Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ενδιαφέρουσα ομιλία στην ΤΕΧΝΗ με θέμα «Αριστοτέλης, ο Οικουμενικός Φιλόσοφος»

Ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016, η εκδήλωση για τα «γενέθλια», τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Οικουμενικού Φιλοσόφου, του Αριστοτέλη, που διοργάνωσε η ΤΕΧΝΗ Κιλκίς σε συνεργασία με τη Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης, τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Β/θμιας Εκπαίδευσης και το Σύλλογο Επιστημόνων «Αριστοτέλη» φορέα του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κιλκίς-Παιονίας.

Στην αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος» της ΤΕΧΝΗΣ, η ομότιμη καθηγήτρια της Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Πρόεδρος του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» ΑΠΘ, κ. Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, με πολύ γλαφυρό και κατανοητό τρόπο παρουσίασε στο εκλεκτό κοινό της, τα σημαντικότερα κατορθώματα της αριστοτελικής φιλοσοφίας.

Τόνισε ιδιαίτερα την επικαιρότητα του πανεπιστήμονα Μακεδόνα φιλοσόφου στους τομείς της φυσικής. Η θεωρία του για το «εν δυνάμει» και «ενεργεία» βρίσκει σήμερα την επιβεβαίωσή της στην δυσερμήνευτη κβαντική θεωρία, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγαλοφυία του Αριστοτέλη.

Η αναφορά της κ. Σφενδόνη στην πολιτική και ηθική φιλοσοφία του Σταγειρίτη κατέδειξε τον πλούτο της σκέψης του, αλλά και την φτώχεια της τωρινής πολιτικής, που αδιαφορεί για την ηθική διάσταση του λειτουργήματος. Ζητούμενο σήμερα στην κοινωνία των πολιτών είναι και η αρετή της «μεσότητος», το «μέτρον άριστον» των αρχαίων, που υπήρξε η γενέθλια ιδέα του λαμπρού πολιτισμού τους.

Χαρακτηριστικό της ανταπόκρισης της ομιλίας της κας Σφενδόνη ήταν το γεγονός των πολλών ερωτήσεων που ακολούθησαν και το αμείωτο ενδιαφέρον του κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.