Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Εκεί που μας χρωστούσανε … μας πήραν και το βόδι. Ψέματα και αλήθειες

Γράφει ο Βασίλης Κωνσταντινίδης
Μια έκφραση του λαού είναι και οι λαϊκές παροιμίες. Με πολύ σοφία ο λαϊκός παράγοντας εκφράζει και περιγράφει κάθε φορά τις διάφορές καταστάσεις με παροιμίες. Κάτι ανάλογο έχουμε και στην περίπτωση μας με τον τίτλο του άρθρου μας. Αναφερόμαστε βέβαια στην σημερινή κυβέρνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως εξαιρούνται και οι προηγούμενες. Και για να γίνουμε πιο ακριβής. Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο οι κυβερνώντες μας βομβαρδίζουν σε καθημερινή βάση για το μεγάλο κρατικό χρέος. Βέβαια προεκλογικά υπήρχαν λεφτά, όπως διαβεβαίωναν το εκλογικό σώμα. Πιστεύουμε πως τότε αλήθεια έλεγαν, εξού και τα δισεκατομμύρια που προσέφεραν απλόχερα στους τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες. Αλλά ας επανέλθουμε στο μεγάλο κρατικό χρέος. Η κυβέρνηση θέτει μια σειρά εκβιαστικά διλήμματα στους εργαζόμενους προκειμένου να τους υποτάξει στα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ήδη πάρει και αυτά που πρόσφατα προτείνει με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Θεωρεί τις αμοιβές ότι δημιουργούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Ας τελειώνουμε με τα ψέματα ότι δήθεν ευθύνονται οι αμοιβές των εργαζομένων για το δημόσιο χρέος. Στο όνομα αυτής της πολιτικής οι μέχρι σήμερα κυβερνητικές πολιτικές έβαλαν στο επίκεντρο των αποφάσεων τους τον διωγμό των μισθών και των συντάξεων.
Για του λόγου το αληθές ας φρεσκάρουμε λίγο την μνήμη μας και γρήγορα θα αντιληφτούμε το μέγεθος του ψέματος.
Το 1985 – 87 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απαγόρεψε με πράξη Νομοθετικού περιεχομένου τις αυξήσεις μισθών για δυο χρόνια με το λεγόμενο σταθεροποιητικό πρόγραμμα. Το χρέος από 5.5% του ΑΕΠ το 1984 εκτινάχθηκε στο 15,8% του ΑΕΠ το 1988.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικαλούμενη χρέη και ελλείμματα το 1993 απαγόρεψε τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων με εκείνο το αμνημόνευτο «0+0 = 14%». Υπενθυμίζουμε πως το κρατικό χρέος το 1992 από τα 45,7 δις. Ευρώ το 1994 απογειώθηκε στα 82,4 δις. Ευρώ.
Είναι γνωστό πως το 2009 η κυβέρνηση της ΝΔ πάγωσε τους μισθούς με πρόσχημα το κρατικό χρέος. Την ίδια χρονιά το χρέος έφθασε στα 300 δις ευρώ από τα 260 δις ευρώ του 2008.
Η σημερινή κυβέρνηση το 2010 πείρε μια σειρά βάρβαρων μέτρων σε βάρος των εργαζομένων και συνταξιούχων. Δεν απαγόρεψε απλώς τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων αλλά στο όνομα των ελλειμμάτων προχώρησε στις μειώσεις των αμοιβών και κατάργησε το δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας (δύο μισθοί). Διαπιστώνουμε ότι παρ όλα αυτά το χρέος από τα 300 δις ευρώ το 2009 εκτοξεύτηκε στα 340 δις ευρώ το 2010.
Ας σταματήσουν λοιπόν να μας σερβίρουν τα ψέματα ότι τάχα οι αμοιβές των εργαζομένων συμβάλουν στην δημιουργία ή και διογκώνουν το δημόσιο έλλειμμα. Είναι γνωστό σε όλους και σε εμάς και σε αυτούς, πως και ποιοι δημιουργούν τα ελλείμματα και πως και ποιοι τα διογκώνουν. Τα φαγοπότια γύρω από το δημόσιο κορβανά είναι που δημιουργούν τα ελλείμματα με τα οποία θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, ευνοημένοι από τις κυβερνητικές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Βέβαια ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις πως δίνουν «κίνητρα» στις επιχειρήσεις προκειμένου να πετύχουν την ανάπτυξη. Ψέμα κι αυτό. Πιο συγκεκριμένα:
Την περίοδο 2000 – 2008 οι ελληνικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν την μεγαλύτερη κερδοφορία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύουν. Την ίδια περίοδο τα δημόσια ελλείμματα μεγαλώνουν χάρη στην πολιτική των φοροαπαλλαγών των κυβερνόντων. Οι φόροι που πλήρωσαν οι κεφαλαιοκράτες το 1999 ανερχόταν σε 4,3 δις ευρώ και 10 χρόνια αργότερα δηλαδή το 2009 ήταν της τάξης των 5,4 δις ευρώ, παρά τα πολλαπλασιαζόμενα κατά δεκάδες φορές κέρδη.
Είναι φανερό πως θα συνεχίσουν να παραπληροφορούν και να εκβιάζουν το λαό με το χρέος που δε δημιούργησε ο λαός. Αναποδογυρίζουν τις αιτίες δημιουργίας του, αποδίδοντάς τες στους μεγάλους μισθούς, στις μεγάλες συντάξεις, στις πολλές κοινωνικές παροχές, δηλαδή σε μια δήθεν λαϊκή ευημερία με δανεικά. Μέγα ψέμα. Το έλλειμμα στα κρατικά ταμεία και στις τσέπες των λαϊκών νοικοκυριών είναι τα τεράστια κέρδη στα θησαυροφυλάκια των καπιταλιστών. Το χρέος δημιουργήθηκε από τα τεράστια ποσά που δόθηκαν στο κεφάλαιο για επενδύσεις, τα τεράστια κονδύλια για τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Από τις τεράστιες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, τα μεγάλα επιτόκια των τραπεζών που δανείζουν.
Να πληρώσουν αυτοί που άδειασαν τα ταμεία. Αυτοί που καρπώθηκαν την κλεμμένη υπεραξία, τη μείωση μισθών και συντάξεων, τον τεράστιο εθνικό πλούτο, αυτοί που γεμίζουν τις τράπεζες της Ελβετίας κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.