Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Γιατί Άννα!


Του Κώστα Ραμπίδη
Δεν μου άρεσε καθόλου, πολιτικά και ηθικά, ο τρόπος με τον οποίο δρομολογήθηκε η διαδικασία εκλογής Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τα στελέχη που βγήκαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης -την επομένη των ευρωεκλογών- και έθεσαν θέμα ηγεσίας, έχουν γραμμένη στα παλιά τους τα παπούτσια τη θεσμική λειτουργία του κόμματος (Πολιτικό Συμβούλιο, Κεντρική Επιτροπή). 

Τι φανερώνει η ενέργειά τους; ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ. Εάν ενδιαφερόταν μόνο για το καλό του ΠΑΣΟΚ, δεν θα ήταν υποψήφιοι. Αυτό όμως έγινε και θα κριθούν, ελπίζω ανάλογα, όσοι φυσικά εκ των υποψηφίων πρωτοστάτησαν. Η Άννα Διαμαντοπούλου, αποφάσισε να είναι υποψήφια μετά την Κεντρική Επιτροπή, όπου ο Πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του για εκλογή Προέδρου εντός του 2024.

Μετά την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων από την Κεντρική Επιτροπή, η προεκλογική εκστρατεία διεξάγεται σε πολιτισμένο πλαίσιο, πρωτόγνωρο για την ελληνική πολιτική σκηνή. Δεν λείπουν βέβαια οι παραφωνίες, μερίδας οπαδών, κάποιων υποψηφίων που μιμούνται το λεξιλόγιο της καθημερινότητας του ΣΥΡΙΖΑ, Προεδρίας Κασελάκη.

Είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 μέχρι σήμερα, δίχως να το εγκαταλείψω ποτέ. Στην πιο δύσκολη δε εκλογική μάχη -μάχη επιβίωσής του- ήμουν υποψήφιος βουλευτής (εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015). Σήμερα το ΠΑΣΟΚ, μετά από μια δύσκολη δωδεκαετία -μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας- βρίσκεται σε πορεία ολικής επαναφοράς. Για προφανείς λόγους, το ρόλο της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να τον υποστηρίξει πια ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα το ΠΑΣΟΚ είναι ο μοναδικός πολιτικός φορέας που μπορεί να ασκήσει δυναμική αντιπολίτευση απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει χάσει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών σε θέματα δημοκρατίας, ελέγχου της ακρίβειας, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, ασφάλειας, μεταρρυθμίσεων, ερήμωσης της υπαίθρου και καταστροφής του πρωτογενή τομέα.

Ταυτόχρονα οφείλει να προχωρήσει στη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου και συγκεκριμένου κυβερνητικού προγράμματος που θα απαντάει σε όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα του σήμερα. Και βέβαια έναν Πρόεδρο που θα έχει την ικανότητα να το φέρει στην εξουσία και να το υλοποιήσει συλλογικά και δημοκρατικά.

Πιστεύω πως, όταν υποστηρίζουμε μια υποψηφιότητα δια του ετεροκαθορισμού, τελικά την μειώνουμε. Για το λόγο αυτό θα περιοριστώ μόνο στην υποψηφιότητα που επιλέγω να υποστηρίξω.

Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με την Άννα Διαμαντοπούλου ως υπεύθυνη του τομέα παιδείας του ΠΑΣΟΚ 2008-2009. Εκείνη την περίοδο ξεδιπλώνοντας τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία της, τόσο από την πατρίδα μας (Νομάρχης, βουλευτής, Υπουργός), όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Επίτροπος στην Κομισιόν με αρμοδιότητα τα θέματα απασχόλησης και κοινωνικών θεμάτων) πέτυχε, μέσα από εκτεταμένο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους (εκπαιδευτικούς, γονείς, πανεπιστημιακούς, αυτοδιοίκηση, συνδικαλιστές) από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, να συνδιαμορφώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την παιδεία. 

Όταν το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση, τον Οκτώβριο του 2009, ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Με υπομονή, επιμονή και επιλέγοντας τον ίδιο δρόμο, του εκτεταμένου διαλόγου με όλους τους φορείς (ομοσπονδίες εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, φοιτητών, εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, γονέων, κομμάτων) πέτυχε την ψήφιση του Ν.4009/2011 με συντριπτική πλειοψηφία στη βουλή κάτι που έγινε για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, ενώ βρήκε θετική ανταπόκριση σε μεγάλη μερίδα πολιτών και καθηγητών πανεπιστημίων.

Ταυτόχρονα είχε προχωρήσει και σε μεγάλες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Δυστυχώς οι επόμενοι υπουργοί δεν είχαν το ίδιο όραμα και διαλεκτική δεινότητα και έτσι οι μεταρρυθμίσεις έμειναν μόνο στις διατάξεις του Νόμου.

Εν κατακλείδι, είναι η υποψήφια:

1. Με γνώσεις και τεράστια εμπειρία της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής.

2. Έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και τον διεθνή χώρο, με σημαντικές προσωπικές γνωριμίες, συνεργασίες και φιλίες.

3. Παρουσιάζει την πιο ξεκάθαρη θέση για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

4. Έχει επεξεργασθεί, με το ΔΙΚΤΥΟ, ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάκαμψης της χώρας σε όλους. τους βασικούς τομείς, με σύγχρονες, μεταρρυθμιστικές προτάσεις, όπως αυτές της μελλοντικής χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

5. Είναι διαλεκτική με ήπιο, καθαρό λόγο με σαφή τεκμηριωμένα επιχειρήματα που μπορούν να ερεθίσουν την λογική αλλά και να διεγείρουν το συναίσθημα για ένα Μεγάλο Κυβερνών ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.