Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Έκτακτη προβολή της ταινίας ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΕΝΙΟ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙ, στο σινεμά της ΤΕΧΝΗΣ

Σάββατο 3 Αυγούστου 2024 στις 9:30 το βράδυ στο Θερινό Σινεμά στο Στέκι της Τέχνης στο Μεταλλικό. 
Τηλ.: 6946 253 961

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στον καλό κινηματογράφο.

Με μια τρυφερή ταινία βγαλμένη κυριολεκτικά από έναν πίνακα.

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΕΝΙΟ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙ
(Girl with a Pearl Earring)

Ηνωμένο Βασίλειο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Βέλγιο, Η.Π.Α.

Σκηνοθεσία: Πίτερ Γουέμπερ

Σενάριο: Ολίβια Χάτριντ, Τρέισι Σεβαλιέ (βιβλίο)

Πρωταγωνιστούν: Σκάρλετ Γιόχανσον, Κόλιν Φερθ, Τομ Γουίλκινσον, Κίλιαν Μέρφι

Διάρκεια: 100΄

Ολλανδία 1665.

Ποιο ήταν το μυστηριώδες κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι;

Η ιστορία πίσω από τον πίνακα.

Η νεαρή Γκριτ (Σκάρλετ Γιόχανσον) στέκεται σε ένα σταυροδρόμι πριν συνεχίσει προς τον προορισμό της, ο οποίος είναι η οικία του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ (Κόλιν Φερθ), όπου πρόκειται να εργασθεί ως υπηρέτρια. Σεμνή, μα γοητευμένη από την τέχνη και το ταλέντο του, γίνεται βοηθός στο ατελιέ και μοντέλο του, ενώ καλείται να αποκρούσει την ζήλεια της κόρης του και τις επιθέσεις του πλούσιου χορηγού του Βερμέερ.

Ίσως όχι κατευθείαν από τον διάσημο πίνακα του Βερμέερ, αλλά βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Τρέισι Σεβαλιέ, «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι», είναι μια αισθαντική ταινία γεμάτη αβρές κινήσεις και διακριτικές χειρονομίες, τρυφερές ανεξερεύνητες στιγμές ακολουθούμενές από λεπτές αντιστάσεις και ανεκδήλωτες ευκαιρίες. Ανεπαίσθητες, όπως οι χαμηλοί τόνους φωτός και χρώματος σε ένα στοχαστικό κάδρο που μοιάζει μόνιμα με συναρπαστικό πίνακα κι ένα τσουχτερό μαργαριταρένιο σκουλαρίκι, περασμένο με οξύ πόνο στον τρυφερό λοβό της Σκάρλετ.

Μια τρυφερή ταινία που αφηγείται το παρασκήνιο της διάσημης ελαιογραφίας του Ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ του 17ου αιώνα που έμελλε να σφραγίσει τη θέση του στο πάνθεο των σπουδαιότερων της εποχής του, με τον διασημότερο πίνακα του να κοσμεί αυτή τη στιγμή το Μουσείο Τέχνης, Μαουριτσχάους, στη Χάγη, εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Ένα από τα πιο διάσημα ζωγραφικά έργα στον κόσμο.

Ο Γιοχάνες Βερμέερ (31 Οκτωβρίου 1632 – 15 Δεκεμβρίου 1675) υπήρξε Ολλανδός ζωγράφος του 17ου αιώνα που έμελλε να σφραγίσει τη θέση του στο πάνθεον των σπουδαιότερων της εποχής του, με τον διασημότερο πίνακα του να κοσμεί αυτή τη στιγμή το Μουσείο Τέχνης, Μαουριτσχάους, στη Χάγη, εδώ και πάνω από έναν αιώνα, με μια αθρόα συρροή από επισκέπτες να κοντοστέκεται για ώρες για να θαυμάσει τον εν λόγω πίνακα μεθυστικής ακτινοβολίας. Από αυτόν εμπνεύστηκε η Τρέισι Σεβαλιέ το 1999 για το βιβλίο της και μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη με τον ομώνυμο τίτλο «Girl with a Pearl Earring» (στα ελληνικά «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι»).

Το κύριο χαρακτηριστικό που έκανε τα έργα του Βερμέερ αξιοσημείωτα ήταν η χρήση του φωτός στα έργα του, καθώς στους πίνακες του το φως είναι αυτό που δίνει ζωή στα αντικείμενα και στα πρόσωπα.

Σάββατο 3 Αυγούστου 2024 στις 9:30 το βράδυ οι δρόμοι οδηγούν στο “Στέκι της ΤΕΧΝΗΣ” στο Μεταλλικό για μεγάλες απολαύσεις με όμορφες παρέες.
Παγωμένη μπυρίτσα, κρύα νεράκια, τσαγάκια και αναψυκτικά, με ή χωρίς ζάχαρη και συνοδεία αλμυρών σνάκ θα βρείτε στο ανανεωμένο κυλικείο μας. Αντικουνουπικά μην ξεχάσετε. Το θρόισμα των δέντρων προσφέρεται αφειδώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.