Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ερώτηση Φραγγίδη για "διπλό πτυχίο Νομικής"

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ του νομού μας, Γ. Φραγγίδης, κατέθεσε στη Βουλή την εξής ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας:
"Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» (kathimerini.gr), με ημερομηνία 29 Αυγούστου 2011, δημοσιεύθηκε το παρακάτω κείμενο: «Το Γαλλικό Κολλέγιο IdEF σε σύμπραξη με το 13ο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανακοινώνει την έναρξη του νέου διαπανεπιστημιακού προγράμματος σπουδών που οδηγεί στην απόκτηση δύο πτυχίων Νομικής σε τέσσερα (4) έτη σπουδών.

Το εν λόγω πρόγραμμα δίνει στους υποψήφιους τη δυνατότητα απόκτησης του Πτυχίου Νομικής του Πανεπιστημίου Paris 13 και του Πτυχίου Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με φοίτηση που διαρκεί συνολικά 4 έτη. Η φοίτηση των 3 πρώτων ετών λαμβάνει χώρα στην Αθήνα η/και το Παρίσι και η φοίτηση του 4ου έτους πραγματοποιείται στη Λευκωσία.
Στους φοιτητές που περατώνουν με επιτυχία το πρόγραμμα απονέμονται και τα δύο πτυχία Νομικής που επιτρέπουν την εγγραφή σε όλους τους Ευρωπαϊκούς Δικηγορικούς Συλλόγους.
Οι φοιτητές που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα πιστοποιούν άριστη γνώση του Ευρωπαϊκού και του Αγγλοσαξωνικού δικαίου καθώς και άριστη γνώση της Γαλλικής και Αγγλικής γλώσσας.

Η συνεργασία
Το πρόγραμμα «Διπλό Πτυχίο Νομικής» θεσμοθετήθηκε σε συνέχεια του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν το Γαλλικό Κολλέγιο της Ελλάδας, το Université Paris 13 και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και η πρώτη του εφαρμογή ορίστηκε για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012.

Η διαδικασία
Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής του Université Paris 13 που ολοκληρώνουν με επιτυχία το τρίτο έτος είτε στο Παρίσι είτε στην Αθήνα και κατοχυρώνουν 180 μονάδες ECTS γίνονται δεκτοί στο τέταρτο έτος σπουδών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η παρακολούθηση και η εξέταση γίνεται στην Ελληνική ή την Αγγλική γλώσσα. Στους φοιτητές που περατώνουν με επιτυχία το πρόγραμμα και τις εξετάσεις απονέμονται δύο πτυχία: το πτυχίο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το πτυχίο Maîtrise του Université Paris 13, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε 240 μονάδες ECTS.
Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που ολοκληρώνουν με επιτυχία το τρίτο έτος και κατοχυρώνουν 180 μονάδες ECTS γίνονται δεκτοί στο τέταρτο έτος σπουδών της Νομικής Σχολής του Université Paris 13 είτε στο Παρίσι είτε στην Αθήνα σε σύμπραξη με το Γαλλικό Κολλέγιο της Ελλάδας. Η παρακολούθηση και η εξέταση γίνεται στην Γαλλική γλώσσα. Στους φοιτητές που περατώνουν με επιτυχία το πρόγραμμα και τις εξετάσεις απονέμονται δύο πτυχία: το πτυχίο Maîtrise του Université Paris 13 και το πτυχίο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε 240 μονάδες ECTS.
Η ταυτόχρονη απονομή των δύο πτυχίων γίνεται εφικτή χάρις στην αντιστοίχιση των μαθημάτων του 4ου έτους νομικής των δύο Πανεπιστημίων και την αμοιβαία αναγνώριση των βαθμών που κατοχυρώνουν οι φοιτητές, διαδικασία που εδράζεται συνδυαστικά στα προγράμματα Erasmus, τις Πανεπιστημιακές πιστωτικές μονάδες (ECTS) και τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τα πλεονεκτήματα
Οι υπογράφοντες το Μνημόνιο Συνεργασίας σχεδίασαν και εκτελούν το πρόγραμμα «Διπλό Πτυχίο Νομικής» ως ένα πρόγραμμα αριστείας το οποίο έχει ως στόχο να παράσχει στους φοιτητές των Ιδρυμάτων που συμμετέχουν,
1. Τη δυνατότητα απόκτησης δύο πτυχίων νομικής χωρίς επιπλέον έτη φοίτησης και με ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση
2. Τη γνώση και την εξοικείωση με διαφορετικά νομικά συστήματα (ευρωπαϊκό, αγγλοσαξωνικό)
3. Την εκμάθηση δεύτερης ξένης γλώσσας (γαλλικά ή αγγλικά ανά περίπτωση)
4. Το ανταγωνιστικό βιογραφικό σε σχέση με τους πτυχιούχους των συμβατικών προγραμμάτων σπουδών
5. Την ευκολότερη πρόσβαση σε όλους τους ευρωπαϊκούς δικηγορικούς συλλόγους χάρη στην ανά περίπτωση αξιοποίηση του ενός ή του άλλου πτυχίου
6. Τις αυξημένες πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης σε όλη την Ευρώπη στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα
Κατόπιν των προπαρατεθέντων, ο Πρόεδρος του Γαλλικού Κολλεγίου IdEF κύριος Εμμανουήλ Αμαργιανάκης, καλεί τους υποψήφιους φοιτητές και τους γονείς τους να ενημερωθούν για τις νέες δυνατότητες που τους παρέχει ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης ως απάντηση στη νέα εργασιακή πραγματικότητα του «όπου γης και πατρίς».
Πηγή: IdEF»
2. Παράλληλα, σε διάφορες ημερήσιες εφημερίδες υπάρχουν διαφημιστικές καταχωρίσεις που αναφέρονται στα ίδια δεδομένα.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
α. Με βάση τις Συνταγματικές διατάξεις και την ισχύουσα νομοθεσία, ισχύουν αυτά που αναφέρονται ανωτέρω και ποια η άποψη της κυβέρνησης και της Υπουργού;
β. Ποια είναι η άποψη του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. σε σχέση με την αναγνώριση αυτών των πτυχίων;
Ο ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Φραγγίδης

