Αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Κιλτίδη στη Βουλή, κατά την διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου, που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με θέμα «Προστασία Ελεύθερου Ανταγωνισμού»
«…Κύριε Υπουργέ, ανεβαίνοντας στο Βήμα μετά τον Πρόεδρο κύριο Κακλαμάνη, νιώθω βαρύ το χρέος να υπενθυμίσω σ’ όλους τους Έλληνες πολιτικούς ότι πρέπει ειλικρινά να μας προβληματίζει μία παράμετρος -εξ’ όσων βλέπουν το φως της δημοσιότητας βεβαίως όντας πραγματικότητα- των στατιστικών δεδομένων κάποιων διεθνών οργανισμών. Και είναι πολύ πικρό αυτό που βλέπουμε. Να κατρακυλάει η χώρα μας στην ανταγωνιστικότητα και να ανεβαίνει στη διαφθορά. Εάν υπήρχε στασιμότητα σε μία από τις δύο παραμέτρους, πιθανόν, ίσως να συνέβαινε κάτι θετικό για τον Έλληνα πολίτη. Αν, δηλαδή, δεν υφίστατο η διαφθορά, η μη ύπαρξη ανταγωνιστικότητας μπορεί να σήμαινε φθηνό προϊόν, φθηνές τιμές. Δυστυχώς, και τα δύο, με αυτή την αντιστροφή των όρων, προκαλούν ειλικρινά θλίψη και προβληματισμό.»
«…Εγώ, κύριε Υπουργέ, θα καταθέσω μία πρόταση: Σε όλα τα ζητήματα της χώρας μας που διακομματικά βιώσαμε, όλοι οι Υπουργοί, οι της εκτελεστικής εξουσίας, επικαλούνται διαρκώς το εξής: «Ξέρετε, είναι χαώδης η κατάσταση». Άλλος ζητάει ηλεκτρονική καταγραφή, άλλος μηχανοργάνωση. Νομίζουμε ότι αυτά τα εργαλεία, τα σύγχρονα, μπορούν να δώσουν αυτομάτως τη λύση, ενώ υπάρχει μία πανάρχαια χρυσή συνταγή: Ο δειγματοληπτικός έλεγχος.
Προΐστασθε της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Πάρτε δειγματοληπτικά κάθε χρόνο από τις εκατό υποθέσεις –πόσες υποθέσεις είναι- τις δέκα, το 10%, και δείτε τις. Πιάστε, όπως λέει ο λαός, από τα κέρατα τον ταύρο. Για να δούμε, ενήργησαν όπως έπρεπε; Έγιναν οι δέουσες ενέργειες; Και από εκεί και ύστερα ελέγξτε τους. Να είστε βέβαιος ότι θα καλυτερέψουν τα πράγματα.
Όσον αφορά την τιμωρία όσων συμμετέχουν σε αυτού του είδους τις εξομοιώσεις και την κατάργηση, ουσία, του ανταγωνισμού, ειλικρινά πιστεύω ότι ασχέτως κι αν υπήρχαν και επιφυλάξεις για τα νομοθετήματα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ο προσανατολισμός πάντως πρέπει να είναι προς το αυστηρότερο και ο συνεργαζόμενος να απολαμβάνει της επιείκειας.»
«…Γι’ αυτό νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη. Το πίστευα πάντοτε. Το κατέθετα πάντοτε. Το καταθέτω πιο δυνατά τώρα που συμμετέχω στη Δημοκρατική Συμμαχία. Στην πατρίδα μας βιώσαμε φιλελευθέρους, οι οποίοι είχαν σοσιαλμανία. Και βιώνουμε και σοσιαλιστές, οι οποίοι είναι ιμιτασιόν φιλελεύθεροι. Ο γνήσιος φιλελευθερισμός είναι η πρόταση. Ο γνήσιος, όχι με άλλα προσδιοριστικά επίθετα, τα οποία κολακεύουν από αυτούς που εκφεύγει ο προσδιορισμός. Ένας είναι ο φιλελευθερισμός, ο γνήσιος και ο οποίος είναι κατά την προσαρμογή του εκάστοτε λαού, της εκάστοτε χώρας. Αν είναι μικρή, άλλου είδους γνήσιο φιλελευθερισμό έχει, αν είναι μεγάλη προφανώς είναι επεκτατικότερος.
Η έρευνα, κύριε Υπουργέ, για τον ανταγωνισμό στη χονδρική, εκεί που μαζικά έρχεται και τιμωρεί τον καταναλωτή. Δεν είναι ο μπακάλης, δεν είναι ο βενζινοπώλης το πρόβλημα. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, πιστεύω ακράδαντα, στις τιμές των καυσίμων βρίσκεται στους πέντε-έξι, από εκεί που ξεκινάει, που διαβάζουμε εμείς τη μείωση της τιμής στο βαρέλι και έρχεται μετά από ένα χρόνο, αυξάνεται και έρχεται την άλλη μέρα.»
«…Κύριε Υπουργέ, κλείνοντας, σας λέω το πιο δυσάρεστο που θα μπορούσε να πει όχι ένας οικονομολόγος, ένας στοιχειωδώς γνώστης της πολιτικής οικονομίας:
Στην πατρίδα μας βιώνουμε πόλεμο δήθεν, κατά τον Πρωθυπουργό, τραγικές συνθήκες και συγκυρία. Πράγματι, μια κατάσταση που δεν την ξαναζήσαμε. Τι συμβαίνει στην πατρίδα μας, κύριε Υπουργέ; Στασιμοπληθωρισμός. Ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια συντεταγμένη πολιτεία. Στασιμοπληθωρισμός υψηλός με μείωση της ζήτησης. Ειλικρινά, θα τρίζουν τα κόκκαλα και του Άνταμ Σμιθ και του Γκάλμπρεϊθ, όλων, σε όποια σχολή και αν ανήκουν. Υψηλός πληθωρισμός με μειωμένη ζήτηση. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί.
Πείτε την αλήθεια στην ελληνική κοινωνία. Οι Έλληνες πολίτες ζουν με τρόμο, ζουν με φόβο. Φοβούνται ότι υπάρχει σκαλί πιο κάτω. Αν πάμε εμείς επάνω στο πρόβλημα, όλοι μαζί με μια εθνική πανστρατιά και τους πούμε ότι αυτό είναι το τελευταίο σκαλί, τότε μπορούμε να ελπίζουμε στην ανάπτυξη που επικαλούμαστε όλοι.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.