Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Καθημερινά προβλήματα που πρέπει να ακούγονται και χώροι που πρέπει να σεβόμαστε

Γράφει η Μόνικα Σωτηριάδου
Ένα μεγάλο πρόβλημα στον νομό μας και προφανώς σε όλη την χώρα μας που δυστυχώς δεν είδαμε ποτέ να αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία αλλά με γνωστές εκφράσεις και κριτικές για τους άλλους και πάντα άλυτο την στιγμή που η αδιαφορία είναι τρόπος ζωής.

Πολυδάπανα ταφικά μνημεία βλέπουμε συχνά να γίνονται στα κοιμητήρια και μετά από λίγα χρόνια να εγκαταλείπονται μέσα στα χόρτα με τις μαρμάρινες φωτογραφίες των κεκοιμημένων να θυμίζουν και εδώ κάτι που συνηθίζεται στην χώρα μας και δεν μας τιμά καθόλου.
Επίσης χούγια συγγενών να δέρνονται και να μην μιλούν μεταξύ τους ως προς την τιμή του μνημείου που πρόκειται να ανεγερθεί.

Ερχόμαστε τώρα στο θέμα το οποίο μας αφορά όλους γιατί έχει κοινά σημεία προορισμού.

Δυστυχώς η πολυτέλεια, τα ακριβά μάρμαρα τα πλαστικά λουλούδια και όλα τα κιτς και άσχετα στολίδια δημιουργούν ένα άλλο πρόβλημα ως τον πολιτισμό και τον σεβασμό που πρέπει να έχει ο χώρος των κοιμητηρίων.

Στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου κάνουμε ότι χρειάζεται και τέλος φροντίζουμε να βρούμε ένα καλό μάστορα να κάνει το ταφικό μνημείο.
Ο μάστορας τέλος θα πετάξει όπου τον βολεύει τα μπάζα, θα χρησιμοποιήσει μάρμαρα από άλλα μνημεία, αν δεν του φτάνουν αυτά που έφερε μαζί του και το πιο τραγικό, αργά το βράδυ άγνωστοι θα κλέψουν ότι είναι σε μπρούντζο και θα αφήσουν το μνημείο χωρίς τα καντήλια και του φεύγοντας θα πάρουν μαζί τους σκούπες λάστιχα νερού...κλπ.

Πέρα όμως από μαστόρια και επίδοξους επενδυτές έχουμε και τους επισκέπτες οι οποίοι φροντίζουν να κρατούν καθαρό το μνήμα των συγγενών τους πετώντας στο διπλανό ότι δεν χρειάζονται και ψάχνοντας τα ντουλάπια των άλλων.

Αποτέλεσμα μια άσχημη εικόνα πολιτισμού και ασέβειας να κυριαρχεί από τους ίδιους τους πολίτες κρίνοντας και κατηγορώντας τους εργαζόμενους συντελεστές των αρμοδίων υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη του χώρου ότι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους.

Σε απόγνωση πολλές φορές οι εργαζόμενοι, καθώς και οι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων οι οποίοι βάζουν πινακίδες κάνουν εκκλήσεις, καθαρίζουν οι ίδιοι πολλές φορές και τα τελευταία χρόνια έχουμε την παρέμβαση εθελοντών με λίγα άτομα τα οποία τονίζουν την ανάγκη για την συμμετοχή όλων σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Η δημοσίευση δεν έχει στόχο να προκαλέσει.

Στόχος είναι η αλλαγή που πρέπει να γίνει σε ότι μοιραζόμαστε με Αγάπη και ενδιαφέρον.

Σίγουρα ένα απλό ταφικό μνημείο εκφράζει ταπείνωση και επίσης δεν δημιουργεί περιττά έξοδα και προβλήματα χάνοντας και εδώ την ουσία στον βωμό της υπερβολής.

Κλείνοντας να θυμίσουμε ο ξύλινος σταυρός ο οποίος συνοδεύει τον κεκοιμημένο στην τελευταία του κατοικία είναι ο δικός του Σταυρός που κουβάλησε στην ζωή του όπως ο Χριστός στον Γολγοθά .

Τον ξύλινο σταυρό θα τον δούμε πολλές φορές πεταμένο σε κάδους απορριμμάτων, ακόμη και έξω από αυτούς αδιαφορώντας για την ουσία και την σημασία του!

Ας κάνουμε επιτέλους μια αρχή.

Το καθαρό περιβάλλον και ο σεβασμός είναι ευθύνη όλων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.