Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Κ. Σιωνίδης: Κατά την προεκλογική περίοδο, καλό θα ήταν να κινηθούμε με οδηγό την αλήθεια και όχι την παραπληροφόρηση

Υπογράφει ο Κ. Σιωνίδης
Δήμαρχος Παιονίας

Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αναφέρθηκα σε κάποια κίτρινα και αναληθή δημοσιεύματα, επισημαίνοντας ότι είναι αδιανόητο, εν έτι 2023, να χρησιμοποιούνται από νέους ανθρώπους που επιθυμούν να ασχοληθούν για πρώτη φορά με την αυτοδιοίκηση, λαϊκίστικες πρακτικές παραπληροφόρησης.

Στρατηγικές επικοινωνίας που μας φέρνουν πολλά χρόνια πίσω και μας επιστρέφουν στην εποχή που στο βωμό του πρόσκαιρου εντυπωσιασμού και του βραχυπρόθεσμου πολιτικού οφέλους, θυσίαζαν την αλήθεια και τα ακέραια αντανακλαστικά της συνείδησης.

Οι εποχές έχουν αλλάξει κύριοι συνάδελφοι και μαζί εξελίχθηκαν οι κανόνες και η λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων.

Τα χρόνια που ο κάθε δήμαρχος ή αντιδήμαρχος μπορούσε να σβήνει και να γράφει κατά το δοκούν σε τεφτέρια έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Σήμερα η οικονομική υπηρεσία των δήμων λειτουργεί αυτόνομα με τους νόμους που έχει ορίσει το κράτος και κανείς αιρετός δεν μπορεί να παρέμβει στον προϊστάμενο της ταμειακής υπηρεσίας και να του υποδείξει τι να κάνει ή τι να μην κάνει, όταν ο νόμος τον καθιστά απόλυτα υπεύθυνο και υπόλογο για την είσπραξη των οφειλών. (To άρθρο 25 ΠΔ 774/1980 ορίζει ότι υπεύθυνος για την επιβολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης είναι ο προϊστάμενος της ταμειακής υπηρεσίας είτε ο δημοτικός ταμίας και έχει προσωπική ευθύνη για τη μη έγκαιρη διαδικασία είσπραξης.)

Ο κ. Τιρεκίδης συνεχίζοντας την τακτική των δημοσιευμάτων παραπληροφόρησης, καταλόγισε πρόσφατα στην διοίκηση του δήμου Παιονίας έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας επειδή οι υπάλληλοι του δήμου κάνουν την δουλειά που τους επιβάλλει ο νόμος.

Τόσο η σημερινή, όσο η προηγούμενη και όλες ανεξαιρέτως οι διοικήσεις των δήμων της Ελλάδας δεν είχαν και δεν έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στην εφαρμογή του νόμου για την είσπραξη εσόδων.

Η είσπραξη των οφειλών είναι αποκλειστική ευθύνη των υπαλλήλων. Οι υπάλληλοι αποκλειστικά δρομολογούν τις διαδικασίες εφαρμογής εισπρακτικών μέτρων.

Η εποχή των κομματαρχών που κάθε δήμαρχος έκανε ότι ήθελε έχει παρέλθει προ πολλού.

Λυπάμαι ειλικρινά όταν νέοι άνθρωποι αναπολούν ξεπερασμένες από τον χρόνο και την κοινωνία πρακτικές.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι αρκετοί δημότες μας έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα με οφειλές στο δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, δήμους κλπ . Τους ακούω καθημερινά και συμπάσχω μαζί τους, αλλά δεν έχω το δικαίωμα να παρέμβω στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας.

Αν οι υπάλληλοι του δήμου δεν κάνουν αυτά που τους επιβάλλει ο νόμος, κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος και να υποστούν καταλογισμό. (Με το άρθρο 277 του νόμου 3852/2010 οι αρμόδιοι υπάλληλοι που αδρανούν για την είσπραξη των δημοτικών εσόδων παραπέμπονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για καταλογισμό.)

Αναμένουμε όλοι την νέα μακροχρόνια ρύθμιση οφειλών που έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να την εφαρμόσουμε ώστε να διευκολυνθούν άμεσα όσοι ενταχθούν σε αυτήν.

Μέχρι τότε και επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, καλό θα ήταν να κινηθούμε με οδηγό την αλήθεια και όχι την παραπληροφόρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.