Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Η κακή Δημοσιογραφία στην Ειδομένη

Του Πάνου Μόλλια
Λίγες ημέρες μετά το δημοσίευμα "Ειδομένη και παραπλανητική δημοσιογραφία" στο οποίο παρουσιάζεται η δημοσιογραφία ως κατασκευαστικό μέσο αναπαραγωγής ειδήσεων (δείτε το δημοσίευμα http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2016/03/blog-post_7392.html) έρχεται να επιβεβαιώσει όπως αποδείχτηκε, η ψεύτικη είδηση βιασμού ανήλικης στην Ειδομένη.

Ποιος έστησε την ψεύτικη είδηση βιασμού ανήλικης στην Ειδομένη;
Όπως μας ενημέρωσε αναγνώστης της σελίδας http://kollectnews.org/ , τον ξεσηκωμό για την υποτιθέμενη απόπειρα βιασμού ανήλικου πρόσφυγα από ενήλικο πρόσφυγα τον άρχισε η Daily Mail​ και τον αναπαρήγαγαν τα ντόπια ΜΜΕ χωρίς να ψάξουν να δουν εάν ισχύει ή όχι. Το πρώτο «ρεπορτάζ» το έκανε ο Jake Wallis Simons "Exclusive: I chat to the Idomeni migrants who dragged alleged paedophile to cops in dramatic pictures — Jake Wallis Simons (@JakeWSimons) March 19, 2016"

Και εννοείται πως δεν μπήκε καν στον κόπο να κάνει κάποιου είδους σοβαρό ρεπορτάζ για να δει τι όντως έγινε. Ρώτησε τους μεταφραστές; Τους γονείς του παιδιού; Τον ίδιο τον στιγματισμένο πρόσφυγα; Όχι βέβαια. Δεν τον ένοιαζε.

Τι έγινε όμως πραγματικά;
Αντιγράφουμε από το καθεστωτικό Κουτί της Πανδώρας:

Η αλήθεια πίσω από τον «βιασμό» στην Ειδομένη: Το κοριτσάκι βρισκόταν, σε μία από τις λιγοστές για τον αριθμό των προσφύγων, χημικές τουαλέτες. Ο άτυχος πρόσφυγας χωρίς να γνωρίζει ότι το παιδί βρισκόταν μέσα, πήγε να ανοίξει την πόρτα και τότε εκείνο ξέσπασε σε φωνές αιφνιδιασμένο. Το πλήθος του οποίου η ψυχολογία είναι στο ναδίρ λόγω της όλης κατάστασης, αντέδρασε χωρίς να εξετάσει τα γεγονότα και άρχισε να χτυπά τον άτυχο άντρα. Χάρη όμως στην παρέμβαση μελών εθελοντικών οργανώσεων και αστυνομικών, τα πνεύματα ηρέμησαν.

Ο έως τότε ύποπτος παραδόθηκε στην αστυνομία και ανακρίθηκε με την βοήθεια διερμηνέα, όπως επίσης και το ανήλικο κορίτσι, το οποίο όμως αρνήθηκε ότι δέχθηκε επίθεση κι έτσι ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος.

Η ψυχολογία του όχλου και η αναζήτηση εκ μέρους ορισμένων ΜΜΕ, για βιαστές πρόσφυγες και μετανάστες, είχε σαν αποτέλεσμα ένα ατυχές περιστατικό να λάβει διαστάσεις, τόνισε στο koutipandoras.gr πηγή σε ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον καταυλισμό.

Σημασία έχει όμως να διαδοθεί η αλήθεια.

Η δημοσιογραφία στην Ειδομένη κατασκευάζει ειδήσεις, σκηνοθετεί περιστατικά και αναζητεί για οτιδήποτε φτάνει να πουλήσει στο κοινό.

Η ενημέρωση των προσφύγων ότι τα σύνορα έκλεισαν δια παντός για αυτούς στο σημείο αυτό, η ενημέρωση για τους κινδύνους της ζωή τους σε τυχόν παράταση παραμονής τους από ασθένειες αλλά και από κακοποιά στοιχεία αλλά και η ενημέρωση ότι δεν θα επαναπροωθηθούν εάν μετακινηθούν στα ειδικά κέντρα φιλοξενίας θα αποτελέσει το τέλος της ύπαρξης των ΜΚΟ καθώς και της επίκαιρης κακής δημοσιογραφίας πράγμα που δεν το επιθυμούν προφανώς.

Απομάκρυνση των κακόβουλων στοιχείων της δημοσιογραφίας

Μετακίνηση των μεταναστών και προσφύγων σε ανθρώπινες συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας

Προστασία των κατοίκων της Ειδομένης

Κάντε κάτι ουσιαστικό επιτέλους για όλους αυτούς

Πηγές : http://kollectnews.org/2016/03/21/fake-story-about-rape-in-idomeni/

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2016/03/blog-post_7392.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.