Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Στέφανος Παραστατίδης: ΠΑΣΟΚ ξανά!

Συνέντευξη παραχώρησε στην Γνώμη Κιλκίς Παιονίας και τον Μπάμπη Καραγεωργίου ο Στέφανος Παραστατίδης, Υποψήφιος Βουλευτής Νομού Κιλκίς με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής.

"Η Ελλάδα πορεύεται τα τελευταία χρόνια με μία στείρα εναλλαγή στην εξουσία και την αναπαραγωγή παθογενειών που την εγκλωβίζουν στο χθες" τόνισε ο Στέφανος Παραστατίδης και εξέφρασε την άποψη ότι "η χώρα χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να γυρίσει σελίδα, να αλλάξει παράδειγμα."

Σχετικά με την σχέση των νέων με την πολτική τόνισε ότι "συνέπεια, ανιδιοτέλεια, αξιοπιστία, και όραμα για τον τόπο αρκούν για να φέρουν τα κάτω-πάνω και να ξαναχτίσουν τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και πολιτικής, η οποία είναι άκρως απαραίτητη για την υλοποίηση όλων των αλλαγών που θα την καταστήσουν ξανά μία ευημερούσα χώρα."

Η συνέντευξη

Η "Αλλαγή Παραδείγματος" είναι μία φράση που την χρησιμοποιείτε συχνά.Πως μεταφράζεται έμπρακτα αυτή η φράση;

Η φράση ανήκει στον Τόμας Κουν· με αυτήν περιέγραψε τη δομή των επιστημονικών επαναστάσεων: μια επιστημονική επανάσταση ισοδυναμεί με την εγκατάλειψη ενός παραδείγματος που δεν αποδίδει και την αντικατάστασή του από ένα νέο που δεν συμβιβάζεται με το παλαιό.

Η Ελλάδα πορεύεται τα τελευταία χρόνια με μία στείρα εναλλαγή στην εξουσία και την αναπαραγωγή παθογενειών που την εγκλωβίζουν στο χθες. Οι τελευταίες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ μοιάζουν πολύ στον τρόπο που ασκούν την εξουσία, εφαρμόζοντας ένα συγκεντρωτικό μοντέλο που επιλέγει τον έλεγχο και την εξάρτηση του πολίτη, έναντι της πολιτικής αποκέντρωσης και της οικονομικής χειραφέτησης.

Η χώρα χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να γυρίσει σελίδα, να αλλάξει παράδειγμα. Ο πολιτικός φορέας που το έκανε στο παρελθόν ήταν το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη κυβέρνηση έφερε δημοκρατία κ δικαιώματα για όλους, στην δεύτερη δημιούργησε μία ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και στον κόσμο και στην τρίτη επένδυσε στην κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς συγκρούστηκε μετωπικά με όλα τις κλειστές πολιτικές και οικονομικές δομές εξουσίας που παρήγαγαν ανισότητες και αδικία για τους μη έχοντες. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε το *ΠΑΣΟΚ Ξανά*. Ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ σημαίνει ψηφίζουμε αλλαγή πολιτικού παραδείγματος.

Έχουμε δει τόσο το 2019, όσο και τώρα να κάνετε μια εξαιρετικά πρωτότυπη πολιτική καμπάνια, μακριά από τα συνηθισμένα πρότυπα που έχουμε συνηθίσει. Αυθόρμητες συγκεντρώσεις, video και κείμενα στα social media που πολλά έχουν γίνει viral. Ποια είναι η λογική πίσω από από αυτό;

Δεν υπάρχει κάποια μεγάλη ιδέα πίσω απ’ όλο αυτό ή μία σούπερ σύλληψη. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να συνδυάσω το πολιτικό περιεχόμενο με σαφή και κατανοητό για όλους λόγο, επιλέγοντας το αυθεντικό στην πολιτική και στηλιτεύοντας την υπέρμετρη επικοινωνία χωρίς πολιτική ουσία. Τέλος, να παρουσιάσω μία κινηματική εκδοχή της πολιτικής που συμπεριλαμβάνει και επιδιώκει τη συμμετοχή όλων #grqssroots_stef

Τα σπορ παπούτσια ή οι κάζουαλ ζακέτες που φοράω κάποιες φορές, δεν σημαίνουν ότι απορρίπτω τις γραβάτες ή τα κοστούμια. Ίσα-ίσα, θεωρώ συμπλεγματική την απόρριψη. Καθώς όμως γίνεται σαματάς στα διαδικτυακά σχόλια για το ντύσιμό μου, εγώ θέλω να πω «Κλείστε τα μάτια και ακούστε. Η πολιτική είναι ιδέες, όχι εικόνες».

