Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

“Ούτε 20 € ανά κάτοικο το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Παιονίας”

Δελτίο τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης Παιονίας
Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2025 απέδειξε για άλλη μια φορά ποιες είναι οι προτεραιότητες αυτού του κράτους. Τόσες κυβερνήσεις και Τοπικές Διοικήσεις πέρασαν, νέα έργα καθυστερούν να υλοποιηθούν ταλαιπωρώντας τους δημότες και ο Δήμος Παιονίας συνεχίζει να λαμβάνει μόλις 500.000 € το χρόνο για να καλύψει τις ανάγκες του σε έργα.

Αν μια δημοτική αρχή θέλει να είναι δίπλα στους δημότες, ακόμη και αν είναι αναγκασμένη να διαχειριστεί αυτή τη ζοφερή κατάσταση, θα πρέπει να διεκδικήσει με βάση τις ανάγκες μας αλλιώς θα μεταθέτει το πρόβλημα στις επόμενες γενιές, φορτώνοντας επιπλέον βάρη από αυτά που σήμερα επωμίζονται οι νέοι.

Καταψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα 2025 του Δήμου Παιονίας όχι γιατί δεν θέλουμε να γίνουν τα έργα που προτάθηκαν (ανάγκες και αυτά καλύπτουν με τα δικά μας τα λεφτά) αλλά γιατί δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε την πολιτική που εφαρμόζεται σε κεντρικό επίπεδο και η δημοτική αρχή τη δέχεται αδιαμαρτύρητα.

Πιο συγκεκριμένα, για άλλη μια χρονιά βλέπουμε σχολικά κτίρια να εξαγγέλλονται αλλά δεν βλέπουμε να υλοποιούνται ενώ τα έργα άρδευσης ή τα έργα ουσιαστικής βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας αποτελούν έργα “προς εξαφάνιση”.

Για άλλη μια χρονιά δεν βλέπουμε να προβλέπονται σημαντικές δαπάνες για την πολιτική προστασία. Είναι προσβλητικά για τους κατοίκους της περιοχής να μην δίνονται χρήματα για την αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική προστασία, να μην δίνονται χρήματα για την οδική ασφάλεια, να μην δίνονται χρήματα για τη διευκόλυνση της κίνησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες αλλά και γενικότερα για τη βελτίωση της καθημερινότητας τους.

Παρά τα έργα που υλοποιούνται για βιολογικούς καθαρισμούς σε Αγ. Πέτρο και Γουμένισσα, δρομολογούνται σε Βαφειοχώρι και Ποντοηράκλεια, η συντριπτική πλειοψηφία των οικισμών δεν έχουν ούτε αποχέτευση, ούτε βιολογικούς καθαρισμούς με αποτέλεσμα τα λύματα να καταλήγουν στα ρέματα μολύνοντας έτσι το περιβάλλον που ζουν.

Έργα ύδρευσης και αποχέτευσης γίνονται αλλά με τους ρυθμούς που εκτελούνται, θα χρειαστούν δεκαετίες για να καλυφθούν οι σημερινές ανάγκες και αυτό εάν υπάρξει η πολιτική βούληση, πράγμα δύσκολο για τους μικρούς οικισμούς με τη λογική κόστους-οφέλους που κυριαρχεί στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων.

Τα έργα κατασκευής αθλητικού δαπέδου στο δημοτικό στάδιο Πολυκάστρου και Γουμένισσας είναι κάτι θετικό αλλά τι θα γίνει όμως με τα υπόλοιπα γήπεδα; Tα γήπεδα της Αξιούπολης, του Ευρωπού ενώ προσελκύουν το ενδιαφέρον των νέων, δεν απολαμβάνουν αντίστοιχες υποδομές. Μάλιστα στην Αξιούπολη εδρεύει το μόνο αθλητικό σωματείο του Δήμου μας που αναγνωρίζεται επίσημα από το ΣΕΓΑΣ και έχει συμβάλει καθοριστικά στην καλλιέργεια των αθλημάτων στίβου στην περιοχή. Πότε επιτέλους θα υλοποιηθούν αυτά τα έργα; Πως θα ριζώσουν οι νέοι στον τόπο τους;

Τέλος, η δαπάνη για τοποθέτηση φωτιστικών εντός κατοικημένων περιοχών (μόνο το Αξιοχώρι επιλέχθηκε) είναι πολύ κατώτερη των αναγκών, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται, μιας και η ενίσχυση του φωτισμού σε κατοικημένες περιοχές ενισχύει το κοινό αίσθημα ασφάλειας του πολίτη και αποτρέπει παραβατικές συμπεριφορές.

Την ίδια στιγμή καταθέσαμε το δικό μας σχέδιο, τη δική μας πρόταση που η υλοποίηση του θα προέλθει από την αύξηση της χρηματοδότησης και του Δήμου μας, μέσω της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου, την κατάργηση των δαπανών που υπηρετούν το ΝΑΤΟ και όχι την άμυνα της χώρας, την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων προς την Τοπική Διοίκηση. Κατ' επέκταση, θα προέλθει μέσα από τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας για την παραγωγή μελετών και έργων υποδομής κρίσιμων για την καθημερινότητα των πολιτών. Επίσης, μέσα από τη διεκδίκηση έργων και υποδομών που τώρα είτε δεν θεωρούνται «επιλέξιμα» από την Ε.Ε και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και το ΕΣΠΑ, είτε «κόβονται και ράβονται» στα μέτρα του προϋπολογισμού του Δήμου, που αποδεδειγμένα δεν επαρκεί για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες.

Μόνο έτσι θα παραχθούν έργα όπως:

-- Αντιπλημμυρικά έργα στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο, αντισεισμικό έλεγχο και θωράκιση όλων των δημοτικών κτιρίων, επικαιροποίηση των σχεδίων πολιτικής προστασίας, ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας.

-- Ουσιαστικά έργα για την προστασία του περιβάλλοντος , έργα αναβάθμισης και επέκτασης των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών σε όλους τους οικισμούς του Δήμου.

-- Κατασκευή νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών για να μην μένει κανένα παιδί εκτός προσχολικής αγωγής.

-- Κατασκευή και λειτουργία νέων σχολείων, με προτεραιότητα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, για να αποσυμφορηθούν τα ήδη υπάρχοντα (Δημοτικά και Γυμνάσιο Πολυκάστρου) και να μπορούν όλα να ανταποκριθούν στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών μας.

-- Έργα συντήρησης και ανάπτυξης του οδικού δικτύου ευθύνης του Δήμου, της αγροτικής οδοποιίας.

-- Λειτουργία διαδημοτικής συγκοινωνίας που δεν θα αποκλείει και δεν θα απομονώνει κανέναν δημότη.

-- Έργα αξιοποίησης των υπαρχόντων ελεύθερων χώρων αλλά και διεκδίκηση δημόσιων εκτάσεων για κοινωφελείς σκοπούς.

-- Αθλητικά έργα ενίσχυσης των υπαρχόντων αθλητικών υποδομών και διεκδίκηση νέων γηπέδων και γυμναστηρίων, με παράλληλη ενίσχυση των δημοτικών ΚΔΑΠ.

-- Ενίσχυση όλων των πολιτιστικών υποδομών , των δομών φιλοξενίας ηλικιωμένων και των λοιπών δομών πρόνοιας σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.