Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης μιλά στους Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και Μπάμπη Καραγεωργίου


Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης μιλά στους Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και Μπάμπη Καραγεωργίου

Δήμος Χανίων: Ποια είναι κατά την γνώμη σου τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη... και πλέον λύνονται!
Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση το 2019, βασικό μας μέλημα αποτελούσε η διαχείριση του δημόσιου χώρου. Από την παράνομη καταπάτηση του, μέχρι την κακή διαχείριση σε πολλές, ξεχωριστές περιπτώσεις. Ως προς αυτό έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά, ενώ οι πολίτες θα δουν μεγάλες αλλαγές με την επανίδρυση και στελέχωση από την αρχή, της Δημοτικής Αστυνομίας, την οποία καταφέραμε να επανενεργοποιήσουμε μετά από μεγάλο αγώνα και με τη συνεργασία που είχαμε με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Βήματα προόδου έχουν γίνει και στο κυκλοφοριακό, που αποτελεί μεγάλη πληγή για την πόλη εδώ και δεκαετίες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου με την ολοκλήρωση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) θα δώσει "ανάσα" στις μετακινήσεις, με δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης, ποδηλατοδρόμων και με την πολυεπίπεδη και μεγάλη ανάπλαση που ξεκινάει τους επόμενους μήνες στο κέντρο της πόλης.

Σε έναν Δήμο θεωρείς καλύτερο και λειτουργικότερο, μια αυτοδύναμη Δημοτική Αρχή ή είσαι υπέρ μιας Λογικής Συνεργασιών; Ή ένα συνδυαστικό μοντέλο; Τι ''περπατάει'' καλύτερα, Δήμαρχε;

Διαχρονικά, ιστορία γράφουν ομάδες με κοινό στόχο και όραμα, να προσφέρουν, να αφήσουν συγκεκριμένο αποτύπωμα και να παραδώσουν μια καλύτερη κατάσταση, από αυτήν που παρέλαβαν. Ως προς αυτό, οι συνεργασίες είναι κρίσιμες για την αποτελεσματική διαχείριση ζητημάτων που η κοινωνία βιώνει συλλήβδην. Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ωστόσο παραπάνω αλλαγές, πιο δομικές για να γίνει αποτελεσματικότερη. 

Το συγκεντρωτικό κράτος στη χώρα μας μέχρι και σήμερα, παραπέμπει σε άλλες εποχές. Δυστυχώς, εν αντιθέσει με αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη, τα στελέχη της κεντρικής διοίκησης δεν έχουν την εμπειρία της αυτοδιοίκησης, αγνοούν τις δυσκολίες, τις προκλήσεις αλλά και τη χρησιμότητά της, στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής. Είμαι πεπεισμένος ότι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση της χώρας αφορά στην αποκέντρωση του κράτους.

Ως ένας ενεργός άνθρωπος της Κοινωνίας των Πολιτών -πέρα από ένας πολύ δραστήριος αυτοδιοικητικός με μεγάλη εμπειρία- πως βλέπεις και κρίνεις τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα;


Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς όπου σε ένα ισορροπημένο πολιτικό πεδίο θα πρέπει να αποτελεί ένα από τους ισχυρούς πολιτικούς πόλους θα πρέπει έναν από τους ισχυρούς πολιτικούς πόλους ώστε να υπάρχει ισορροπία στην άσκηση της κεντρικής πολιτικής. Πέρα από κομματικές προτιμήσεις και επιλογές, ελπίζω ο χώρος της κεντροαριστεράς να μπορέσει να εκφράσει ένα σύγχρονο πολιτικό λόγο, συγκροτημένα, ξεπερνώντας τις όποιες μικροπολιτικές παθογένειες και κατακερματισμούς του παρελθόντος.

Θα δούμε κάποιο μεγάλο οικονομικό και αναπτυξιακό project το προσεχές διάστημα; Υπάρχει κάτι στα σκαριά;


Όχι ένα, αλλά πολλά και διαφορετικού μεγέθους project που τρέχουν σε όλο το μήκος του Δήμου και ξεπερνούν τα 170.000.000 ευρώ, είτε έχουν ξεκινήσει όπως το εμβληματικό έργο της ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς είτε ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Φιλοδοξία μου δεν είναι να υπάρξει αναφορά σε μεμονωμένα έργα υποδομής, αλλά να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη σχέση των πολιτών με τον Δήμο και ιδιαίτερα με τον δημόσιο χώρο. 

