Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΛΚΙΣ: "Πρέπει να υπάρξει ορθολογική και συνταγματικά συνεπής φορολογική μεταχείριση των δικηγόρων."

"Με τη διάταξη του άρθρου 31 του κατατεθέντος στη Βουλή σχεδίου νόμου με τίτλο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», ανάμεσα στα άλλα εξωφρενικά που προβλέπονται για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, προβλέπεται και η επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους επιτηδευματίες και τους ασκούντες ελεύθερο επάγγελμα.
Η επιβολή της ανωτέρω επιβάρυνσης και στους δικηγόρους έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από φόρους και μέτρα σε βάρος του κλάδου μας που πλήττεται όπως οι περισσότεροι επαγγελματικοί κλάδοι εντελώς άδικα, αναγκάζοντας τον κύριο όγκο των μελών μας που είναι νέοι σε ένα βασανιστικό αγώνα επιβίωσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις αρκεί και μόνη η ιδιότητα του δικηγόρου ώστε να συνεπάγεται η υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος χωρίς αυτό να συνδέεται ούτε με τα έτη άσκησης της δικηγορίας ούτε με τα δηλωθέντα εισοδήματα!
Η επιβολή του τέλους αυτού παρουσιάζει μια «θεωρητική- αντικειμενική» οικονομική δυνατότητα των δικηγόρων που είναι εντελώς εξωπραγματική στις παρούσες συνθήκες άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος, μέσα σε μια κοινωνία που «στενάζει» και σε έναν επαρχιακό σύλλογο στη συντριπτική πλειοψηφία του αποτελούμενο από νέους επαγγελματίες, οι οποίοι εργάζονται πληρώνοντας ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, εργαζόμενοι ουσιαστικά ως ανασφάλιστοι.
Ο κλάδος μας στοχοποιείται για μια ακόμα φορά και αυτό είναι κοινωνικά άδικο, πέρα από το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά δημιουργούνται πρόχειρα νομοθετήματα στη λογική της εισπρακτικής πολιτικής της κυβέρνησης ενώ παραβιάζεται το Σύνταγμα και οι γενικές αρχές της φορολογίας.
Για μια ακόμη φορά φορολογούνται άγρια οι μη έχοντες και προστατεύονται σκανδαλωδώς οι τράπεζες και οι μεγάλες εταιρίες.
Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που δημιούργησε η επιβολή του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες λόγω κυρίως της αδυναμίας της αγοράς γενικά και ειδικότερα των συμπολιτών μας να καταβάλουν ΦΠΑ 23%.
Πάγιο αίτημά μας είναι να υπάρχει ορθολογική και συνταγματικά συνεπής φορολογική μεταχείριση των δικηγόρων.
Ο κλάδος μας είναι από αυτούς που προκαταβάλει τους φόρους του και ασφαλώς επιθυμούμε τη δίκαιη φορολόγησή μας σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές και κανόνες δικαίου ώστε να μην υποβιβάζεται ο ρόλος των δικηγόρων ως συλλειτουργού στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.