Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Η μαγεία των Χριστουγέννων

Της Σοφίας Μαυρίδου
Εν αναμονή της μεγαλύτερης γιορτής όλου του κόσμου και κυρίως της Χριστιανοσύνης, ας δούμε τι σημαίνει για τον καθένα η γέννηση του Χριστού μας, την οποία ως ανάμνηση γιορτάζει η ανθρωπότητα επί αιώνες αυτές τις μέρες.

Και φέτος όπως και κάθε χρόνο οι πόλεις έχουν ‘’φορέσει’’ τα γιορτινά τους, οι πλατείες στολίστηκαν με δέντρα και λαμπιόνια κάθε λογής. Οι γειτονιές, οι δρόμοι, τα σπίτια, οι βιτρίνες των καταστημάτων, όλοι προσπαθούν να μας εντάξουν στο γιορτινό κλίμα των ημερών.

Εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε όλη την επικράτεια με ένα και μοναδικό σκοπό, να περάσουν μικροί-μεγάλοι όσο καλύτερα γίνεται και ως ένα σημείο αυτό επιτυγχάνεται.

Ωστόσο τα Χριστούγεννα δεν είναι παιδική χαρά ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτό. Η γέννηση του Χριστού σηματοδοτεί αναγέννηση καρδιάς και ψυχής. Είναι εσωτερική ανάγκη για μετάβαση στην υπαρξιακή μοναξιά μας, και ας μην μας φοβίζει αυτό. Σημαίνει ότι είμαι εγώ μπροστά στον εαυτό μου, να δω τις ανάγκες μου, να ταπεινωθώ, να διώξω τον αρνητισμό, να αγαπήσω, να φύγω από τα τετριμμένα, τα καλά και συμφέροντα, να νιώσω το πραγματικό μήνυμα των ημερών και αυτό δεν είναι άλλο από το σπουδαίο γεγονός της γέννησης του Χριστού, που από μόνο του είναι ύψιστη προσφορά ΑΓΑΠΗΣ προς τον Άνθρωπο.

Βέβαια είναι και η εποχή που μοιραζόμαστε αναμνήσεις. Πρέπει να είναι και μέρες ξεγνοιασιάς, μιας και όλοι μαζευόμαστε γύρω από το γιορτινό τραπέζι, στολισμένο κατάλληλα, φροντισμένο από αγάπη με εδέσματα πάσης φύσεως, ποικίλα γλυκά, κρασιά, παραδοσιακά πιάτα, λιχουδιές που μοσχοβολάνε στο κατώφλι κάθε σπιτιού. Ας μην ξεχνάμε τους ανθρώπους που για κάποιους λόγους τα στερούνται όλα αυτά τα αγαθά. Ένα ζεστό πιάτο σε όλους περισσεύει και όταν γίνεται και με αγάπη, έχει τεράστια σημασία.

Πολλές φορές ένα χαμόγελο, μια γλυκιά λέξη, μια ευγενική χειρονομία μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε υλικό αγαθό. Εξάλλου η έννοια κάθε μορφής προσφοράς σχετίζεται με την ανάγκη να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε.

‘’Η πιο αγνή μορφή Αγάπης είναι αυτή που δίνουμε, κάτι από τον εαυτό μας στους άλλους’’.

Αυτές τις γιορτινές μέρες, δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας και στους δικούς μας ανθρώπους, βολτάρουμε στην ωραία ελληνική ύπαιθρο και όχι μόνο. Και οι πόλεις αυτήν την εποχή αποκτούν ένα πιο ανθρώπινο και ζεστό χαρακτήρα. Ότι και να επιλέξουμε ο σκοπός είναι να περάσουμε καλά.

Όλα είναι όμορφα, από τα τραπεζώματα, τις βόλτες, μαζώξεις φίλων, συγγενών, και χρειάζονται. Όμως ας μην βαυκαλίζουμε τον εαυτό μας, ότι κάνουμε τα πάντα για να περάσουμε όλοι καλά και αυτό ήταν τα Χριστούγεννα. Ας βρούμε χρόνο να απομακρυνθούμε από την βαβούρα, την εμπορευματοποίηση αυτού του σπουδαίου γεγονότος, ας προσπαθήσουμε να βιώσουμε την αγάπη, την ταπείνωση παίρνοντας παράδειγμα από το πόσο ταπεινά γεννήθηκε ο Χριστός μας. 

Την αλήθεια, την πραγματική γέννηση-αναγέννηση ψυχής και σώματος, την ελπίδα που φέρει στον κόσμο αυτό που πραγματικά πρεσβεύει αυτό το σπουδαίο γεγονός που άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Όπως και να έχει τα Χριστούγεννα κρύβουν μαγεία. Ο καθένας μπορεί να την ανακαλύψει και να την βιώσει με τον δικό του τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.