Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

(Ακρίτας) Τα παράπονο των κατοίκων από τα όμορφα χωριά του Νομού Κιλκίς

Γράφει η Μόνικα Σωτηριάδου
Ένα ακόμη όμορφο χωριό του νομού Κιλκίς ο Ακρίτας στολισμένο από τον Θεό με ήλιο και καθαρό αέρα προσφέρει απλόχερα τις ομορφιές του.
Οι Πασχαλιές όπως και άλλα όμορφα λουλούδια της εποχής έχουν ανθίσει και μοσχοβολούν παντού στις γειτονιές χαρίζοντας μια ρομαντική βόλτα στους επισκέπτες.

Μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική η περιγραφή από ανθρώπους με βιαστικά συμπεράσματα.

Αν όμως δούμε απλά τον λόγο που επιλέγουμε σε μια βόλτα τι θα μετρούσε περισσότερο;

Ένα ταξίδι σε ένα άλλο νομό της πατρίδας μας ή να γνωρίσουμε τον δικό μας;

Το χωριό έχει πολλές προτάσεις να το γνωρίσει ο επισκέπτης και με αφορμή κάτι που το χαρακτηρίζει θα το δούμε παρακάτω.

Μια όμορφη μικρή διαδρομή όπως στρίβεις αριστερά από τον κεντρικό δρόμο για Δοϊράνη σου δίνει τον χρόνο και την αγωνία να σκεφτείς τι θα συναντήσεις.

Μια στάση σε κοντινή απόσταση μέσα στην Φύση υπάρχει χώρος για πικ νικ και αν έχεις στο τάπερ πρόχειρο μεζεδάκι με τσίπουρο κάνει την εκδρομή απόλαυση.

Όπως συνεχίζεται η διαδρομή ξεπροβάλουν τα πρώτα σπίτια και μια μία όμορφη μικρή πλατεία με την γαλανόλευκη να κυματίζει στον φροντισμένο κήπο με την βρύση.

Δύο ταβερνάκια έτοιμα να σερβίρουν όχι μόνο ένα τέλειο καφέ αλλά να δώσουν την ευκαιρία σε ξεκούραση χαλάρωση και ηρεμία.

Πρόθυμοι οι κάτοικοι όσοι βρίσκονται στην πλατεία ανταλλάσουν με όλους μια καλημέρα με χαμόγελο και φιλοξενία χωρίς ενδοιασμούς αδιαφορία και φόβο.

Το χωριό έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην αντίσταση κατά των Γερμανών του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου και χωρίς να ψάξεις ηλεκτρονικά, την ιστορία θα σου την περιγράψει με συγκίνηση ο πρώτος παππούς που θα συναντήσεις.

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι κάτοικοι μιλούν με παράπονο για την ερήμωση που αντιμετωπίζει το χωριό και γενικότερα για την εγκατάλειψη της υπαίθρου που έμεινε χωρίς κίνητρα επιβίωσης και ενδιαφέροντος.

Θεωρούν ότι τα κίνητρα που δίνονται συχνά στους νέους, είναι για να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και όχι να τον υπερασπιστούν.

Ένα αναψυκτήριο με λιγότερο κόστος, για να μπορέσει να κρατηθεί στο χωριό τη στιγμή που διαθέτει την θέα της λίμνης Δοϊράνης με τέλειο ηλιοβασίλεμα είναι μια καλή ιδέα να έχει επισκέπτες το χωριό.

Ένα χώρο στην φύση που να δίνει κίνητρο σε δραστηριότητες.

Μια μικρή επιχείρηση με λιγότερα χρήματα σε άδειες και διαδικασίες που απαιτούνται για να μπορούν οι νέοι να μείνουν στα χωριά μας.

Ένα ιατρείο ένα σχολείο, ένα παντοπωλείο.

Όλα τα έκλεισαν και όπως τα χωριά μένουν αβοήθητα τα εγκαταλείπουν.
(Λόγια από παππούδες στο καφενείο του χωριού).

Σημείο αναφοράς του χωριού η εκδήλωση αφιερωμένη στην μνήμη του Κύπριου αγωνιστή Γρηγόρη Αυξεντίου ο οποίος υπηρέτησε στον Ακρίτα μετά από αίτημα δικό του να υπηρετήσει στην Ελλάδα που αγάπησε.

Το φυλάκιο όπου υπηρέτησε ο Αυξεντίου είναι σήμερα μουσείο και δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να το επισκεφτούν και στην συνέχεια λίγα μέτρα από το φυλάκιο να δούνε τα σύνορα με μια απίστευτη θέα.

Ακόμη περισσότερα που αφήνω να ανακαλύψουν οι άνθρωποι που αναζητούν ουσιαστικά τον λόγο σε ένα μικρό ταξίδι. Αφετηρία σε κάτι καινούργιο τώρα που μας δίνεται η ευκαιρία με ένα απλό κλικ που θέλει μια φωτογραφία στην ομορφιά ενός ακόμη χωριού του Νομού Κιλκίς.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.