Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Με προβλήματα ξεκινά η λειτουργία του παιδικού σταθμού Γουμένισσας

Δελτίο τύπου Πρωτοβουλίας Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας στη Γουμένισσα
Ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, γνωστοποιούμε στην κοινωνία της Γουμένισσας και ευρύτερα του Δήμου Παιονίας, τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την λειτουργία του παιδικού σταθμού της Γουμένισσας.

Το βασικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει ο παιδικός σταθμός είναι η υποστελέχωσή του. Ενδεικτικά, το προηγούμενο σχολικό έτος ολοκληρώθηκε με την παρουσία, για μήνες, μιας και μόνο παιδαγωγού, η οποία ήταν υπεύθυνη για όλα τα εγγεγραμμένα παιδιά. Η κατάσταση αυτή, πέρα από αντικειμενικά επικίνδυνη, είχε παράλληλα ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έναρξης φοίτησης νέων παιδιών για μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειές τους.

Η έλλειψη προσωπικού οδήγησε, επίσης, για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην εφαρμογή μειωμένου ωραρίου λειτουργίας (08:00-14:00 αντί για το προβλεπόμενο 07:00-16:00), το οποίο αντικειμενικά δημιούργησε ένα επιπρόσθετο πρόβλημα στους εργαζόμενους γονείς.

Στα πλαίσια, ακόμα, της υποστελέχωσης, αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε η μοναδική μαγείρισσα του παιδικού σταθμού, με αποτέλεσμα η σίτιση των παιδιών να γίνεται με γεύματα που μαγειρεύονται στο ΚΕΦΟ για μεγάλο αριθμό ατόμων και συχνά να μην καλύπτονται εξατομικευμένες ανάγκες, για παράδειγμα παιδιών με τροφικές αλλεργίες.

Έχοντας ως δεδομένα τα παραπάνω προβλήματα, εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι το παιδαγωγικό έργο που πρέπει να επιτελείται στον παιδικό σταθμό, έγκειται στο φιλότιμο και την αυτοθυσία των λιγοστών εργαζομένων του. Αυτό είναι κάτι που γεννά προβληματισμούς τόσο για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στα παιδιά, όσο και για την δυσμενή εργασιακή καθημερινότητα των εργαζομένων.

Για την προβολή, την συζήτηση και την επίλυση των προβλημάτων αυτών, αντιπροσωπεία γονέων συναντήθηκε και συζήτησε με τον πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Δραγανίδη και πραγματοποίησε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 28/7. Η Δημοτική Αρχή αποδέχτηκε την ύπαρξη των προβλημάτων, ισχυρίστηκε, όμως, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για κάλυψη των κενών με πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού· επέμενε ότι τα ζητήματα αυτά αφορούν όλους τους παιδικούς σταθμούς της χώρας αφού απορρέουν από κυβερνητικές αποφάσεις και τα περιθώρια ελιγμών των Δήμων είναι πολύ στενά.

Κάτω από την πίεση των γονέων, υπήρξε δέσμευση από την πλευρά της διοίκησης ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με την παρουσία του απαιτούμενου προσωπικού. Με ελάχιστες μέρες να απομένουν για την έναρξη της λειτουργίας του παιδικού σταθμού, οι γονείς είμαστε εν αναμονή συνάντησης με τον κ. Δήμαρχο και τον κ. πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ., όπως οι ίδιοι δεσμεύτηκαν, για την επίσημη ενημέρωση μας για τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής για την επίλυση των προβλημάτων, τη στιγμή που δεν είναι ακόμα σαφές με τι όρους θα λειτουργήσει ο παιδικός σταθμός.

Οι όποιες δεσμεύσεις τους δεν μας καθησυχάζουν. 

Διεκδικούμε:

- ισότιμη πρόσβαση ΟΛΩΝ των παιδιών στον παιδικό σταθμό, ακριβώς την χρονική στιγμή που το δικαιούνται. Οι προϋποθέσεις εγγραφής λόγω μειωμένου προσωπικού καθώς και οι καθυστερήσεις, ωθούν ορισμένες οικογένειες στην αναζήτησή ιδιωτικών παιδικών σταθμών, ανοίγοντας ένα μεγάλο ζήτημα προς συζήτηση.

- πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που να ανταποκρίνεται ποσοτικά στις αναλογίες παιδιών/παιδαγωγών που παρουσιάζονται στον κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι η συνεχής εναλλαγή παιδαγωγών που προσλαμβάνονται με δίμηνα/τετράμηνα προγράμματα, δυσχεραίνει την προσαρμογή των νηπίων, για τα οποία η σταθερότητα είναι σημαντική. Η ύπαρξη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, εξάλλου, είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή εκπαιδευτικού/παιδαγωγικού προγράμματος στα νήπια. Οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι χώροι φύλαξης νηπίων, έχουν έναν πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο να επιτελέσουν!

- παρουσία μάγειρα στον χώρο του σταθμού προκειμένου το φαγητό να παρασκευάζεται εκεί και να μην απαιτείται μεταφορά, η οποία μπορεί να το εκθέσει σε ακατάλληλες συνθήκες και να το καταστήσει επικίνδυνο.

- λειτουργία του παιδικού σταθμού στο προβλεπόμενο ωράριο που εξυπηρετεί και τις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων.

- επαρκή χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των υποδομών, τον έλεγχο της ασφάλειας και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

- άμεση ενημέρωση των γονέων για προβλήματα που προκύπτουν ανά πάσα στιγμή.

Θεωρούμε ότι τα παραπάνω αιτήματα δεν αποτελούν διεκδίκηση μόνο των γονέων, αλλά θα πρέπει να βρίσκουν ενωμένους δημότες και διοίκηση.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της Γουμένισσας, συνολικά του Δήμου μας, και ιδιαίτερα τους γονείς στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, να συμπορευθούν μαζί μας στον αγώνα για παιδικούς σταθμούς στο ύψος των αναγκών και των δυνατοτήτων της εποχής μας!

Είναι αγώνας που αφορά την ζωή, την καθημερινότητα και το μέλλον των παιδιών μας, αφορά συνολικά στο μέλλον του τόπου μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.