Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

ΚΚΕ: Να δοθεί παράτασή στην εξόφληση των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ και να υπάρξει συμψηφισμός τους με την αποζημίωση

Ερώτηση ΚΚΕ Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα "Να δοθεί παράτασή στην εξόφληση των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ και να υπάρξει συμψηφισμός τους με την αποζημίωση"

Το 2023 οι αγροτικές καλλιέργειες πανελλαδικά επλήγησαν από πολλά ζημιογόνα αίτια. Αρχικά, οι ανοιξιάτικοι παγετοί, οι απότομες εναλλαγές του καιρού καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης, οι έντονες βροχοπτώσεις τον Μάιο προκάλεσαν ζημιές σε καλλιέργειες (πάγωμα-κάψιμο καρπιδίων, μυκητολογικές ασθένειες κ.α.) μήλων, ροδάκινων, αχλαδιών, αμύγδαλων, σταφυλιών, κάστανων κ.α. καθώς και σε αροτραίες καλλιέργειες. Στη συνέχεια το καλοκαίρι, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας οι καλλιέργειες ήρθαν αντιμέτωπες με χαλάζι αλλά και με τις πυρκαγιές. Το φθινόπωρο οι πλημμύρες Daniel - Elias προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε παραγωγή και σε γεωργικό, κτηνοτροφικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο.

Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι μεγάλες μειώσεις στη βασική ενίσχυση αλλά και οι καθυστερήσεις τόσο στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ όσο και στην καταβολή των υπόλοιπων ενισχύσεων ως αποτέλεσμα της ΚΑΠ 2023-2027 και του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης που την εξειδικεύει.

Λόγω των παραπάνω, οι αγρότες οι οποίοι έχασαν το εισόδημά τους αδυνατούν να ξοφλήσουν τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές (έτους 2023) στον ΕΛΓΑ, που η προθεσμία τους λήγει στις 31/3, ενώ παράλληλα είναι αντιμέτωποι και με το τεράστιο κόστος παραγωγής.

Οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έχουν ικανοποιήσει κανένα από τα πάγια αιτήματα των αγροτών, ένα από τα οποία είναι να δίνεται αποζημίωση στο 100% της πραγματικής ζημιάς χωρίς τις απομειώσεις που εφαρμόζει ο ΕΛΓΑ, καθώς επίσης και να γίνεται συμψηφισμός των χρεών, δηλαδή να αποζημιώνονται οι αγρότες και ο οργανισμός να κάνει κράτηση των εισφορών από το ποσό της αποζημίωσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστούν:

- Η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας εξόφλησης των εισφορών του 2023.

- Ο συμψηφισμός των οφειλών των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ με την αποζημίωση.

- Η αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο αγροτικό τους κεφάλαιο.

- Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, η επαρκής κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, στελέχωση του με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό.

Οι Βουλευτές

Μανωλάκου Διαμάντω
Δελής Γιάννης
Έξαρχος Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κομνηνάκα Μαρία
Κτενά Αφροδίτη
Λαμπρούλης Γιώργος
Μαρίνος Γιώργος
Μεταξάς Βασίλης
Παπαναστάσης Νίκος
Συντυχάκης Μανώλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.