Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 2011

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας 2011, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει τα εξής:
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, ημέρα που θεμελιώθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για τον ετήσιο εορτασμό αυτής της ημέρας, επιλέγει να παρουσιάσει ένα θέμα υγείας με παγκόσμιο χαρακτήρα και προτείνει δράσεις για την αντιμετώπιση του με απώτερο στόχο την βελτίωση της υγείας των ανθρώπων.
Το φετινό σύνθημα του εορτασμού είναι: «Ανθεκτικότητα των Μικροβίων στα Φάρμακα (Μικροβιακή Αντοχή): απουσία δράσης σήμερα –αδυναμία θεραπείας αύριο».
Η αντίσταση στα αντιμικροβιακά φάρμακα δεν είναι καινούργιο πρόβλημα, αλλά όσο περνάει ο καιρός γίνεται περισσότερο επικίνδυνο.

Στη δεκαετία του 1940  άρχισαν να χρησιμοποιούνται, ευρέως, τα αντιβιοτικά και σταμάτησαν να πεθαίνουν οι άνθρωποι από μολυσματικά νοσήματα, αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να ζουν οι άνθρωποι όχι μόνο πιο πολλά χρόνια αλλά και με καλή υγεία. Σήμερα κανένας δεν μπορεί να φανταστεί τον κόσμο χωρίς τα αντιβιοτικά.
Ωστόσο, η ευρεία χρήση τους αλλά κυρίως η κατάχρηση τους, για περισσότερο από 70 χρόνια έχει πολλαπλασιάσει τον αριθμό και τους τύπους των μικροοργανισμών που αντιστέκονται στους αντιμικροβιακούς παράγοντες όπως είναι τα αντιβιοτικά. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χάνεται ένα πολύτιμο οπλοστάσιο κατά των μικροοργανισμών και να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα θεραπείας κυρίως στις μελλοντικές γενεές για σοβαρά νοσήματα με παγκόσμιο χαρακτήρα όπως είναι η Φυματίωση (TB), η ελονοσία (malaria), E. Coli (κολοβακτηρίδιο), HIV (AIDS) κ.λ.π. Επιπλέον απαιτείται η ανακάλυψη νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων των οποίων η κακή χρήση δημιουργεί επίσης νέα ανθεκτικά στελέχη μικροοργανισμών και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.
Οι αντιμικροβιακοί παράγοντες είναι φάρμακα με τα οποία θεραπεύονται ασθένειες που οφείλονται σε μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια (μικρόβια), μύκητες, παράσιτα και ιούς.
Η μικροβιακή αντίσταση συμβαίνει όταν από την κατάχρηση αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο οι μικροοργανισμοί αντιδρούν στα φάρμακα, με αποτέλεσμα να γίνονται ανθεκτικοί και τα φάρμακα αναποτελεσματικά. Με τον τρόπο αυτό τα λοιμώδη νοσήματα γίνονται περισσότερο επικίνδυνα ίσως και θανατηφόρα, διασπείρονται ευκολότερα και επιφέρουν τεράστιο κόστος στην Δημόσια Υγεία , στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και στα Συστήματα Υγείας παγκόσμια.
Το φαινόμενο αυτό της αντίστασης διευκολύνεται:
- από τη μη σωστή χρήση των φαρμάκων (υποδόσεις, αυθαίρετη διακοπή της θεραπείας, χαμηλής ποιότητας φάρμακα, λάθος συνταγογραφία κλπ).
- Από τη ελλιπή επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων.
- την έλλειψη εργαλείων για την διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη και επομένως την απώλεια του ελέγχου ως προς την αντίσταση στα φάρμακα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσκαλεί όλες τις χώρες του κόσμου να συμμετάσχουν σε κοινό μέτωπο στην μάχη για να διακοπεί η εξάπλωση του φαινομένου της αντίστασης στα αντιμικροβιακά φάρμακα.
Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου προτείνει την Πολιτική Δράσης των 6 Σημείων Στόχων που αφορούν:
1.       την ενίσχυση της έρευνας
2.       την δέσμευση για την καταπολέμηση του φαινομένου
3.       την εφαρμογή συστημάτων επιτήρησης (επιδημιολογική επιτήρηση )
4.       την διαπίστευση της ποιότητας των φαρμάκων
5.       την ορθολογική χρήση των αντιμικροβιακών φαρμάκων
6.       τον αποτελεσματικό έλεγχο των λοιμωδών νοσημάτων
και συγκαλεί:
•        Τους φορείς που διαμορφώνουν πολιτικές υγείας
•        Το κοινό και τους ασθενείς
•        Τους ιατρούς και γενικά αυτούς που συνταγογραφούν
•        Τους Φαρμακοποιούς και
•        Τις Φαρμακοβιομηχανίες
Να σκεφθούν και να δράσουν υπεύθυνα για πολεμηθεί το φαινόμενο της αντίστασης στα αντιμικροβιακά φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.