Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Χρυσόπετρα Κιλκίς, όλο το χωριό στο πανηγύρι

Γράφει η Μόνικα Σωτηριάδου
Μια διαφορετική πρωτομαγιά στο όμορφο χωριό Χρυσόπετρα του Νομού Κιλκίς..
1 Μαϊου και ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου γιορτάζει. Οι κάτοικοι έχουν κάνει την προετοιμασία και αναμένεται η ώρα του πανηγυρικού εσπερινού.

Πρίν ακόμη χτυπήσει η Καμπάνα ο μικρός Ναός του χωριού υποδέχεται τους πιστούς στην αγκαλιά του.

Ο Νεοκόρος χτυπά την καμπάνα με το σχοινί και χαμογελά όπως σε παλιά Ελληνική ταινία.

Η Γαλανόλευκη στον προαύλιο χώρο του Ναού κυματίζει αργά στο φύσημα του αέρα και σκορπάει την Εθνική προστασία της.

Ο Πατέρας Άνθιμος ακούγεται ταπεινά χωρίς μικρόφωνα και υπερβολές.

Ευλογητός ο Θεός.

Ο μικρός Ναός γίνεται μεγάλος, γίνεται αυτό που κάθε φορά το λέμε μυστήριο και κυριαρχεί η ανταπόκριση της υπέροχης στιγμής σε αυτό το "Ευλογητός ο Θεός".

Ίσως γιατί ποτέ δεν θα εξηγηθεί και δεν θα πάψει να υπάρχει μοναδικά στις καρδιές των ανθρώπων του λαού μας σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Ο Ιερέας του Ναού πριν από την περιφορά μιλά στο ποίμνιο του απλά και εξηγεί τον βίο του Αγίου Αθανασίου καθώς και ο τρόπος που επιλέχθηκε για να γίνει Άγιος της εκκλησίας μας τονίζοντας πως τον επέλεξε ο Θεός, όπως συνεχίζει να επιλέγει τους Αγίους και στην εποχή την οποία ζούμε σήμερα κρατώντας την Ορθοδοξία δυνατή και διαχρονική μέσα στον χρόνο.

Η περιφορά της Ιερής εικόνας του Αγίου Αθανασίου ετοιμάζεται.

Η εικόνα είναι πιστό αντίγραφο από το χωριό που άφησαν οι πρώτοι κάτοικοι της Χρυσόπετρας όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους, ένας λόγος που κάνει το πανυγήρι του χωριού να έχει την σημασία του όπως και πολλά άλλα που θα ακολουθήσουν.

Μέσα στο χωριό και στην μαγεία του πράσινου της Αναστάσιμης γης με τα χρώματα των λουλουδιών, τα ταπεινά χαμομήλια να ευωδιάζιαζουν κάνοντας χώρο στις παπαρούνες για να κεντίσουν μαζί το Χριστός Ανέστη το οποίο εκδηλώνει την ουσία στην υπέροχη ώρα του Δειλινού και όχι τυχαία.

Τέλος στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού συγγενείς και φίλοι μοιράζονται ευχές και χαμόγελα μέσα σε μια μοναδική ατμόσφαιρα με λίγα άτομα αλλά τόσο κοντά μεταξύ τους.

Ανακαλύπτουν αθόρυβα την Αγάπη έτσι που ο απόηχος της γιορτής την ταξιδεύει στις καρδιές και στην Ελπίδα.

Χριστός Ανέστη








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.