Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Διευκρινήσεις Διευθυντή Α/θμιας για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων


Δεν «κομίζω γλαύκας εις Αθήνας» γράφοντας ότι η κρίση στην πατρίδα μας είναι πρωτίστως κρίση θεσμών και αξιών. Δεν είναι δυνατόν οι διαχειριστές της όποιας εξουσίας να  διαστρεβλώνουν αλήθειες και πραγματικότητες για να συγκαλύψουν πολιτική ατολμία, αβελτηρία και ανευθυνότητα. Δεν πάει άλλο, φτάνει πια η υποκρισία. 
Στη συνεδρίαση της  22-3-2011, για το θέμα των  συνενώσεων των δημοτικών σχολείων, η  πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής (του Δήμου Κιλκίς)  λέει πως  «αντιτίθεται στον τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία προχώρησε στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις, χωρίς να ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες, να ληφθούν υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες έκαστης σχολικής μονάδας και να δοθούν εγγυήσεις για την ασφαλή μεταφορά μαθητών, γι’ αυτό και τις καταδικάζει».
Η πραγματικότητα έχει ως εξής:

Στις 27-1-2011 παρέλαβαν, όλες οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της επικράτειας, τη με Αριθμό Πρωτ. 11136/ Δ4 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ εγκύκλιο του ΥΠΔΒΜΘ, η οποία καθόριζε με απόλυτη σαφήνεια το πλαίσιο διαμόρφωσης των προτάσεων. Είναι χαρακτηριστικό το πιο κάτω απόσπασμα της εγκυκλίου: « …δεδομένου μάλιστα ότι οι κτιριακές υποδομές, οι συντηρήσεις, τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και οι μετακινήσεις των μαθητών περιέρχονται πλέον στην αρμοδιότητα των νέων Δήμων, είναι αναγκαίο να διαμορφώσετε τις προϋποθέσεις συνεργασίας με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, τους Προϊσταμένους Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης, και τους Σχολικούς Συμβούλους καθώς και τους λοιπούς εκπαιδευτικούς ή μη φορείς και τους ΟΤΑ».
Στις 2-2-2011 παραδώσαμε επιστολή στους δυο Δημάρχους της Περιφερειακής μας ενότητας με την πρότασή μας. Η επιστολή έκλεινε ως εξής: «Παρακαλούμε μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2011 να έχουμε τη γνώμη και τις παρατηρήσεις σας, για να διαμορφώσουμε την τελική μας πρόταση. Είμαστε στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις και συνεργασία».
Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον υπεύθυνο για τα θέματα παιδείας του Δήμου Παιονίας κ. Αναστάσιο Δερβεντλή και καταλήξαμε στο πλαίσιο των περαιτέρω συναντήσεων και επαφών. Πραγματοποιήσαμε συνάντηση στο Δημαρχείο Πολυκάστρου με το Δήμαρχο, τον υπεύθυνο για τα θέματα παιδείας του δήμου, τους επικεφαλείς των παρατάξεων στο Δήμο Παιονίας και τους εκπροσώπους των συλλόγων δασκάλων και της τοπικής ΕΛΜΕ.  Παρόμοια συνάντηση επιδιώξαμε και πετύχαμε και στο Δημαρχείο του Δήμου Κιλκίς.
 Παραβρεθήκαμε και στη συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Παιονίας.  Δεν κατέστη δυνατό να παραβρεθούμε στην αντίστοιχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κιλκίς, διότι την ίδια ώρα βρισκόμασταν σε εξ’ αναβολής συνάντηση με τους γονείς του δημοτικού σχολείου Μανδρών για το ίδιο θέμα.
Ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε περισσότερες από είκοσι συναντήσεις με γονείς και εκπροσώπους τους , είτε στις έδρες των  οικισμών κατά τις απογευματινές ώρες, είτε στα γραφεία της Διεύθυνσης κατά τις πρωινές. Μετά από όλο αυτό τον κύκλο διαβουλεύσεων, συζητήσεων και επαφών προχωρήσαμε στην κατάθεση (στην Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας), στις 20 Φεβρουαρίου 2011, της τελικής μας πρότασης.
Στις 28-02-2011 το ΥΠΔΒΜΘ και το Υπουργείο Εσωτερικών διοργάνωσαν κοινή σύσκεψη των στελεχών της Διοίκησης του ΥΠΔΒΜΘ με τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους όλης της χώρας για μια τελική διαβούλευση. Μετά και από την εν λόγω διαβούλευση οριστικοποιήθηκαν, σε συσκέψεις κατά περιφέρειες, οι προτάσεις που δημοσιεύτηκαν στις 14-03-2011. Στην εν λόγω συνάντηση δεν παραβρέθηκε κανένας εκ των δυο δημάρχων της Περιφερειακής ενότητας του Κιλκίς αλλά ούτε και εκπρόσωπός τους.
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι  η ενημέρωση των γονέων, όλων των  δημοτικών σχολείων  των οποίων προτείνουμε τη συνένωση, γινόταν εδώ και πολλά χρόνια  και από τον προκάτοχό μου τον κ. Αποστόλου σε συνεργασία με  τους αντίστοιχους Σχολικούς Συμβούλους.  Το αποτέλεσμα  της εν λόγω ενημέρωσης-προσπάθειας ήταν  να έχει πεισθεί μια μερίδα γονέων και έτσι ένας σημαντικός αριθμός μαθητών  να μεταφέρεται ήδη στα σχολεία που συνενώνονται (Βάθη, Μάνδρες, Λαοδικηνό, Ανθόφυτο, Γρίβα). Αφού λοιπόν γνώριζαν γιατί ψεύδονται;
Τέλος για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών ο κος Δήμαρχος Κιλκίς, ως πρώην Νομάρχης, το γνωρίζει καλά. Εκτός αυτού όμως, έχω κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί, ότι η όλη συζήτηση για το θέμα των συνενώσεων έπρεπε να εστιάζεται αποκλειστικά και μόνο  στην κτηριακή υποδομή και την ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά των μαθητών. Τίποτε περισσότερα επί του παρόντος.

                                                                                    Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος Ραμπίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.