Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Καμπάλα, χοροστατούντος του Κιλκισίου Βαρθολομαίου (Φωτογραφίες)

Αρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε την Κυριακή Β΄ Ματθαίου, 7 Ιουλίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου της Ιεράς Μητροπόλεως Καμπάλας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. 

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντων του οικείου Ιεράρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καμπάλας κ. Ιερωνύμου, του Μητροπολίτου Σωζούσης κ. Ιννοκεντίου και Ιερέων της τοπικής Ιεράς Μητροπόλεως. 

Προ της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Βαρθολομαίος καθιέρωσε το Ευαγγέλιο που μετέφρασε ο π. Νικόλαος Μπαγιέγκο από τα ελληνικά στα ουγκαντέζικα και το οποίο εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολις Πολυανής και Κιλκισίου. Την εργασία του αυτή τελείωσε κατά την παραμονή του στο Κιλκίς βοηθούμενος από τους Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου.


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης της Καμπάλας ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τον Σεβασμιώτατο Κιλκισίου για τις πολλές ευεργεσίες που προσφέρει η Μητρόπολη του στην Ιεραποστολή, όπως η ανέγερση του Ναού των Αγίων Αποστόλων, του Σχολείου και του Οικοτροφείου στην περιοχή της Τσανούνας, τις γεωτρήσεις νερού, τις θεμελιώσεις των νέων Ιερών Ναών, τις υποτροφίες στα παιδιά για σπουδές, τις βαπτίσεις των νέων χριστιανών, την βοήθεια στα συσσίτια της Εκκλησίας, την ενίσχυση στους δύο Ιεραποστόλους Ιερείς π. Νικόλαο Μπαγιέγκο και π.Χριστοφόρο Μουγίγκο, την αποστολή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών για το Γυμνάσιο της Ιεραποστολής και την έκδοση του Ευαγγελίου στην τοπική διάλεκτο Luganda. 

Εξέφρασε δε την χαρά του ότι οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Ουγκάντας θα διδάσκονται το Ευαγγέλιο στην δική τους γλώσσα. Παρομοίασε δε την έλευση του Ιεράρχου από την περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα με την έλευση του Αποστόλου Παύλου στην Μακεδονία λέγοντας "διαβάς εις Ουγκάντα, βοήθησον ημίν" τονίζοντας ότι ο αδελφός Ιεράρχης κ. Βαρθολομαίος βαδίζει στα χνάρια των Αγίων Αποστόλων με την ιεραποστολική του διανονία προς τους ορθοδόξους χριστιανούς της Ουγκάντας.

Στην αντιφώνηση του ο Ποιμενάρχης του ακριτικού Κιλκίς εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται με την συνοδεία του στην Ιερά Μητρόπολη Καμπάλας. Ανέφερε ότι η σημερινή Κυριακή με το ευαγγελικό ανάγνωσμα του Ευαγγελιστού Ματθαίου εγκαινιάζει ένα νέο λειτουργικό κύκλο με αφορμή την κλήση των Αποστόλων από τον Κύριό μας. Ο Κύριος διάλεξε για Απόστόλους του απλούς ψαράδες, οι οποίοι αμέσως δέχθηκαν την κλήση και τον ακολούθησαν. 

Το γεγονός αυτό δηλώνει την πανσοφία του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού ο οποίος γνωρίζει τα βαθύτερα κίνητρα του ψυχισμού των ανθρώπων, καθώς επίσης δηλώνεται η καθαρότητα της καρδιάς των Αποστόλων. Κατά τον ίδιο τρόπο με σοφία κινείται ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. κ. Θεόδωρος σε όλη την Αφρική γνωρίζοντας την καθαρότητα και τον ιεραποστολικό ζήλο των Ιεραρχών του Θρόνου. 

Κατά αυτόν τον τρόπο και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καμπάλας κ. Ιερώνυμος κινείται με σοφία στην αρχιερατική του διακονία γνωρίζοντας το ιεραποστολικό φρόνημα των κληρικών του και των εθελοντών και παράλληλα απευθύνει κλήση σε όλους τους ανθρώπους της Ουγκάντας να φωτιστούν από την αλήθεια του Χριστού. Σε αυτή σας την προσπάθεια συνεχίζοντας ταπεινά την παράδοση των προκατόχων μου Αποστόλου και Εμμανουήλ επιθυμώ να βρίσκομαι κοντά σας όπως και όλο το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου το οποίο πληροφορείται αυτές τις μέρες ότι έχει μία αδελφική θέση στην καρδιά σας όμοια με την θέση που έχετε και εσείς στην καρδιά ενός εκάστου. 

Με τις ισχές δυνάμεις μας και κυρίως προσευχόμενοι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους δύο Ιεραποστόλους Ιερείς μας π. Νικόλαο και π. Χριστοφόρο οι οποίοι μοχθούν να συντηρήσουν υλικά και πνευματικά τις ορθόδοξες εκκλησιαστικές κοινότητές τους. Η Εκκλησία της Ελλάδος διά πολλών Ιερών Μητροπόλεων της, διά της Αποστολικής Διακονίας καθώς επίσης και διά πολλών Ιεραποστολικών Χριστιανικών Οργανώσεων οι περισσότερες εκ των οποίων εδρεύουν στην ελληνικοτάτη Μακεδονία και κυρίως στην Θεσσαλονίκη στήριζε και στηρίζει αδιακρίτως το έργο της Εξωτερικής Ιεραποστολής. Ο Χριστός σήμερα μας καλεί κοντά Του και μας ενώνει αδελφικά.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τα κατηχητικά τμήματα και οι συνεργάτες της Ενορίας του Αγίου Νικολάου παρουσίασαν χορούς και τραγούδια στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού ψάλλοντας και τραγουδώντας στα ελληνικά αρχίζοντας από τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας και της Ουγκάντας. Ο δε π. Νικόλαος παρουσίασε τους συνεργάτες του οι οποίοι σπούδασαν με την βοήθεια των κιλκισιωτών και σήμερα διακονούν ως Ιερείς, Ψάλτες και Ιερόπαιδες και εργάζονται ως Γιατροί, Δικηγόροι, Δάσκαλοι, Δημοσιογράφοι, Πολιτικοί Μηχανικοί και Νοσηλευτές και βοηθούν στο ιεραποστολικό έργο της τοπικής Ιεράς Μητροπόλεως. 

Ιδιαιτέρως παρουσίασε την νεανική ομάδα "οι πόντιοι της Ουγκάντας" οι οποίοι βοηθούν στην κατήχηση των νέων που προσέρχονται στην Ορθοδοξία από τις άλλες αιρέσεις.

Η Γιορτή έληξε με την προσφορά δώρων προς τον Σεβασμιώτατο κ. Βαρθολομαίο και την συνοδεία του και την ανταλλαγή ευχών από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Καμπάλας κ. Ιερωνύμο, Σωζούσης κ. Ιννοκεντίου και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου σφραγίζοντας την ενότητα της Εκκλησίας με την εν Χριστώ φιλαδελφεία, συναλληλία και αγάπη.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.