Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Νόσου Πάρκινσον, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει τα εξής:
«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ν. Πάρκινσον καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Ν. Πάρκινσον (Europian.Parkinson’s.Disease.Association.) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Άγγλου Τζέιμς Πάρκινσον (1755-1824). Ο Τζέιμς Πάρκινσον, το 1817 περιέγραψε τη συμπτωματολογία της ασθένειας που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου
Τον ίδιο χρόνο (1997) δόθηκε στη δημοσιότητα η «Χάρτα της E.P.D.A.» που σκοπό είχε να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια για τα δικαιώματά τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό.

Κάθε χρόνο αυτή η ημέρα αφιερώνεται στο να ξυπνήσει το ενδιαφέρον του κοινού ώστε να δείξει την υποστήριξη του στους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή την συνηθισμένη νευρολογική διαταραχή. Η κόκκινη τουλίπα έχει επιλεγεί ως το σύμβολο της νόσου .
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος, που επηρεάζει κυρίως την κίνηση. Συνήθως αρχίζει με ένα τρέμουλο (τρόμο) στο ένα χέρι. Αργότερα εμφανίζονται κι άλλα συμπτώματα όπως η βραδύτητα και η δυσκαμψία στις κινήσεις με αποτέλεσμα να επηρεάζεται κάθε πτυχή της καθημερινότητας του ασθενούς
 Η νόσος εμφανίζεται όταν περίπου το 75% των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη σε μία περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία, πεθαίνουν ή παρουσιάζουν αλλοιώσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται στην ηλικία των 50-60 ετών,  ενώ η ακριβής αιτία δεν είναι μέχρι σήμερα γνωστή
Προσβάλλει περίπου 2 στα 1.000 άτομα παγκοσμίως. Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται με την ηλικία και προσβάλλει το 1% - 2% όλων όσων είναι άνω των 65 ετών. Αυτό το γεγονός, καθιστά την Πάρκινσον μία από τις τέσσερις πιο συνηθισμένες νευροεκφυλιστικές νόσους των ηλικιωμένων (η δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική διαταραχή μετά τη νόσο του Alzheimer). Υπολογίζεται ότι περίπου 6,3 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο  υποφέρουν από τη νόσο. Ίσως τα ποσοστά των πασχόντων να μην είναι τόσο εντυπωσιακά όπως συμβαίνει για άλλα νοσήματα . Επειδή η μέση διάρκεια της νόσου είναι περίπου 13 χρόνια τα άτομα που πάσχουν χρειάζονται την στήριξη τόσο του οικογενειακού  όσο και του κοινωνικού περιβάλλοντος.  Παράλληλα απαιτείται χρόνια φαρμακευτική θεραπεία αλλά και άλλου τύπου θεραπείες λόγω της πολυπλοκότητας της νόσου.  Τα γεγονότα αυτά αντανακλούν μία πολύ σημαντική κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση.
 Σύμφωνα με τη «Χάρτα της E.P.D.A.» οι άνθρωποι που πάσχουν από τη Ν. Πάρκινσον έχουν το δικαίωμα να:
•        Συμβουλεύονται γιατρούς με εξειδίκευση στη Ν. Πάρκινσον
•        Να λαμβάνουν γνώση για σωστή διάγνωση
•        Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και βοήθειας
•        Να λαμβάνουν συνεχή φροντίδα
•        Να παίρνουν μέρος στη διαχείριση/αντιμετώπιση της ασθένειάς τους
Το περιεχόμενο της χάρτας και ο αποτελεσματικός και κατάλληλος χειρισμός όλων των πρακτικών και μεθόδων, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών με Ν. Πάρκινσον και να μειώσει το κόστος και τον αντίκτυπό του στην Παγκόσμια Κοινότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.