Η Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης της κ. Βαρθολομαίος τίμησαν τη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κυρού Αποστόλου Παπακωνσταντίνου, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από την κοίμησή του.
Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 τελέστηκε στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Άσσου της Ι. Μητροπόλεως Μεξικού κ. Τιμοθέου και του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, ενώ στο Ιερό Βήμα παρέστησαν προσευχητικώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος.
Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν Ιερείς και Διάκονοι με επικεφαλής των Πρωτοσύγκελλο της τοπικής Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. π. Επιφάνιο Θεοδωρίδη, με τη συμμετοχή πολλών πιστών, ανάμεσά τους και πολλά πνευματικά παιδιά του κεκοιμημένου Ιεράρχου.
Απόστολος Παπακωνσταντίνου: "Ένας ταπεινός και φιλάνθρωπος Ποιμένας"
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Απόστολος, ήταν ταπεινός, ασκητικός και ευρισκόμενος πάντοτε με αγωνία κοντά στις ανάγκες και τους προβληματισμούς των ανθρώπων. Όταν συζητούσες μαζί του, ανακάλυπτες έναν φιλάνθρωπο ποιμένα και έναν φιλόσοφο νου. Όταν τον ρωτούσες τί είναι η Εκκλησία, σου απαντούσε με πάθος πως είναι η θεία Ευχαριστία, εκεί που όλα γίνονται Ένα, ο Τριαδικός Θεός, οι ζώντες, οι κεκοιμημένοι και ολάκερη η φύση. Και όποιος ζητούσε να μάθει ποιο είναι το ήθος των Χριστιανών μέσα στην κοινωνία, το καταλάβαινε από τα έργα του ιδίου.
Ο ίδιος, μεγαλόπνοος και λιτός Ιεράρχης των Νέων Χωρών με βαθύ σεβασμό προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εδώ και δεκαπέντα χρόνια, πορεύτηκε για τη χώρα των ζώντων που με πάθος κήρυττε. Και τί έμεινε από εκείνον; Η ζωντανή μνήμη του σε όλους εκείνους που τον άκουσαν με προσοχή, σ’ εκείνους που ευεργετήθηκαν, σ’ εκείνους που εξ υστέρων τον κατάλαβαν. Σ’ εκείνους που πρόσφερε παραμυθία, όραμα και ελπίδα και προ πάντων στους νέους που τον έζησαν στις κατασκηνώσεις και γνώρισαν από κοντά έναν άνθρωπο του Θεού, έναν Ιεράρχη που ήταν συνεπής με το όνομά του, όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος.
Για την ακουσθείσα Ευαγγελική Περικοπή και τον μακαριστό Μητροπολίτη Απόστολο μίλησε ο Θεοφίστατος Άσσου κ. Τιμόθεος, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Εκκλησιαστικού Λυκείου Κιλκίς που ίδρυσε ο Απόστολος και έκανε γνωστό το Κιλκίς στην οικουμένη, προσφέροντας θεολογία, φιλοσοφία και τα νάματα της πίστεώς μας.
Κιλκισίου Βαρθολομαίος: "Ισχυρό το βάρος της παρακαταθήκης του Μητροπολίτου Αποστόλου στους ώμους μου"
Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, αναφερθείς στον μακαριστό προκάτοχό του Μητροπολίτη, έφερε στο νου του μνήμες από την επαφή και τη σχέση μαζί του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος όταν υπηρέτησε ως Γραμματέας, υπογραμμίζοντας ότι αισθάνεται το βάρος της παρακαταθήκης του έργου του ισχυρό στους ώμους του, παρουσιάζοντας συνοπτικά πτυχές του πολυδιάστατου έργου που επιτέλεσε και αποδίδει έως και σήμερα καρπούς γιατί στηρίχθηκε και εμπνεύστηκε, όπως χαρακτηριστικά είπε, από την αγάπη του Χριστού και από τον ιεραποστολικό πόθο .
"Υπήρξε εμπνευστής πολλών δράσεων χριστιανικής αγάπης και φιλαδελφείας.
Προσφάτως επέστρεψα με τους συνεργάτες μου από την Ουγκάντα, όπου συνεχίζουμε εκεί το έργο που θεμελίωσε η αγάπη του Αποστόλου, με τους καρπούς αυτού του έργου να είναι άφθονοι για να "γεύονται" μικροί και μεγάλοι τον Χριστό και την θαλπωρή της Εκκλησίας, ένεκα του οράματος που πραγμάτωσε ο εξαιρετικός αυτός Ιεράρχης. Το Πολυάνειο Ωδείο, διάφορες φιλανθρωπικές δομές, πολλές χειροτονίες Κληρικών και σπουδαίες δράσεις, τις συνεχίζουμε και εμείς ως "δρομείς σε σκυταλοδρομία", παραλάμβανοντας από αυτόν την ευλογία της αγάπης και της προσφοράς Χριστού!".
Και πρόσθεσε ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς: "Αποτιούμε τον ελάχιστο φόρο τιμής με τη συμπλήρωση 15 ετών από της κοιμήσεως του" και ευχαρίστησε θερμώς τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους και την προσευχή τους υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Αποστόλου.
Αρχιερατικό Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς
Ακολούθως τελέστηκε Αρχιερατικό Τρισάγιο στον τάφο του Μητροπολίτου που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση λόγου και μέλους στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του, χωρισμένη σε τέσσερις κυρίως σταθμούς. Την περίοδο 1950 - 1967 ως Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, 1967-1974 ως Μητροπολίτης Ζακύνθου, 1974 - 1991 και πάλι στην Κοζάνη, στην οποία επιδόθηκε σε βαθειά μελέτη της Φιλοσοφίας, της Θεολογίας και των Πατερικών Κειμένων και την περίοδο 1991-2009 ως Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου μετά τη δικαίωσή του, στην οποία άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του.
Εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και στο έργο του
Την εκδήλωση προλόγισε η ομότιμη Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και στενής συνεργάτιδος του μακαριστού Μητροπολίτου κα Δήμητρα Κούκουρα, η οποία επιμελήθηκε και το σχετικό βίντεο, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη του Κιλκίς κ. Βαρθολομαίο για την αγάπη, ευγένεια και καλοσύνη του. Νωρίτερα μαθητές του Πολυανείου Ωδείου παρουσίασαν κλασσικά κομμάτια, με την παρουσία του Διευθυντού του κ. Κλεάνθη Ζαρίμπα.
Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία ευλαβών Κοζανιτών που "γεύτηκαν" τους καρπούς του Αποστόλου στα Οικοτροφεία που ίδρυσε και στις Κατασκηνώσεις και προσήλθαν για να ανάψουν οφειλετικώς το κερί της μνήμης.
https://www.youtube.com/watch?v=Eat4PsFBK3c (Η ζωή και το έργο του μακαριστού Μητροπολίτου Αποστόλου Παπακωνσταντίνου)
https://www.youtube.com/watch?v=Cu8vUXPM8K0 (Η ομιλία του Βοηθού Επισκόπου Άσσου κ. Τιμοθέου)
https://www.youtube.com/watch?v=vekcFLj6aJ8 (Βίντεο από το Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.