Δελτίο τύπου ΚΚΕ Κιλκίς
Τα περιστατικά προπηλακισμών, επιθετικής συμπεριφοράς, τα οποία και καταδικάζουμε, όπως αυτά καταγράφονται και καταγγέλλονται από το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς είναι φαινόμενο το οποίο αυξάνεται και δεν αφορά μόνον το νοσοκομείο της πόλης μας.
Είναι περιστατικά που «ξεσπούν» και έχουν βασική αιτία την μεγάλη αναμονή στην εξέταση των προσερχόμενων ασθενών, που απορρέει από τις μεγάλες ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, όπως έχουν επισημάνει πολλές φορές από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι με ανακοινώσεις τους, με καταγγελίες, τόσο το σωματείο εργαζομένων όσο και η ΕΝΙΚ.
Ειδικά για το αυτόνομο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών που δέχεται ιδιαίτερη πίεση. Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση το οργανόγραμμα του νοσοκομείου στο ΤΕΠ θα έπρεπε να υπηρετούν 4 ιατροί ειδικοτήτων. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι παρά τις υποσχέσεις και εξαγγελίες της κυβέρνησης εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει ανάλογη προκήρυξη για την κάλυψη των κενών στο εν λόγω τμήμα.
Αντίστοιχα όπως έχουν επίσης επισημάνει το προηγούμενο διάστημα με ανακοινώσεις τους, υπάρχει μεγάλη αναμονή στον προγραμματισμό των χειρουργικών επεμβάσεων λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων και γενικότερα στο γεγονός ότι το νοσοκομείο λειτουργεί με πολύ λιγότερους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων από όσους προβλέπει το οργανόγραμμά του. Οι ελλείψεις σε ειδικότητες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και λόγω συνταξιοδοτήσεων οι οποίες δεν έχουν αναπληρωθεί με νέες προσλήψεις.
Σήμερα το νοσοκομείο λειτουργεί με κενά που φτάνουν στο 40%
Οι μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, όπως, από της Γουμένισσας στο Κιλκίς ή οι προσλήψεις επικουρικών δεν λύνουν το πρόβλημα. Οι αποχωρήσεις επίσης υγειονομικών από τα Νοσοκομεία πανελλαδικά, όπως και στο Κιλκίς, οφείλονται στο ότι πάρα πολλοί γιατροί -παλαιότεροι και νεότεροι- έχουν κουραστεί με τις αλλεπάλληλες μετακινήσεις, την υπερεργασία, με την επιστημονική και την μισθολογική καθήλωση που τους έχουν επιβάλλει όλες οι κυβερνήσεις.
Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης «πληρώνουν» τόσο οι ασθενείς που προσφεύγουν για υπηρεσίες υγείας και δεν εξυπηρετούνται όσο και οι υγειονομικοί, όλο το εξουθενωμένο προσωπικό του νοσοκομείου που ξεπερνά καθημερινά λόγω του φόρτου εργασίας τις σωματικές και ψυχικές αντοχές του.
Πολύ σωστά επισημαίνουν οι εργαζόμενοι πως πέρασε η περίοδος των συγχαρητηρίων και χειροκροτημάτων, όταν οι ίδιοι έδωσαν και την ψυχή τους για να περιθάλψουν, να σώσουν ασθενείς με covid που έφθαναν στο νοσοκομείο και νοσηλευόταν στις κλινικές χωρίς ΜΕΘ και ΜΑΦ, με ελλείψεις σε υλικά μέσα και προσωπικό.
Την ευθύνη για την παραπάνω κατάσταση ξέρουν καλά ποιοι την έχουν και σίγουρα δεν ευθύνονται ούτε οι υγειονομικοί που τρέχουν να προλάβουν, ούτε ο κοσμάκης που πάνω στην απόγνωση του «ξεσπάει», γιατί νιώθει αβοήθητος και ανυπεράσπιστος να προστατέψει την υγεία του.
Δεν ξεπλένονται οι ευθύνες, όσο κι αν θέλουν να τις κρύψουν οι οποίες ξεκάθαρα πηγάζουν από τη χρόνια υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας, ως στρατηγική πολιτική επιλογή της ΝΔ αλλά και όλων των αστικών κομμάτων και των κυβερνήσεων που πέρασαν, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν τεράστιες ευθύνες όλοι οι παραπάνω που άφησαν τις δημόσιες δομές υγείας του νομού στο έλεος τους, που κώφευαν στις εκκλήσεις των εργαζομένων, των σωματείων, των μαζικών φορέων του Κιλκίς, για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία του νομού, τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία της περιοχής. Ανάλογες ευθύνες έχουν και οι τοπικοί παράγοντες δήμαρχοι και περιφερειακοί σύμβουλοι, που ανέχθηκαν την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας λέγοντας ότι αυτά είναι ζητήματα του κεντρικού κράτους, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς....
Αυτή η πολιτική είναι εγκληματική. Εγκληματική γιατί βάζει στη λογική κόστους - οφέλους την προστασία της υγείας, βάζει στο ζύγι την ανθρώπινη ζωή. Δυστυχώς, και εδώ στο Κιλκίς, αυτό το ζύγι βάρυνε πολύ, με δεκάδες συνανθρώπους μας να έχουν χάσει τη ζωή τους ειδικά το διάστημα της πανδημίας. Με πολλές περιπτώσεις επεμβάσεων που δεν μπορούν να περιμένουν και οι ασθενείς με τις οικογένειες τους αναγκάζονται να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη και να απευθυνθούν στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης.
Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι ένα αποκλειστικά, δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας.
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου χρειάζεται να αγωνιστούν μαζί με τον λαό του Κιλκίς και να απαιτήσουν σήμερα όλα όσα μπορεί η πρόοδος της επιστήμης να προσφέρει για την προστασία και προαγωγή της υγείας. Βάζοντας στο στόχαστρο την πολιτική του κόστους οφέλους της υγείας, ως πανάκριβο εμπόρευμα και να διεκδικήσουν την προστασία της υγείας του λαού, ως υπέρτατο κοινωνικό αγαθό.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι προυποθέσεις ώστε οι ασθενείς να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και οι υγειονομικοί να εργάζονται σε ένα περιβάλλον που στο κέντρο θα έχουν την προστασία της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, να προσφέρουν αξιοποιώντας την επιστημονική τους γνώση, ειδίκευση και κατάρτιση.
Απαιτούμε εδώ και τώρα
Την πλήρη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, με μόνιμο προσωπικό, με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία του και να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες των ασθενών.
Να στελεχωθεί το τμήμα των ΤΕΠ με όλες τις ειδικότητες, ώστε να μειωθεί ο χρόνος εξετάσεων και η πολύωρη αναμονή των ασθενών.
Να προσληφθούν αναισθησιολόγοι για να προγραμματίζονται άμεσα τα χειρουργεία και να αντιμετωπίζονται όλα τα έκτακτα περιστατικά.
Να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για την 24ωρη λειτουργία του αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο.
Να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης του νοσοκομείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.