. Όμως μόνο λίγο διάστημα κατάφεραν να επιβιώσουν.Κάποιοι καρεκλοκένταυροι αποφάσισαν ότι οι τοιχογραφίες ήταν ¨περιττές¨και ο όμορφος πετρόχτιστος περίγυρος τοίχος του Δημοτικού Κήπου γκρεμίστηκε.
    Μη λυπάσε Σοφία...
    Εμείς οι άλλοι ας μην αφήνουμε τους ανεγκέφαλους να παίρνουν πρωτοβουλίες... Είναι επικίνδυνοι. Όχι μόνο καλό δεν μπορούν να κάνουν, αλλά μας θέλουν και καθυστερημένους.
    Η Σοφία ζωγραφίζει και σε ¨ερείπια¨, που τα δίνει ζωή. Μας δίνει αισιοδοξία βάζοντας χρώμα στο γκρίζο της πόλης. Μας κάνει έτσι καλύτερους και μπράβο της. Αλίμονο αν ζωγράφιζε αποκλειστικά σαλόνια κατά παραγγελεία.
    Αλλά όλα είναι στάση ζωής. Ας προσέχουμε να μην έχουν την ίδια τύχη και οι άλλες τοιχογραφίες. Το νου μας εεεεε!
    Νικολέττα Εμποροπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Άραγε αν πήγαινε η κοπέλα αυτή στην Μητρόπολη να της έδειναν χώρους (βαμένους) για να ζωγραφίσει θα την απαγόρευαν;;;;;;;;
    νομίζω πως όχι!!! έτσι θα είχαμε ωραίες τοιχογραφίες σε βαμένους τοίχους!!! και δεν θα μαλώναμε και εμείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. den 8a ebgaze lefta h mhtropolh omos katalabes tora.....................

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.