Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Η μαγική χώρα

Του Κώστα Μπούζα
Υπάρχει μια μαγική χώρα μες στην παιδική καρδιά, κι εμείς κινήσαμε μια μέρα να την ανακαλύψουμε. Γίναμε η μελωδία στου Βάρδου το αλλοτινό τραγούδι. Κρυφτήκαμε στις ιστορίες τις ατέλειωτες που ψιθυρίζονται τριγύρω απ’ το τζάκι. Σκαρφαλώσαμε σε ψηλά κατάρτια ποντοπόρων πλοίων, που ήταν έτοιμα να σαλπάρουν για μακριά, για χώρες που δεν βρίσκονται στους χάρτες.

Αμέτρητα ήταν τα ταξίδια, σε θάλασσες αγριεμένες που λυσσούσαν να μας καταπιούν. Σε μυστικά νησιά, κρυμμένα απ’ την ομίχλη, έτοιμα ν’ ανακαλυφθούν για άλλη μια φορά. Κι εμείς, μια απ’ τις σειρήνες να ξεφεύγουμε, μια την γοργόνα να μερεύουμε και μια απ’ τις νεράιδες να κοντεύουμε να χάσουμε το νου μας. Κι ύστερα, φυσώντας σε ναυτίλους, να σπάμε τη σιωπή….

Και να ξυπνάμε σε υπόγεια σκοτεινά. Ν’ ανοίγουμε, με χέρια που τρέμουνε απ’ τη λαχτάρα, το μπαούλο με τον θησαυρό. Κι ύστερα να γυρεύουμε, άλλοτε το ξύλινο σπαθί για τους περήφανους θριάμβους κι άλλοτε τον χάρτινο αετό του ανέμου, τον ατίθασο, που σ’ ανεβάζει στον γαλάζιο ουρανό κι ακόμα παρά πέρα. Σε άγνωστους μοναχικούς πλανήτες. Σε ταξιδιάρηδες κομήτες. Σε πυρωμένα αστέρια που χορεύουν ένα γύρο.

Κι έπειτα να ξεπεζεύουμε ξανά στη γη. Και να αναζητούμε γίγαντες ανεμόμυλους και κάστρα απόρθητα. Κάπου κάπου να ψάχνουμε τη μαγική φασολιά που φτάνει ως τον ουρανό και την αμέσως επόμενη στιγμή ν’ αφουγκραζόμαστε κάθε ήχο ανεπαίσθητο μήπως και τύχει να ακούσουμε και πάλι το κουδούνι της παράστασης και την βραχνή φωνή του Καραγκιόζη.

Υπάρχει μια μαγική χώρα σε κάθε παιδική καρδιά. Κι εμείς, όλοι εμείς, ονειροναύτες, κρατάμε ημερολόγιο καταστρώματος. Μ’ εμπνεύσεις, όνειρα και σκέψεις. Κι από κοντά και η αγάπη να φουσκώνει τα πανιά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.