Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Ερώτηση Παραστατίδη για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στο Νομό Κιλκίς

Δελτίο τύπου Στέφανου Παραστατίδη
Σε κατάθεση ερώτησης προς τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προχώρησε ο Βουλευτής Κιλκίς ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης για το θέμα της ολοένα και αυξανόμενης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων σε κοινόχρηστες-δημόσιες εκτάσεις που μέχρι πρότινος μισθώνονταν από τους κτηνοτρόφους ως βοσκοτόπια αλλά και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Π.Ε. Κιλκίς.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:  

Η -άναρχα- αυξανόμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε κοινόχρηστες-δημόσιες εκτάσεις που μέχρι πρότινος μισθώνονταν από τους κτηνοτρόφους ως βοσκοτόπια αλλά και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις της  Π.Ε. Κιλκίς, προκαλεί έντονη ανησυχία στους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους του Κιλκίς. Χιλιάδες στρέμματα γης αποσπώνται ανεξέλεγκτα και άναρχα από την κτηνοτροφία και την αγροτική παραγωγή και παραδίδονται σε εταιρείες εκμετάλλευσης φωτοβολταϊκών πάρκων. 

Δεσμεύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο για δεκαετίες ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γης υψηλής παραγωγικότητας πλήττοντας ανεπανόρθωτα το αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα και περιορίζοντας το παραγωγικό δυναμικό της Π.Ε. Κιλκίς και της χώρας γενικότερα.  

Από την άλλη πλευρά, αντί για ουσιαστικές και στοχευμένες παρεμβάσεις, αντί για μακρόπνοο σχεδιασμό που θα σταθμίζει κόστη και οφέλη, θα προτεραιοποιεί, θα οργανώνει και θα προλαμβάνει, επικρατεί η λογική της αδράνειας, η έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, η αδιαφορία και η παράδοση στην λογική της αρρύθμιστης ανάπτυξης.  

Το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας παραμένει μία εκκρεμότητα, καθώς μετά από συνεχείς αναβολές η ολοκλήρωσή του τοποθετείται στο τέλος του 2024. Πρόκειται για μία καθυστέρηση που επιτρέπει την δημιουργία τετελεσμένων με συνέπειες εν δυνάμει τραγικές για τον παραγωγικό ιστό της χώρας. 

Για τους λόγους αυτούς 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι Υπουργοί: 

Θεωρούν ως υπαρκτό πρόβλημα που χρήζει επίλυσης, το γεγονός ότι η αρρύθμιστη και άναρχη επέκταση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων απειλεί την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή μέσω της μείωσης των διαθέσιμων γαιών που προορίζονται για την γεωργία και την κτηνοτροφία της χώρας; 

Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και θα προσδιορίζει μέγιστο ποσοστό κάλυψης για την  εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε γεωργική γη και βοσκοτόπια;  

Είναι εις γνώση των αρμόδιων τμημάτων των Υπουργείων των οποίων προΐστασθε το ακριβές ποσοστό κάλυψης με εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων στις γεωργικές και βοσκήσιμες εκτάσεις της Π.Ε. Κιλκίς; Ειδικότερα, σύμφωνα με το με αριθμ. Πρωτ. Οικ.ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/44227/1158/22-2-2023 έγγραφο του Τμήματος Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων του ΥΠΕΝ,  παρ. 4 εδ. 1: «Για τα θέματα που αφορούν τη χωροθέτηση των Φωτοβολταικών (Φ/Β) σταθμών, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Πλαισίου, δίνονται οι ακόλουθες κατευθύνσεις: i. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης του μέγιστου ποσοστού κάλυψης εδάφους από Φ/Β επί των καλλιεργήσιμων και βοσκήσιμων εκτάσεων ανά ΟΤΑ σε 3% αφού προηγηθεί έλεγχος για το αν υπάρχει καταγραφή των βοσκήσιμων εκτάσεων, δηλαδή αν υπάρχει μέγεθος αναφοράς για να εφαρμοστεί το ως άνω ποσοστό.» Στο πλαίσιο της ως άνω κατευθυντήριας γραμμής:  

α) εξακολουθείτε να εξετάζετε το ενδεχόμενο μειώσεων των ποσοστών κάλυψης εδάφους επί καλλιεργήσιμων και βοσκήσιμων εκτάσεων; 

β) Έχει ξεκινήσει ο έλεγχος για το αν υπάρχει καταγραφή των βοσκήσιμων εκτάσεων στην Π.Ε. Κιλκίς, και αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται και ποια είναι τα αποτελέσματα του ελέγχου; 

Ο ερωτών βουλευτής 
Στέφανος Παραστατίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.