Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Αίτημα παραχώρησης ενός κτίσματος από τις Παλιές Δίδυμες Καπναποθήκες που βρίσκονται στην πόλη του Κιλκίς

Υπογράφει ο Αναστάσιος Αμανατίδης
Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου
της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κιλκίς
(Πρόκειται για χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα κτίρια των αρχών του 20ου αιώνα στο κέντρο της πόλης του Κιλκίς, που ανήκουν στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Τα ευμεγέθη κτίρια, που είναι από ετών αχρησιμοποίητα και εγκαταλειμμένα, κινδυνεύουν από τη διαφαινόμενη φθορά του χρόνου).

Κύριε Υπουργέ,

Στην πόλη του Κιλκίς λειτουργεί από το 2000 Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη. Ο Δήμος του Κιλκίς με ομόφωνη απόφασή του παρέσχε τότε στέγη, που σύντομα κρίθηκε ανεπαρκής και σε δεύτερο χρόνο μεταστεγάσθηκε σε άλλο κτίριο του Δήμου, που όμως και αυτό αποδεικνύεται ανεπαρκές, έως και ακατάλληλο για τις ανάγκες και λειτουργία μιας Δημόσιας Βιβλιοθήκης, τόσο για την ασφαλή και λειτουργική ανάπτυξη των χιλιάδων τόμων βιβλίων (43.000 σήμερα), με διαρκώς προστιθέμενες νέες εκδόσεις, όσο και σε χώρους εκδηλώσεων (παρουσιάσεων βιβλίων, διαλέξεων, παιδικών χώρων κλπ) και κυρίως του απαραίτητου αναγνωστηρίου, ενώ και το από εξ (6) ατόμων μόνιμο προσωπικό χρησιμοποιεί ένα και μόνον γραφείο.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική που αριθμεί χιλιάδες (σήμερα 10.630) μέλη, αριθμός σημαντικός για μια πόλη και περιοχή, όπως το Κιλκίς!

Επί πλέον η Βιβλιοθήκη μας, καλύπτει τις ανάγκες όλης της Περιφερειακής Ενότητας (νομού) Κιλκίς με την Κινητή Βιβλιοθήκη, επισκεπτόμενη προγραμματισμένα όλα τα σχολεία της Περιφέρειας.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, ως ΝΠΔΔ, διοικείται από διορισμένο Εφορευτικό Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν.3149/2003.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς προσφέρει σημαντικό έργο στη γνώση, την πληροφόρηση και την ψυχαγωγία. Το μέγα πρόβλημα που δυσκολεύει να εκπληρώσει την αποστολή της είναι οι ακατάλληλοι για βιβλιοθήκη, και δη Δημόσια, χώροι της.

Ο Δήμος του Κιλκίς αδυνατεί να καλύψει τις κτιριακές σε χώρους ανάγκες μια βιβλιοθήκης, (καθώς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ως διατελέσαντες). Τα υπάρχοντα κατάλληλα ακίνητα (οικοπεδικοί χώροι, διατηρητέα κτίρια κλπ, που ευρίσκονται εντός του αστικού ιστού του Δήμου) δεν ανήκουν στον Δήμο, αλλά στην Κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου.

Στο κέντρο της πόλης του Κιλκίς υπάρχουν κενές δύο τριώροφες καπναποθήκες (χαρακτηρισμένες από ετών ως διατηρητέα κτίρια), κτισμένες στις αρχές του 20ου αιώνα, που χρησιμοποιούνταν ως ‘’στρατώνες’’ μέχρι προ ολίγων δεκαετιών.

Το ΔΣ της Εφορευτικής Επιτροπής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κιλκίς, ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών την παραχώρηση κατά κυριότητα, (απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα), του ενός κτιρίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, το οποίο αφού αναπαλαιωθεί εξωτερικά και διαρρυθμισθεί κατάλληλα εσωτερικά, θέλει καλύψει τις ανάγκες μιας σύγχρονης Βιβλιοθήκης, στο κέντρο ιστορικής πόλης, πρωτεύουσας ακριτικού νομού της Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.