Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

MED-QUAD: Η Επιμορφωτική Κιλκίς και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας έδωσαν φωνή στο όραμά τους για το ρόλο της ανώτατης εκπαίδευσης

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) κέντρισε το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας με τη συμμετοχή του στο έργο MED-QUAD.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), εταίρος του έργου «MEDiterranean Quadruple helix Approach to Digitalization» (MED-QUAD) και η Επιμορφωτική Κιλκίς Μ.Ε.Π.Ε.-ΚΔΒΜ (Επικεφαλής Εταίρος του έργου), συμμετείχαν για δεύτερη συνεχή χρονιά στην86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 10 και 18 Σεπτεμβρίου 2022. 

Στο σημαντικότερο εκθεσιακό γεγονός στην Ελλάδα, τα μέλη του MED-QUAD είχαν την ευκαιρία προωθήσουν μια από τις κεντρικές έννοιες του έργου: τη λειτουργία του πανεπιστημίου ως «κοινωνικού πανεπιστημίου» και τον εμπλουτισμό των σχέσεων συνεργασίας στη Μεσόγειο. Το όραμα του έργου MED-QUAD για την ακαδημία είναι να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε οργανισμούς «κοινωνικά ευαισθητοποιημένους» έτσι ώστε μαζί με τις επιχειρήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση να ανταποκριθούν πλήρως στον ρόλο τους λειτουργώντας όχι μόνο «στην» πόλη/τοπική κοινότητα αλλά «για την πόλη», δηλαδή για το κοινωνικό όφελος των πολιτών.

Πολλοί άνθρωποι από όλη την Ευρώπη παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Αυτό συνέβαλε στην απόκτηση πολύτιμων γνώσεων σχετικά με τη διακρατική συνεργασία στη Μεσόγειο, η οποία υλοποιείται με χρηματοδότηση της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος ENI CBC Med.

Στο εκθεσιακό περίπτερο του ΔΙΠΑΕ, επισκέπτες από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους ενημερώθηκαν για τη συνεργασία που συνάφθηκε για τις ανάγκες του έργου, μεταξύ των έξι πανεπιστημίων από την περιοχή της Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία, Αίγυπτος, Τυνησία, Παλαιστίνη και Ιορδανία). Οι εκπρόσωποι του ΔΙΠΑΕ ενημέρωσαν τους επισκέπτες και για άλλες διακρατικές δράσεις που υλοποιεί το πανεπιστήμιο και πρόσφεραν ενημερωτικό υλικό για το έργο MED-QUAD.

Οι επισκέπτες επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον, για τον πρωταρχικό πυλώνα του έργου, που είναι η θεωρία της «Προσέγγισης του Τετραπλού Έλικα» στον τομέα της καινοτομίας και της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης των τεσσάρων βασικών παραγόντων του μοντέλου του τετραπλού έλικα: δηλ. των πανεπιστημίων/ερευνητικών κέντρων, των επιχειρήσεων, της (τοπικής) διοίκησης και της κοινωνίας. 

Οι Έλληνες εταίροι έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στα πρωτοποριακά ‘’ζωντανά εργαστήρια’’ για τις «Εφαρμογές Έξυπνης Χρήσης του Νερού» (SWUAP) και για την «Εφαρμοσμένη Έρευνα για την Αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Το δεύτερο ‘’ζωντανό εργαστήριο’’ θα εισάγει τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για την ψηφιακή αναπαράσταση του σπηλαίου του Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς. Τα ‘’ζωντανά εργαστήρια’’ είναι ένας χώρος «ανοιχτός» για τους πολίτες. 

Τα «ζωντανά εργαστήρια» δημιουργήθηκαν για να αναδείξουν την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης του «Τετραπλού Έλικα» με την εναρμονισμένη και συντονισμένη συνέργεια της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας, της διοίκησης και του ανθρώπινου παράγοντα μέσα από δύο διαφορετικούς άξονες: το στοιχείο του νερού και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το διασυνοριακό ‘’ζωντανό εργαστήριο’’ SWUAP θα δημιουργηθεί στο Κιλκίς, στην αίθουσα του κτιρίου του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος/τμήμα Κιλκίς, σε συνεργασία με το Δήμο Κιλκίς και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κιλκίς - ΔΕΥΑΚ (οισυνεργαζόμενοι εταίροι από την Ελλάδα).

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΔΙΠΑΕ για το πρόγραμμα MED-QUAD, αναπληρωτής καθηγητής Δρ. Κασσιανίδης Παναγιώτης, μαζί με τους ειδικούς εμπειρογνώμονες του έργου από το ΔΙΠΑΕ, απάντησαν σε διάφορες βασικές ερωτήσεις επισκεπτών (φοιτητών, καθηγητών, επιχειρηματιών και άλλων). Τόνισαν όλες τις κρίσιμες πτυχές του έργου και τον σημαντικό θετικό κοινωνικό αντίκτυπο στις συνεργαζόμενες χώρες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.