Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Ε. Αγαθοπούλου: Χωρίς κονδύλια, πολιτικές ούτε χαράσσονται, ούτε υλοποιούνται

Σημεία ομιλίας της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και Α' Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ισότητας, κ. Ειρήνης Αγαθοπούλου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα: «25η Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.»
Στην σημερινή συνεδρίαση εν όψει της 25ης Νοέμβρη, Διεθνούς Ημέρας κατά της Βίας των Γυναικών, με παρέμβασή της η Ειρήνη Αγαθοπούλου σημείωσε ότι, η σημαντική και αυξανόμενη πλαισίωση εκδηλώσεων από ένα ευρύ φάσμα φορέων τόσο σε θεσμικό όσο και κινηματικό επίπεδο, αποτελεί στοιχείο πρόληψης και ένταξης πλέον της έμφυλης βίας στον δημόσιο λόγο.

Αναφερόμενη στις γυναικοκτονίες, επεσήμανε την αύξησή τους και την αναγκαιότητα να ενταχθεί ο όρος στον Ποινικό Κώδικα ενώ για τα περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης ενηλίκων και ανηλίκων, τόνισε, «αν και είναι θετικό το ό,τι καταγγέλλονται, η καταγγελία θα πρέπει να πιάνει τόπο. Οι παραπομπές να γίνονται άμεσα, η αστυνομία να διερευνά την υπόθεση, τα δικαστήρια να δικάζουν γρήγορα τέτοιες υποθέσεις, κοκ. Πρέπει όμως να προστατέψουμε μέχρι και την τελευταία γυναίκα που μπορεί να κινδυνεύει.»

Η καταπολέμηση της έμφυλης βίας, απαιτεί πολιτικές πρόληψης, δήλωσε η Βουλεύτρια, όπως πχ στην εκπαίδευση, απαιτεί την πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή του Νόμου για την Ισότητα των Φύλων, ο οποίος προβλέπει την οριζόντια διάχυση πολιτικών σε όλα τα Υπουργεία, γεγονός που δεν εγγυάται ούτε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, ούτε το αντίστοιχο Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπισης της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών, της Κυβέρνησης, για έναν πολύ βασικό λόγο όπως επεσήμανε, «πρόκειται για δράσεις άνευ προϋπολογισμών και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.» 

Η Βουλεύτρια απευθυνόμενη στους δύο εκπροσώπους της Κυβέρνησης, κ.κ. Γ. Κώτσηρα και Μ. Συρεγγέλα, έθεσε το ερώτημα, αν και κατά πόσο έχουν προβλεφθεί δαπάνες για την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, τόσο στον προϋπολογισμό για το 2023 όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, απεύθυνε εκ νέου στον Υφυπουργό Δικαιοσύνης το ερώτημα σχετικά με την λειτουργία του «Σπίτι του Παιδιού» και «γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε για την περίπτωση της 12χρονης; Αμέλειες που κοστίζουν ψυχικά.» Ερωτήματα για τα οποία οι αρμόδιοι/ες Υπουργοί δεν έδωσαν καμιά απάντηση.

Στην συνέχεια, η κ. Αγαθοπούλου αναφέρθηκε στην σημασία του δημόσιου χαρακτήρα των Δομών αντιμετώπισης της έμφυλης βίας και κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας ευάλωτων ομάδων και επανέφερε το αίτημα «τα Συμβουλευτικά Κέντρα να γίνουν μόνιμες δομές, οι εργαζόμενοι να μονιμοποιηθούν και να ενισχυθούν οι δομές και να ιδρυθούν και σε άλλους δήμους.»

Κλείνοντας την ομιλία της στην Επιτροπή, τόνισε την ανάγκη για άμεση εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που έχει προκύψει εδώ και καιρό για τον θεσμό της Νομικής βοήθειας, γεγονός που έχει επανειλημμένα επισημανθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πολιτική πρωτοβουλία της προηγούμενης Βουλής, για την στήριξη των γυναικών και ένταξή τους στην αγορά εργασίας ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να «απεγκλωβιστούν από τον κύκλο της βίας.»


Ολόκληρη την τοποθέτηση μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: https://youtu.be/2cl-t5HclCA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.