Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Πρόταση Αθ. Λιάρτση για διαχείριση και τιμολόγηση του νερού

Πρόταση για την ορθολογική διαχείριση του νερού και την τιμολόγησή του με κόστος που δε θα επιβαρύνει το δημότη, κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας, που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη,  ο δημοτικός συνδυασμός ‘’ Παιονία – Όραμα Ευθύνης και Προοπτικής’’, μ` επικεφαλής την Αθ. Λιάρτση.
Συγκεκριμένα, η κ. Λιάρτση εισηγούμενη το θέμα, τόνισε ότι το νερό είναι αγαθό που οφείλει ο δήμος να παρέχει σε όλους τους δημότες με τη χαμηλότερη τιμή και δοθείσας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας η τιμολογιακή πολιτική του δήμου θα πρέπει να προσαρμοστεί στην κοινωνική αυτή διάσταση.

Αφού επισήμανε ότι καθήκον και του δημότη είναι η ορθολογική χρήση του νερού και η αποφυγή της σπατάλης του έθεσε υπόψη την πρόταση του συνδυασμού.
Για τους οικισμούς του πρώην Δήμου Πολυκάστρου προτείνεται η τιμή του νερού να είναι 0,20 ευρώ το κυβικό για κατανάλωση από 0 – 100 κυβικά, και 0,35 ευρώ το κυβικό για κατανάλωση από 100 κυβικά και άνω.
Για τους οικισμούς του πρώην Δήμου Αξιούπολης η τιμή του νερού να είναι 0,15 ευρώ το κυβικό για κατανάλωση από 0 – 100 κυβικά και 0,20 για 100 κυβικά και πάνω. Ζήτησε ακόμη οι τρίτεκνες οικογένειες να συμπεριληφθούν στο τιμολόγιο που ισχύει για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ώστε να πληρώνουν το 50% του λογαριασμού.
Κλιμακωτή τιμολόγηση προτάθηκε για τις κτηνοτροφικές μονάδες πάντοτε με το σκεπτικό της αποφυγής της αλόγιστης σπατάλης στη χρήση του νερού. Σε ότι αφορά τον πρώην δήμο Πολυκάστρου η τιμή να διαμορφωθεί στα 0,25 ευρώ ανά κυβικό από 0 – 500 κυβικά και από 500κυβικά και άνω 0,35ευρώ ενώ για τις κτηνοτροφικές μονάδες της δημοτικής περιφέρειας Αξιούπολης η τιμή να είναι 0,35 ευρώ από 0 -500 κυβικά και από 500 κυβικά και άνω 0,45ευρώ.
Αυστηρή κριτική άσκησε η μείζονα αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή κατά την παρουσίαση της έκθεσης εσόδων – εξόδων του πρώτου εξαμήνου του 2011. Σημείωσε ότι διαψεύστηκαν οι ισχυρισμοί του δημάρχου για έναν προϋπολογισμό ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο και τούτο αποδεικνύεται από την αδυναμία της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στις εισπράξεις των τελών. Σηματοδοτεί δε ένδεια έργων, αφού όπως τόνισε, ελλείψει πόρων το τεχνικό πρόγραμμα βρίσκεται στο αέρα.
Έντονα αντέδρασε ο δημοτικός συνδυασμός ‘’Παιονία – Όραμα Ευθύνης και Προοπτικής’’ και στο θέμα που ετέθη εκτός ημερησίας διάταξης ως κατεπείγον και αφορούσε την τροποποίηση σύμβασης για την ίδρυση μονάδας ανεμογεννητριών από την εταιρία ‘’Αίολος’’.
Ο συνδυασμός κατέστησε σαφές ότι δεν είναι αντίθετος στη δημιουργία επενδύσεων στην περιοχή της Παιονίας, ίσα – ίσα επικροτεί κάθε τέτοια προσπάθεια, ωστόσο δε μπορεί ένα τόσο σοβαρό θέμα να υποβαθμίζεται συνειδητά και να έρχεται προς συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης πολύ δε μάλλον όταν δεν δικαιολογείται και η καταπείγουσα διαδικασία. Ζήτησε με γραπτό αίτημά του ενημέρωση για την ημερομηνία που ζητήθηκε από την ενδιαφερόμενη εταιρία η τροποποίηση της σύμβασης ενώ αντιπρότεινε στην επόμενη συνεδρίαση να τεθεί το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη ώστε να γίνει μια εμπεριστατωμένη συζήτηση ει δυνατόν και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της εταιρίας ‘’Αίολος’’ για να ενημερωθεί το σώμα και να αποφασίσει σχετικά.
Ως προς τους προϋπολογισμούς των νέων νομικών προσώπων του δήμου (κοινωφελής επιχείρηση υγείας –πρόνοιας, κοινωνικής προστασίας – αλληλεγγύης) ο δημοτικός συνδυασμός ‘’Παιονία – Όραμα Ευθύνης και Προοπτικής’’ ενέκρινε με την ψήφο του την υλοποίησή τους. Έσπευσε όμως να υπογραμμίσει ότι η θετική ψήφος δεν είναι ‘’λευκή πετσέτα’’ υπό την έννοια ότι θα ασκήσει κριτική και έλεγχο στη λειτουργία τους καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.