5 σχόλια:

  1. Καταλάβαμε οτι τα ιδιωτικά κολλέγια,δεν φτάνει που πήραν άδειες λειτουργίας σχεδόν χαριστικά,θέλουν μ'αυτό τον πονηρό τρόπο να υποβαθμίσουν τις Νομικές σχολές των Ελληνικών Πανεπιστημίων και να φανεί οτι είναι καλύτερα κάποιος να φοιτήσει στίς δικές τους εκπαιδευτικές επιχειρήσεις, γιατί στα 4 χρόνια φοίτησης θα έχει 2 πτυχία.Κολλέγια της μεγάααλης πονηριάς και αρπαχτής δηλαδή!!Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε την απάντηση της υπουργού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν το πασοκ υιοθετούσε την άποψη για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ας μας πει ποιά ήταν η άποψή του και ποιές ερωτήσεις έκανε τότε στην ηγεσία του κόμματός του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή στην Ελλάδα δε μας αρέσει/συμφέρει η αξιολόγηση φτιάχνουμε νόμους (άρθρο 16) και οργανισμούς (ΔΟΑΤΑΠ) για να αποτρέψουμε το κάθε τι που απειλεί να μας ανταγωνιστεί. Σημερα όμως το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον καταφέρνει και παρακάμπτει αυτές τις ψευδεπίγραφες ασφαλιστικές δικλείδες. Αν δε μάθουμε να αξιολογούμε αλλά και να δεχόμαστε τις αξιολογήσεις τότε μια ζωή θα μας φταίνε τα κολέγια και οι εκπαιδευτικές επιχειρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξήγησέ μας σε ποιές έγκυρες αξιολογήσεις αναφέρεσαι και απο κυρίως απο ποιούς έγκυρους οργανισμούς γίνονται.Εσύ δηλαδή ώς άτομο αξιολογείς οτι ο κάθε επιχειρηματίας, που φτιάχνει ένα κολλέγιο, είναι πιό αξιόλογος απο τα Ελληνικά πανεπιστήμια;Που το βασίζεις αυτό;
    Όσο για το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που εκθιάζεις,αυτό μόνον αρνητικές επιπτώσεις έχει επιφέρει, με τον εκτροχιασμό των ισορροπιών, την αυξανόμενη αβεβαιότητα,την σύγχυση και την ύφεση,στο όνομα του οικονομικού κέρδους,σε όλους τους τομείς παγκοσμίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τους είδαμε και τους σοβαροφανείς ευρωπαίους, οι οποίοι είναι μέσα στη ρεμούλα και τη διαπλοκή. Δείτε διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στις διάφορες αξιολογήσεις..
    Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση Σωκράτη Δημητριάδη και Ανώνυμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.