Αυτό που προσπαθούμε είναι να αφήσουμε χώρο για όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες να αναπνεύσουν, να κινηθούν. Κυρίως όμως, σε αυτό που επιδιώκουμε να υπάρξει συγκεκριμένο αποτύπωμα, είναι το κομμάτι του Πολιτισμού, είτε με παρεμβάσεις στις υποδομές -όπως το εμβληματικό έργο ανακατασκευής των επτά Ενετικών Νεωρίων, αλλά πιο έντονα, την κινητοποίηση του έμψυχου δυναμικού, σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο, μέσα από πολυεπίπεδες δράσεις πολιτισμού. Ώστε τα Χανιά, πέραν από τον πολύ δυναμικό τουριστικό προορισμό που είναι σήμερα, να ταυτιστούν σαν ένα εύφορο πεδίο πολιτιστικής δημιουργίας στα γράμματα και τις τέχνες.

Πόσο ζωντανό θεωρείς ότι είναι το Κοινωνικό, Οικονομικό και Διεθνολογικό Όραμα του Μέγιστου Φιλελεύθερου, Ελευθέριου Κ. Βενιζέλου μέσα από το σημερινό κομματικό τοπίο και ιδεολογικό - πολιτικό γίγνεσθαι;

Οι πολιτικές του Ελευθερίου Βενιζέλου δεν περιορίζονται σε κομματικά στεγανά ούτε έχουν μια συγκεκριμένη αναφορά. Αποτελούν μια μόνιμη πυξίδα προοδευτικής διακυβέρνησης και ανοιχτών οριζόντων, από όπου όλοι έχουμε να αντλήσουμε σπουδαία διδάγματα: από τις αποφάσεις που έλαβε και θέτουν έως σήμερα το πλαίσιο που καθορίζει τη λειτουργία της χώρας έως τις μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική. Ο Βενιζέλος, αποτελεί ένα πρότυπο, το οποίο είναι πάντα επίκαιρο πολιτικά, κοινωνικά για κάθε πολιτικό.

Με περισσότερες από 150 υπηρεσίες του Δήμου να διεκπεραιώνονται ψηφιακά, θα μπορούσαμε να μιλάμε πλέον για "έξυπνα και ψηφιακά Χανιά";

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που τα τελευταία δύο χρόνια, καταφέραμε να ψηφιοποιήσουμε το σύνολο των υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πολιτών με τον Δήμο. Έχουμε πολλά βήματα ακόμα, όμως με τη νέα παλέτα ψηφιακών εργαλείων που αφορούν κάθε συναλλαγή του πολίτη με τον Δήμο και που προσφέρονται πλέον από τις ανανεωμένες αισθητικά και λειτουργικά ιστοσελίδες μας (Ιστότοπος Δήμου Χανίων chania.gr, αλλά και στους ιστοτόπους του Τουρισμού chaniatourism.gr και του Πολιτισμού chaniaculture.gr), με την αξιοποίηση όλων των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, με περισσότερα από 5.000.000 ευρώ που θα προστεθούν το επόμενο διάστημα στις εφαρμογές έξυπνης πόλης φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε το πλαίσιο ώστε οι πολίτες και οι επισκέπτες του Δήμου να εξυπηρετούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και άνεση. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πρόσφατα ο Δήμος Χανίων διακρίθηκε ως η “Έξυπνη Πόλη της χρονιάς”, μεταξύ πολλών υποψηφιοτήτων από Δήμους της Ελλάδας. Είναι η απόδειξη της βούλησης που έχουμε και των αποτελεσμάτων που καταφέρνουμε, για ταχύτερο ηλεκτρονικό και ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου.

Πώς θα είναι τα Χανιά λίγες μέρες πριν από τις επόμενες Δημοτικές Εκλογές; Τι θα βλέπουν οι πολίτες εκείνες τις ημέρες;

Ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός μας για τα έργα την επόμενη περίοδο, είναι ιδιαίτερα πλούσιος και σίγουρα, πολλά από τα μεγάλα και σημαντικά έργα που έχουμε δρομολογήσει, θα εκτελούνται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, ότι ιδίως το αστικό κέντρο των Χανίων, τον Σεπτέμβρη του 23’, θα είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο. Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, έκτασης 30 οικοδομικών τετραγώνων, εκτεταμένες παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο, αναβάθμιση του πρασίνου της πόλης, καθώς και την κατασκευή νέων χώρων άθλησης. 

Δρομολογούμε, παράλληλα, την επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων που έχουμε δημιουργήσει, ενώ περιαστικά ολοκληρώνουμε την αντικατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με ενεργειακά φιλικό φωτισμό, με μια επένδυση που θα ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ. Τα Χανιά αλλάζουν και μπαίνουν σε μία νέα, σύγχρονη και αναπτυξιακή περίοδο, με επίκεντρο τον πολίτη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.