Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

(Video) Αναβίωση παραδοσιακού Θρακιώτικου γάμου στο Πυργωτό Κιλκίς

 
Γράφει η Μόνικα Σωτηριάδου
Με χαρά δέχθηκα την πρόσκληση (Σάββατο 1 Οκτωβρίου) από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού Πυργωτού στην εκδήλωση τη οποία ετοίμασαν με θέμα "αναβίωση Θρακιώτικου γάμου".

Χωρίς δεύτερη σκέψη ταξιδεύω με συντροφιά ένα όμορφο φθινοπωρινό απόγευμα. Το μικρό χωριό κρύβει όλη την ζεστασιά της Ελληνικής φιλοξενίας και την Αγάπη στις πολιτιστικές παραδόσεις του τόπου μας με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα θετικό κλίμα στους επισκέπτες που επιθυμούν να το γνωρίζουν και να ανακαλύψουν τις ομορφιές και τις συνήθειες του. 

Ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος τον οποίο στηρίζουν εξαιρετικά άτομα αφήνει μέσα στον χρόνο μια αξιοπρεπή και προσεγμένη προσφορά και μεταφέρει τις ομορφιές και τις αξίες που κρύβουν τα ήθη και τα έθιμα της Πατρίδας μας με γνώση και σεβασμό. 

Όπως ο ήλιος χρισίζει στην σκιά του απογεύματος βρίσκομαι στην μικρή πλατεία του χωριού. Στο μικρό πάρκο κάθονται ηλικιωμένα άτομα και χαμογελούν με εκείνο τον τρόπο που εκδηλώνεται η ξεκούραση στα πρόσωπα τους, χαίρονται σιωπηλά γιατί αυτά που πρέπει να σωθούν και αυτά που έζησαν τα μεταφέρουν οι νέοι του χωριού και τα υπερασπίζονται με όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. 

Η πλατεία γεμίζει κόσμο. Το μαγαζάκι του χωριού "το κέντρον" εξυπηρετεί με μεζεδάκια, η γκάιντα μουρμουρίζει τον παλιό σκοπό της. Σκηνικό το κάρο, η γκαζόλαμπα αναμμένη, τα προικιά στολισμένα, το κέρασμα, τα δώρα του γαμπρού, το πρωτόψωμο, η γκίκνα. 

Ένα όμορφο κορίτσι καλωσορίζει τον κόσμο και εξηγεί όλες τις όμορφες εκείνες και συμβολικές συνήθειες που όχι τυχαία ένωσαν τον λαό μας από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Ο κόσμος παρακολουθεί μαγεμένος σε ένα μικρό χωριό τα νέα παιδιά μέσα στις φανταχτερές παραδοσιακές φορεσιές μια μοναδική εκδήλωση που ξυπνάει άθελά ένα πληγωμένο παρελθόν και φέρνει στα μάτια και στην ψυχή την προσφυγιά και τους καημούς του βασανισμένου λαού μας.

Τα παιδιά χορεύουν και τραγουδούν. Η μουσική σκορπάει αυθεντικά το μοιρολόι της. Ένας Ιερέας ανάμεσα στον κόσμο δείχνει έντονα την χαρά του. Ο ζωναράδικος χορός ξέσπασμα εθνικής συνείδησης. 

Ο γάμος ενώνει ένα ζευγάρι και όχι τυχαία μια τελετή μαγευτική έτσι όπως την παρουσιάζουν αυτοί που ξέρουν τον τρόπο. Αυτοί που έψαξαν με κόπο για να μπορούμε σήμερα εμείς να παρακολουθούμε με συγκίνηση μέσα σε μια μικρή πλατεία ενός χωριού κάτι μοναδικό.

Ευχαριστώ τον πολιτιστικό σύλλογο Πυργωτού για την Αγάπη και την εμπιστοσύνη η οποία είναι αμοιβαία. Συγχαρητήρια σε όλους τους κατοίκους για την συμετοχή και στήριξη στην αυθεντική παρουσία του δρώμενου που παρακολουθήσαμε, ανάσα πολιτισμού που έχει ανάγκη ο τόπος μας. 

Συγχαρητήρια στα άτομα που επιμελήθηκαν με γνώση σεβασμό και κόπο την ωραία εκδήλωση που τιμά το χωριό και άφησε μια ωραία ανάμνηση. Καλή συνέχεια.































1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστούμε πολύ την Μόνικα Σωτηριάδου που μας τίμησε με την παρουσία της!!!! Για τα όμορφα λόγια που είπε για το χωριό μας και που κάλυψε τόσο τέλεια την εκδήλωση μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.