Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Παύλος Γερουλάνος στην «Γνώμη Κιλκίς»: Στόχος μου να σπάσω το «Αθηνοκεντρικό» κράτος

Συνέντευξη παραχώρησε στην «Γνώμη Κιλκίς Παιονίας» και τον δημοσιογράφο, Μπάμπη Καραγεωργίου ο Υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.

Σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα του δημογραφικού ανέφερε πως «οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε ο κόσμος να μπορεί ανταπεξέλθει στις ανάγκες του σε κάθε γωνιά της Ελλάδας» ενώ τόνισε πως το «το γεγονός πως έχουμε δημιουργήσει ένα κράτος «Αθηνοκεντρικό», κρατάει πίσω την ανάπτυξη της περιφέρειας.»

Αναφορικά με το σχέδιο «Αναγέννηση» ο κ. Γερουλάνος ανέφερε «το σχέδιο αυτό απορρέει από το όραμα για το οποίο γεννήθηκε το ΠΑΣΟΚ που είναι η απελευθέρωση της Ελληνίδας και του Έλληνα σε εθνικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο. Αν μπορέσουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι υπάρχει εναλλακτική, τότε εκείνος θα μας δώσει την ευκαιρία να τα καταφέρουμε.»

«Θέλουμε να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία και σε αυτήν τη μάχη, κανείς δεν περισσεύει.» καταλήγει ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας σας στη Βόρεια Ελλάδα βρεθήκατε και στο Κιλκίς, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια ερημοποίηση. Με το δημογραφικό να είναι στην κορυφή των θεμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα τι είναι αυτό που εσείς προτείνετε;

Η ερήμωση της Περιφέρειας είναι κάτι το οποίο απασχολεί κάθε πολίτη. Το γεγονός πως έχουμε δημιουργήσει ένα κράτος «Αθηνοκεντρικό», κρατάει πίσω την ανάπτυξη της περιφέρειας. Βλέπουμε περιοχές όπως το Κιλκίς, ή ο Βόρειος Έβρος να ερημώνουν λόγω της έλλειψης υποδομών που βοηθούν τον κόσμο να προγραμματίζει τη ζωή του. 

Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε ο κόσμος να μπορεί ανταπεξέλθει στις ανάγκες του σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να δοθούν εργαλεία σε συλλογικότητες όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, οι Συνεταιρισμοί, οι Συνδικαλιστικοί φορείς και τα τοπικά Πανεπιστήμια. Έτσι θα μπορεί κάθε περιοχή να εκπονεί το δικό της τοπικό σχέδιο ανάπτυξης και να δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να γίνονται ελκυστικές για τους πολίτες.

Η καμπάνια σας έχει ως πρόταγμα - σύνθημα την «Αναγέννηση». Τι σημαίνει αναγέννηση για εσάς; Το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμα μια ευκαιρία;

Η Αναγέννηση είναι το σχέδιο που έχει καταθέσει εδώ και 7 χρόνια στο ΠΑΣΟΚ και επικαιροποιώσυνεχώς. Πρόκειται για ένα σχέδιο που μιλά για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, μέσα από την αλλαγή του διοικητικού μοντέλου. Μιλά για μια γενναία αποσυγκέντρωση της εξουσίας μακριά από το Μέγαρο Μαξίμου και τα Υπουργικά γραφεία, στη λογική που προανέφερα.

Το σχέδιο αυτό απορρέει από το όραμα για το οποίο γεννήθηκε το ΠΑΣΟΚ που είναι η απελευθέρωση της Ελληνίδας και του Έλληνα σε εθνικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο. Αν μπορέσουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι υπάρχει εναλλακτική, τότε εκείνος θα μας δώσει την ευκαιρία να τα καταφέρουμε.

«Για να αναζωογονηθεί η σοσιαλδημοκρατία, πρέπει πριν απ’ όλα να επανασυνδεθεί με τις ιδρυτικές της αρχές» χαρακτηριστικά αναφέρει η Σέρι Μπέρμαν στο βιβλίο της, «Το πρωτείο της Πολιτικής». Το ΠΑΣΟΚ έχασε κατά την γνώμη σας αυτήν την σύνδεση τα τελευταία χρόνια;

Δύο λέξεις: Χρέος και Παγκοσμιοποίηση. Η Ελλάδα χρειάστηκε, δυστυχώς, να βασιστεί σε μια βαθύτατα συντηρητική Ευρώπη, για να αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία Καραμανλή και η απάντηση της Ευρώπης ήταν τα Μνημόνια. Τα γεράκια του χρέους επέβαλαν μια υπερβολικά σκληρή δημοσιονομική πολιτική, που οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία. 

Ήταν πολιτική, που ποτέ δεν θα ακολουθούσαμε, αν δεν ήταν απόλυτη ανάγκη για τη χώρα. Η δε Παγκοσμιοποίηση, όπως την υιοθέτησε η Ευρώπη, επίσης δημιουργεί βαθιές ανισότητες μέσα στην κοινωνία. Διότι, ενώ οι κοινωνίες της Δύσης έχουν κανόνες παραγωγής και εμπορίου, η Ανατολή παράγει χωρίς κανόνες. Αυτό, συμπιέζει τις κοινωνίες μας να γίνουμε ανταγωνιστικοί, κάνοντας εκπτώσεις σε εργασιακά και περιβαλλοντικά θέματα, σε θέματα που αφορούν τον ανταγωνισμό και τον ρόλο του κράτους. 

Η επανασύνδεση με τα κοινωνικά στρώματα θα γίνει, όταν αλλάξουμε τον τρόπο που αντιδρούμε σε αυτά τα φαινόμενα. Για αυτό έγραψα και κατέθεσα την Αναγέννηση, ένα σχέδιο αλλαγής του τρόπου διοίκησης της χώρας και διαχείρισης της οικονομίας, για να μεγαλώνει βιώσιμα η πίτα που παράγει η χώρα και να μοιράζεται πιο δίκαια.

Κάνοντας σας μια τετριμμένη ερώτηση θα λέγατε ότι η ενότητα του χώρου είναι ένα στοίχημα για την επόμενη ημέρα;

Οι εκλογές της 6ης και της 13ης Οκτωβρίου αποτελούν απλά έναν σταθμό στο ταξίδι για τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Για τη νίκη αυτή, η ενότητα είναι απαραίτητη. Για αυτό και, εφόσον τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος με τιμήσουν με την ψήφο τους, εγγυώμαι πως θα χρησιμοποιήσω τους καλύτερους σε κάθε τομέα ανεξάρτητα από το ποιον στήριζαν σε αυτή τη διαδικασία. Θέλουμε να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία και σε αυτήν τη μάχη, κανείς δεν περισσεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.