Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Παραστατίδης προς Σταϊκούρα: Γεφύρι της Άρτας ο δρόμος Κιλκίς-Θεσσαλονίκης

Σε κατάθεση ερώτησης στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε ο Βουλευτής Κιλκίς Στέφανος Παραστατίδης για τις τραγικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου του δρόμου Κιλκίς-Θεσσαλονίκης.

Η ερώτηση

Προς: Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: Τραγικές καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης και κίνδυνος απώλειας χρηματοδότησης για το έργο οδικής σύνδεσης Κιλκίς – Θεσσαλονίκης (αυτοκινητόδρομος Κόμβου Ασσήρου – Νέας Σάντας).

Το έργο της οδικής σύνδεσης Κιλκίς – Θεσσαλονίκης και ειδικότερα το τμήμα αυτοκινητόδρομου Κόμβου Ασσήρου - Νέας Σάντας αποτελεί ένα σύγχρονο γεφύρι της Άρτας .

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο χαρακτηρίζεται από τεράστιες καθυστερήσεις, νομικές παραλείψεις και την επίδειξη σκανδαλώδους ανεκτικότητας στον αρχικό ανάδοχο ο οποίος εγκαταστάθηκε στο έργο τον Μάιο του 2011 και κηρύχθηκε έκπτωτος μόλις τον Ιούνιο του 2023. Αυτό έχει ως συνέπεια, ένας δρόμος μόλις 15 χιλιομέτρων να έχει χρειαστεί 11 χρόνια και τρία ΕΣΠΑ για να κατασκευαστεί μόλις κατά το 60% ενώ σήμερα το έργο παραμένει τελματωμένο καθώς εκκρεμεί η ανάθεση ολοκλήρωσης του έργου στη δεύτερη μειοδότρια του έργου εταιρεία.

Τον Φεβρουάριο του 2023 ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας δήλωσε σε εκδήλωση της Διαχειριζόμενης Βιομηχανικής Περιοχής Κιλκίς (ΔΙ.ΒΙ.ΠΕ.Κ) ότι: «το έργο είναι εφικτό να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023.»

Ωστόσο, μόλις πρόσφατα στις 14/9/2023 ο κ. Τζιτζικώστας απαντώντας προεκλογικά σε ερώτημα πολίτη στα social media έδωσε την εξής απάντηση: «Ο δρόμος θα ολοκληρωθεί το 2024. Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να αναφερθώ στο ποιος έφταιξε και γιατί καθυστέρησε το έργο όλο αυτό το διάστημα. Θέλω να πω όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εμείς δώσαμε κυριολεκτικά πάρα πολλές μάχες σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και δικαστικά. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι πλέον ξεπεράσαμε τα εμπόδια. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν και πάλι άμεσα και ο δρόμος θα παραδοθεί τα 2024. Καθαρές κουβέντες».

Με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια για την χρηματοδότηση του έργου είναι πλέον ασφυκτικά, καθώς η κατασκευή του χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 στο οποίο πέρασε ως «γέφυρα» από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Ως εκ τούτου, μέχρι το τέλος του 2023 θα έπρεπε να ολοκληρωθεί το έργο αφού η προβλεπόμενη χρηματοδότησή του επιβάλλεται να έχει απορροφηθεί πλήρως .

Με δεδομένο ότι η ολοκλήρωση του έργου μέσα στο 2023 είναι πρακτικά αδύνατη και έχει εγκαταλειφθεί ως στόχος, όπως ομολογείται από τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονία.

Με δεδομένο ότι η ολοκλήρωση του έργου παραπέμπεται για μετά το 2023 και επομένως επίκειται η απένταξη του από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Με δεδομένο τέλος ότι μοναδικός ρεαλιστικός τρόπος χρηματοδότησης τους έργου είναι είτε μέσω εθνικών πόρων είτε μέσω της ένταξης του ίδιου έργου σε 3ο διαδοχικά ΕΣΠΑ που θεωρείται απίθανο.

Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πότε επιτέλους προβλέπεται να ολοκληρωθεί το έργο οδικής σύνδεσης κόμβου Ασσήρου – Νέας Σάντας, ένα έργο κομβικό για την ασφαλή διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων ως επίσης και για την ανάπτυξη της Π.Ε. Κιλκίς;

2. Θα διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου από Εθνικού πόρους δεδομένου ότι όπως ομολογείται και από τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, η ολοκλήρωση του έργου είναι αδύνατη μέσα στο 2023 ως εκ τούτου επίκειται η απένταξη του από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ;

Ο ερωτών βουλευτής
Στέφανος Παραστατίδης”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.