Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Η Έλενα Δ. Ράπτη μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και τη Γνώμη Κιλκίς Παιονίας

Συνέντευξη από την κυρία Έλενα Δ. Ράπτη, Υφυπουργό Τουρισμού και Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης με την Νέα Δημοκρατία, στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και το Off The Record News BlogSpot (LastPoint.Gr, TVReporters, Gnomi Kilkis - Paionias, Ok Radio Site/Ok Web Radio)

2019-2024 – Ελληνικός Τουρισμός. Αρκετά πλέον και πάρα πολύ καλά, ανοδικά και δυναμικά χρόνια για τον ελληνικό τουρισμό, σε κάθε μορφή και κλάδο του, χειμώνα και καλοκαίρι, 12 μήνες. Κυρίως το 2019 και το 2023 για αντικειμενικούς λόγους. Τι εικόνα έχετε για το πώς θα κλείσει ποιοτικά, ποσοτικά, οικονομικά, οργανωτικά και πάνω από όλα με κεντρικό γνώμονα και κύριο άξονα τον άνθρωπο ως τουρίστα και ως εργαζόμενο; Τι να περιμένουμε κα Υπουργέ για το 2025; Πάμε ακόμα πιο δυνατά;

Πράγματι, αναφέρεστε σε χρονιές που ο ελληνικός τουρισμός σημείωσε ιδιαίτερες επιτυχίες, με αποκορύφωμα το 2023 που αποτέλεσε και χρονιά ορόσημο. Χρόνο με τον χρόνο, ο τουρισμός μας εξελίσσεται και κινείται δυναμικά και ανοδικά, ενώ τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία, δείχνουν ότι το 2024 θα είναι μία εξαιρετική χρονιά. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου σημειώνεται αύξηση κατά 12,2% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις και 15,5% στην εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Είναι αριθμοί, που σίγουρα μας γεμίζουν ικανοποίηση αλλά κυρίως, ευθύνη, ώστε να πάμε το τουριστικό προϊόν της χώρας στο επόμενο βήμα. Σε αυτό δηλαδή, που θα έχει στο επίκεντρο τη βιωσιμότητα, με άξονα το μέτρο και την ισορροπία. Και αυτό γιατί δεν αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό με όρους ευκαιριακούς ή πρόσκαιρους αλλά προσβλέπουμε στα μακροπρόθεσμα οφέλη του, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το 2025, όμως, όπως δείχνει η συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση των προηγούμενων ετών, κρίνω ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε. Ας μην ξεχνάμε όμως, πως ο τουρισμός είναι ένας δυναμικός κλάδος, που απαιτεί σκληρή δουλειά, όχι μόνο για τη διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα, αλλά για την αυξανόμενη ποιοτική του αναβάθμιση. Και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος μας.

Η μεγάλη εικόνα και η μεγάλη ιδέα. Γενικά, η ελληνική κυβέρνηση από το 2019 μα και εσείς ως υπουργός/βουλευτής Α Θεσσαλονίκης και ως θεσμική και πολιτική ομάδα συνολικά στο Υπουργείο Τουρισμού δεν αφήνετε καμία και κανέναν πίσω, με δράσεις, με έργα, με όραμα, με πλάνο, με ουσία. Π.χ. ενισχυμένος ο Τουρισμός για Όλους. Μιλήστε μας για τις δραστηριότητες και τα σχέδιά σας που έχουν ανθρώπινο πρόσημο και ως κεντρική σκέψη την καθημερινή μέση Ελληνίδα και τον καθημερινό μέσο Έλληνα τουρίστα.

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» είναι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού που στοχεύει στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού και των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών. Είναι ένα πρόγραμμα που συνεχώς επιδιώκουμε να βελτιώνουμε και να αναβαθμίζουμε. Ειδικά για φέτος, πέρα από τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και τις αιτήσεις που ξεπέρασαν το 1.000.000, αυξήσαμε τα ποσά ενίσχυσης, ενώ διπλασιάσαμε τα ποσά για τις κατηγορίες συμπολιτών μας με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να καλυφθεί και μέρος των δαπανών των συνοδών τους. Το «Τουρισμός για Όλους» δίνει στους δικαιούχους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την άυλη κάρτα σε κάθε είδους κατάλυμα, από ξενοδοχείο έως και camping, σαν μία απλή χρεωστική κάρτα.

Δυνατότητα που διευκολύνει, εκτός από τους χρήστες και τις επιχειρήσεις, στις οποίες οι κάρτες εξαργυρώνονται. Παράλληλα, καλύπτει και χειμερινούς μήνες, γεγονός που δίνει την επιλογή για διακοπές πέραν του καλοκαιριού, συμβάλλοντας στον στρατηγικό στόχο του Υπουργείου Τουρισμού για επέκταση της τουριστικής περιόδου. Και με την ευκαιρία που μου δίνετε μέσα από την ερώτησή σας, θα ήθελα να υπενθυμίσουμε στους κληρωθέντες συμπολίτες μας, ότι μπορούν εύκολα να εντάξουν την άυλη κάρτα στο κινητό τους και να τη χρησιμοποιήσουν έως και τον Δεκέμβριο του 2024, σε όποιον προορισμό επιθυμούν.

Κάτι λίγο πιο ρομαντικό! Πείτε μας την έως τώρα πιο όμορφη, ουσιαστική και αν θέλετε πιο περήφανη στιγμή σας ως υφυπουργός τουρισμού. Δημόσια είτε ιδιωτικά. Τη στιγμή που νιώσατε 100% ικανοποιημένη, ρεαλιστικά χρήσιμη και ότι αφήσατε ως άτομο και ως πολιτική ομάδα κάτι χειροπιαστό για το αύριο. Κάτι που σας δίνει θάρρος και ορμή για να συνεχίσετε, να το πω αλλιώς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου ως υφυπουργός τουρισμού μέχρι και σήμερα, έχω βιώσει πολλές στιγμές χαράς και ικανοποίησης, είτε μικρές είτε μεγάλες, η κάθε μία για διαφορετικό λόγο. Θα αναφερθώ όμως, σε ένα πρόσφατο παράδειγμα που έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό αφορά στις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας, στις ΑΣΤΕ και ΣΑΕΚ τουρισμού. Με τον νέο νόμο του Υπουργείου Τουρισμού παρέχουμε –για πρώτη φορά- μειωμένο κόμιστρο μετακίνησης στα ΜΜΜ, δικαίωμα ιατροφαρμευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, όπως ισχύει και για τους φοιτητές των ΑΕΙ.

Το πιο σημαντικό όμως, απ’ όλα, είναι η πρόβλεψη για τους αποφοίτους των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης σε Ρόδο και Κρήτη, να εισάγονται, χωρίς κατατακτήριες, στα αντίστοιχα τμήματα των ΑΕΙ, με δικαίωμα ακαδημαϊκής εξέλιξής τους στο επίπεδο 6 και πρόσβαση σε μεταπτυχιακά – διδακτορικά και Εrasmus. Ήταν μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή για εμάς, στο Υπουργείο Τουρισμό και σίγουρα, μία πρωτοβουλία για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι. Περήφανοι, κυρίως γιατί ξέρουμε πως δώσαμε χαρά και ικανοποίηση στους σπουδαστές μας, αναγνωρίζοντας έμπρακτα την προσφορά τους στον τουρισμό και καλύπτοντας ένα πάγιο και δίκαιο αίτημά τους.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.