Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Η καταδίκη σεξιστικών συμπεριφορών θα έπρεπε να ήταν αυτονόητη

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου
Δημοσιογράφος
Ένα κύμα αντιδράσεων προκάλεσε η σεξιστική συμπεριφορά του πρώην Υπουργού, Παύλου Πολάκη σε βάρος της Μαρίας Συρεγγέλα σε πρωινή εκπομπή θυμίζοντας μας για ακόμα μία φορά με τρόπο εμφατικό και μη αμφισβητήσιμο ότι αναχρονιστικά στερεότυπα και συμπεριφορές είναι ακόμα εδώ. Το παράδειγμα του κ. Πολάκη δεν είναι το μόνο και αυτές οι συμπεριφορές αφορούν μόνο ένα πολιτικό χώρο.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα που είδε το φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα “Documento”* ήταν και η επίθεση του διαγραφέντος από την ΝΔ, πρώην υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος σε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιτέθηκε σε μία γυναίκα λέγοντας πως θα πρέπει να μάθει πιο είναι το “μπόι” της.

Αυτές οι συμπεριφορές υπάρχουν, αλλά αυτό που είναι εξίσου θλιβερό είναι το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν το σθένος να τις καταδικάσουν. Όχι υποκριτικά, αλλά ουσιαστικά και χωρίς “ναι μεν, αλλά”, χωρίς δήθεν “συγνώμες”. Είναι αδιανότητο ένα κόμμα το οποίο υποτίθεται πως εκφράζει την πρόοδο να δέχεται να παραμένει στις τάξεις του ένας άνθρωπος σαν τον κ. Πολάκη. Το ίδιο θα έπρεπε φυσικά να ισχύει σε κάθε πολιτκό χώρο ο οποίος θέλει να είναι εκφραστής της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων.

Δεν είναι κάτι ασήμαντο ο σεξιστικός λόγος, δεν είναι κάτι που πρέπει να περνάει στα “ψιλά”. Είναι ένα κομμάτι της πυραμίδας της έμφυλης βίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα.

* https://www.documentonews.gr/article/leyteris-aygenakis-to-agnosto-peristatiko-sto-ypoyrgeio-agrotikis-anaptyxis-se-varos-gynaikas-poy-diafonise-mazi-toy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.