Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Αποτελέσματα της σύσκεψης για τη μεταφορά μαθητών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

«Σε μια περίοδο που κάποιοι θέλουν να “κουρέψουν” την εθνική μας αξιοπρέπεια, δεν έχουν δικαίωμα να “κουρέψουν” τα δεδουλευμένα των εμπλεκομένων στη μεταφορά των μαθητών. Απεδείχθη, έστω και καθυστερημένα, ότι διαχρονικά οι ευθύνες βαρύνουν την Πολιτεία και όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Εμείς θα συμπαρασταθούμε σε όλους τους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν να εισπράξουν 15 περίπου εκατομμύρια ευρώ για το 2010 και περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ για το α΄εξάμηνο του 2011.
Αλήθεια, σ’ εμάς τους πολιτικούς διαχρονικά έχουν γίνει περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις; Δεν μπορούμε να έχουμε άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Δεν μπορεί να ζητά κανείς περικοπές των δεδουλευμένων».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας  Παναγιώτης Ψωμιάδης, μιλώντας στη σημερινή σύσκεψη σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του Περιφερειάρχη στις 10 το πρωί, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (πρώην Νομαρχιακού, Βασ. Όλγας 198). Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι τρεις θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Δ. Ψωμιάδης, Ε. Φωτόπουλος και Δ. Ευθυμιάδης και οι Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης Α. Τζιτζικώστας, Κιλκίς Χ. Γκουντενούδης, Πέλλας Θ. Θεοδωρίδης, Πιερίας Σ. Μαυρίδου, Σερρών Ι. Μωϋσιάδης, καθώς και οι εκπρόσωποι λεωφορειούχων, τουριστικών πρακτόρων και οδηγών ταξί που ασχολούνται με τη μεταφορά μαθητών στην Περιφέρεια.
«Όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες. Το έχει αποδείξει ο ελληνικός λαός. Όμως, την ανικανότητα των κυβερνώντων δεν θα την πληρώσουν οι μικρομεσαίοι. Το δίκαιο είναι με αυτούς που εκτελούν το κοινωνικό έργο της μεταφοράς των μαθητών. Ένα θέμα που έπρεπε να λυθεί εδώ και πολλά χρόνια, δυστυχώς ακόμη μας ταλαιπωρεί. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», παρατήρησε ο Περιφερειάρχης.
«Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να δημιουργεί τετελεσμένα. Δεν είναι δυνατόν το κράτος να λειτουργεί με λογική μπαταχτσή.  Όλοι γνωρίζουν τι προσπάθειες κάναμε 8 χρόνια ως Νομαρχία και τώρα ως Περιφέρεια για να λύσουμε το πρόβλημα. Όμως,  η αδιαφορία του κράτους δεν έχει όρια. Είναι αδιανόητο να ζητά το Υπουργείο μείωση 20% σε οφειλές που αφορούν δεδουλευμένα, πετρέλαιο, μισθούς, βλάβες, ποσά που έχουν ήδη πληρωθεί από τους μεταφορείς», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών.
«Εμείς θα συμμορφωθούμε σε οποιαδήποτε απόφαση της Πολιτείας. Όμως πρέπει να βρεθεί η καλύτερη  λύση για το κοινωνικό πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζουν όλες οι Περιφέρειες της χώρας, όχι μόνο η Κεντρική Μακεδονία». Ο κ. Ψωμιάδης κάλεσε τους εμπλεκομένους φορείς να διαβουλευθούν για το ζήτημα με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους μαθητές, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους λεωφορειούχους του νομού Θεσσαλονίκης για την έως τώρα στάση τους στο θέμα.
Με την άποψη του Περιφερειάρχη συμφώνησαν οι Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας και ζήτησαν με τη σειρά τους να υπάρξει κοινή προσπάθεια για μια υπεύθυνη λύση, που δεν θα πλήξει τους μαθητές και τις οικογένειές τους. «Αυτά δεν γίνονται πουθενά. Κανείς δε διαφωνεί ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε  σήμερα όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες αλλά ύστερα από συζήτηση, διαβούλευση και συνεννόηση», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στις προτεινόμενες περικοπές δεδουλευμένων κατά 20%. «Η απόφαση του Υπουργείου να έρθει μετά την υπογραφή και την επικύρωση της Σύμβασης που υπογράψατε και να ζητάει να μειώσετε το κόστος για δουλειά την οποία εσείς έχετε ήδη κάνει και έχετε επιβαρυνθεί με το κόστος της, δεν έχει λογική και δυστυχώς συμπίπτει με τη γενικότερη πολιτική του ‘’βλέποντας και κάνοντας’’ που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Πολιτικά είμαστε δίπλα σας», πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης εξέφρασε την απόγνωση του κλάδου των τουριστικών πρακτόρων, «τη χειρότερη», όπως τη χαρακτήρισε, «των τελευταίων 35 ετών». «Τι θα γίνει ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος που έχουμε προπληρώσει;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης. «Είμαστε μια τάξη που αφανίζεται και δυστυχώς δεν έχουμε μέσο πίεσης γιατί δεν είμαστε οργανωμένοι», κατέληξε.
«Βρισκόμαστε σε απελπιστική κατάσταση και δεν μπορούμε πλέον να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας», είπε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης Αθανάσιος Γκαγκαμάνης, τονίζοντας ότι την τελευταία τριετία ο κλάδος έχει ξανακάνει άλλες δύο φορές έκπτωση στα δρομολόγια –της τάξης του 3-5% και του 11% αντίστοιχα. «Θα διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα και τους τόκους των χρημάτων που έχουμε ως τώρα καταβάλλει. Διαφορετικά, από αύριο διακόπτουμε τις μεταφορές των μαθητών».
Για «ληστρική και απαράδεκτη συμπεριφορά της κυβέρνησης, που μας έχει εδώ και 15 μήνες απλήρωτους», μίλησε ο Πρόεδρος της Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης Μιχάλης Πεζίκογλου. «Θα κάνουμε αγωγές για τα δεδουλευμένα και τους τόκους μας», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.