Xθες, για παράδειγμα, έστειλα ένα βιντεάκι μου σε καλό φίλο και λαμπρό πολιτικό μυαλό, στο οποίο περιέγραφα μία Αλλαγή Παραδείγματος στην υγεία και εκείνος σχολίαζε μία τούφα μαλλί μου που πετούσε -το διασκεδάζουμε πλέον.

Η λεγόμενη Generation Z είναι μια γενιά που έχει ρίξει τις ευθύνες της οικονομικής και κοινωνικής δυσχέρεια στην πολιτική. Πως αυτό μπορεί να αλλάξει κατά την γνώμη σας;

Συζήτηση-συζήτηση-συζήτηση. Εγώ το κάνω εδώ και καιρό, με μικρές παρέες νέων, με ειλικρίνεια, αξιακό πλαίσιο και πολλές πολλές ιδέες. Ένα σημαντικό μειονέκτημα στη σχέση των νέων με την πολιτική είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας στη σχέση πολίτη-πολιτικού. Αυτό έχει μετατρέψει την πολιτική σε πολιτικαντισμό και το πρότυπο πολιτικού σκιαγραφείται ως αυτού που θα πει τα περισσότερα ψέματα, θα τάξει τα περισσότερα ανταλλάγματα ή θα εξαπατήσει. Αλλιώς, δεν κάνει για την πολιτική, και το τελικό συμπέρασμα καταλήγει πως είναι όλοι ίδιοι· κάπως έτσι ανοίγει διάπλατα η πόρτα για τον αυταρχισμό και τον φασισμό.

Συνέπεια, ανιδιοτέλεια, αξιοπιστία, και όραμα για τον τόπο αρκούν για να φέρουν τα κάτω-πάνω και να ξαναχτίσουν τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και πολιτικής, η οποία είναι άκρως απαραίτητη για την υλοποίηση όλων των αλλαγών που θα την καταστήσουν ξανά μία ευημερούσα χώρα.

Και κάτι τελευταίο που λέω στους νέους: οι γονείς τους τα κατάφεραν σε δυσκολότερους πολιτικά καιρούς. Δεν είναι επιλογή η εγκατάλειψη. Έχουν ευθύνη να δώσουν τη μάχη για ένα καλύτερο αύριο.

Ας έρθουμε στο Κιλκίς, μια περιοχή με πολλά προβλήματα, αλλά πολλές προοπτικές. Ποιο είναι το όραμά του Στέφανου Παραστατίδη για τον τόπο;

Αυτό που συνηθίζω να λέω είναι ότι αν δεν τα καταφέρει το Κιλκίς δεν θα τα καταφέρει η χώρα. Το Κιλκίς είναι μια περιοχή με πολλές δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα. Είναι μια περιοχή που έχει δυναμικό αλλά δεν έχει σχέδιο. Παρότι σε γεωγραφικά κομβικό σημείο, περνούν 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο δίχως να σταματούν -κάτι κάνουμε λάθος. 

Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, η σημαντική παράδοση στον αγροδιατροφικό τομέα, τα διάσπαρτα ιστορικά μνημεία της αρχαιότητας, μένουν ανεκμετάλλευτα και ασύνδετα μεταξύ τους -λείπει το συνεκτικό αφήγημα που θα μας κάνει σημείο αναφοράς, το παράδειγμα που θα κάνει το νομό Κιλκίς ξεχωριστό. Γι’ αυτά σκοπεύω να μιλήσω πολύ στην προεκλογική μου εκστρατεία.

Από το νομό μας δε λείπουν οι δυνατότητας αλλά λείπει το σύστημα και οι διαδικασίες, λείπει το όραμα και το νήμα της σύνδεσης.
Το Κιλκίς μπορεί να γίνει η αλλαγή παραδείγματος που έχει ανάγκη όλη η χώρα. Πρέπει να δούμε τα πράγματα αλλιώς για να τα κάνουμε αλλιώς.

Μπορούμε ως τόπος να κάνουμε την διαφορά; Είστε αισιόδοξος;

Ναι, μπορούμε. Είμαι φύσει αισιόδοξος και θεωρώ ότι τα πράγματα αλλάζουν από αυτούς που πιστεύουν στην αλλαγή, αυτούς που μόλις ακούσουν ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να συμβεί αυτό, ψάχνουν ακόμη και εμμονικά να βρουν αυτή την περίπτωση. Και στο τέλος, είτε βρίσκουν αυτή την περίπτωση είτε ανοίγουν δρόμους για να τη βρουν οι επόμενοι. Προσωπικά, πιστεύω πως μπορούμε να πετύχουμε το απίθανο -στο χέρι μας είναι.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.