Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Κέντρο αναφοράς του ποντιακού Ελληνισμού η Νέα Σάντα

Ομόφωνα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς στην τελευταία του συνεδρίαση, το αίτημα του Ποντιακού Συλλόγου Νέας Σάντας για ορισμό της Τοπικής Κοινότητας Νέας Σάντας ως ιστορικής έδρας του Δήμου Κιλκίς. Προκειμένου να υποβληθεί ολοκληρωμένος και τεκμηριωμένος φάκελος στην αρμόδια Επιτροπή Τοπονυμιών (ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος –υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω Επιτροπή δεν ικανοποίησε επί «Καποδίστρια», προηγούμενο σχετικό αίτημα της Νέας Σάντας), τα μέλη του οργάνου αποφάσισαν να συσταθεί επιτροπή αποτελούμενη από δημοτικούς συμβούλους, έγκριτους επιστήμονες- ιστορικούς και γνώστες του θέματος. Σκοπός της Επιτροπής αυτής είναι στο αμέσως επόμενο διάστημα να συγκεντρώσει όλα εκείνα τα ιστορικά στοιχεία που συνηγορούν στον ορισμό της Νέας Σάντας ως ιστορικής έδρας του δήμου Κιλκίς, αλλά κυρίως ως κέντρου αναφοράς του Ποντιακού Ελληνισμού.
Του θέματος εισηγήθηκε ο Σανταίος Αντιδήμαρχος Χριστόφορος Πιπερίδης ο οποίος αναφέρθηκε επιγραμματικά στην Ιστορία της Σάντας του Πόντου, στην βοήθεια που προσέφερε σε κάθε καταδιωκόμενο Έλληνα, στο περίφημο αντάρτικό της και στο μαρτυρικό τέλος της στις 11\9\1921. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νέας Σάντας κ. Χρήστος Πουνερίδης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός Κέντρου, που να συσπειρώνει Ιστορικά και Πνευματικά τους Ποντίους Πρόσφυγες απογόνους της πρώτης γενιάς Προσφύγων. Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, όπως ο Τάσος Αμανατίδης, ο Νίκος Αφεντουλίδης, ο Τάκης Τερζίδης, ο Γιάννης Φαχουρίδης και η Θεοδώρα Παπαδοπούλου. Όλοι ανεξαιρέτως υπερψήφισαν της πρότασης, προβάλλοντας όμως ο καθένας τις παρατηρήσεις και τις υποδείξεις του, για την περαιτέρω πορεία του θέματος προς το Υπουργείο Εσωτερικών προς τελική έγκριση.
Ευχαριστήριο
Ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Σάντας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον Δήμαρχο Δήμου Κιλκίς, κ.Μπαλάσκα Ευάγγελο, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κα. Καλλισθένη Πάκα Κυμπαρίδη και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, για την θετική ανταπόκριση στο αίτημά μας.
Επίσης ευχαριστούμε θερμά την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και την
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, για την υποστήριξη του αιτήματός μας στο Δήμο Κιλκίς, καθώς επίσης και τους Συλλόγου του Νομού μας.
Υποσχόμαστε ότι, όποια και να είναι η κατάληξη του αιτήματός μας, εμείς θα προχωρήσουμε ούτως ώστε ο Δήμος Κιλκίς να καθιερωθεί στις συνειδήσεις του
Ποντιακού λαού ως Κέντρο Αναφοράς του Ποντιακού Ελληνισμού και η Νέα Σάντα
Κιλκίς να είναι η Έδρα του».

Η συνεδρίαση
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς συνεδρίασε την Τρίτη 26η Απριλίου με ένα εκτός και 13 θέματα ημερήσιας διάταξης. Μεταξύ άλλων αποφάσισε και τα εξής:
-Την υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ για εξοπλισμό των ειδικών σχολείων του δήμου Κιλκίς (ομόφωνα). Πρόκειται για το Ειδικό Σχολείο και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Ν. Κιλκίς (ΕΕΕΕΚ).
-Την ανανέωση παραχώρησης του υπ.αριθμ . 3 οικοπέδου του ΟΤ 345 στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία  Ν. Κιλκίς "βηματιΖΩ" για ανέγερση Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ομόφωνα).
-Την πρόσληψη προσωπικού μέσα στο 2011 με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικού αριθμού τριάντα πέντε (35) ατόμων, για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της υπηρεσίας καθαριότητας. (καταψήφισε η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση”). Πρόκειται για 30 εργάτες καθαριότητας, 3 οδηγούς και 2 χειριστές.
-Την αποδοχή κατανομής του 50% της Γ΄ δόσης έτους 2011 ποσού 576.807,90 ευρώ για την εξόφληση οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς ΟΤΑ. Το ποσό αυτό προορίζεται όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Κιλκίς σε κάλυψη λειτουργικών δαπανών και έργων (ομόφωνα).
-Τη σύναψη σύμβασης Διαδημοτικής Συνεργασίας με το Δήμο Παιονίας μέχρι τις 31/12/2011, για την υποστήριξη της ολοκλήρωσης κατασκευής των συνεχιζόμενων έργων της πρώην Διευθύνουσας Υπηρεσίας ΤΥΔΚ στο νέο διευρυμένο δήμο Παιονίας (ομόφωνα).
-Την απασχόληση στο Δήμο Κιλκίς 7 μαθητών-σπουδαστών του ΟΑΕΔ (ειδικότητες υδραυλικών και ηλεκτρολόγων) μέσω πρακτικής άσκησης, κατά το σχολικό έτος 2011-2012 (καταψήφισε η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση”).
-Την εκμίσθωση μέσω δημοπρασίας του Αναψυκτηρίου - Εστιατορίου στο χώρο των Ιαματικών Πηγών Γιάννες στο Μεταλλικό (ομόφωνα).
-Την έγκριση Οικονομικών Απολογισμών των Σχολικών Επιτροπών οικονομικού έτους 2010 (ομόφωνα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.