Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Τα φώτα και η μουσική έσβησαν, η φασαρία της χαράς σώπασε και οι σκέψεις άρχισαν να τρέχουν περισσότερο...

Της Μαίρης Τζεβελέκη
Η ενασχόληση με τα κοινά σημαίνει έκθεση του προσώπου σου στον κόσμο, έκφραση των ιδεών σου, ένταξη σε κοινωνικές ομάδες, γνωριμίες, χειραψίες, χαμόγελα αλλά και πολλές φορές πρόσωπα παγωμένα.

Αξίζει τελικά μια γυναίκα να ασχοληθεί με τα κοινά του τόπου της; Μπορούν οι γυναίκες να πρωταγωνιστήσουν στα κοινά; Εγώ λέω πως αξίζει ή ακόμα καλύτερα πως ίσως και να επιβάλλεται και οι λόγοι είναι πολλοί. Γυναίκα, λέξη γένους θηλυκού όπως ζωή, μήτρα, γέννηση, ελπίδα, θέληση, εγκαρτέρηση, δύναμη, υπομονή, αγάπη, θαλπωρή, αγκαλιά, τρυφερότητα, πίστη, ανιδιοτέλεια, αφοσίωση. Αλλά και πόσες ακόμα λέξεις, που όλες κρύβουν μέσα τους δύναμη, ενέργεια, προοπτική. Όλες είναι λέξεις θηλυκές και πιστέψτε με, τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Είμαι μητέρα, σύζυγος, νοικοκυρά και στη ζωή μου πρόσφατα προστέθηκε ακόμη ένας ρόλος, που η αλήθεια είναι ότι μου έβγαλε δυνατότητες που ούτε καν είχα φανταστεί, με την ένταξή μου ως Υπεύθυνης Οργανωτικού στην Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ του ν. Κιλκίς.

Ένας ρόλος που ήρθε να δώσει ακόμη περισσότερο χρώμα στη ζωή μου, να με εμπλουτίσει πνευματικά και ψυχικά, να με κάνει να μαθαίνω μέσα από τους άλλους για τους άλλους, να λατρεύω ακόμη περισσότερο τον εαυτό μου, τον κόσμο ολόκληρο και να πλημμυρίζω από την επιθυμία για μια ζωή πιο δημιουργική, πιο δοτική, πιο ομαδική.

Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι διανύσαμε δύσκολο και μακρύ δρόμο, για να κατακτήσουμε τα αυτονόητα. Και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Έχουμε όμως τόσες κρυμμένες δυνάμεις και είμαστε τόσο προικισμένες από τη φύση μας που ναι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που καθημερινά συναντάμε μπροστά μας. Η πορεία του “κοινωνικού μας γίγνεσθαι” το αποδεικνύει περίτρανα με γυναίκες που έγραψαν ξεχωριστά και σε όλους τους τομείς η καθεμία τη δική της ιστορία και πρέπει να αποτελούν για μας πρότυπα αναφοράς και πυξίδα για νέους δρόμους, για νέες κατακτήσεις.

Με τη συμμετοχή της στο δημόσιο βίο, η γυναίκα θα επηρεάσει ευεργετικά τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί θα απαλύνει με τη μετριοπάθειά της τα πολιτικά πάθη. Γιατί η γυναίκα, αδιάφορη για τη δόξα, θέτει την ευτυχία υπεράνω της δυνάμεως, και τον ανθρωπισμό υπεράνω των πολιτικών ιδεολογιών. Από τα λόγια αυτά καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντική και επιβεβλημένη είναι η συμμετοχή της γυναίκας στην πολιτική ζωή μιας χώρας.

Η γυναίκα δεν τοποθετείται μόνη της στην πολιτική, αλλά είναι η ίδια η πραγματικότητα της ζωής που επιβάλλει την ενασχόλησή της με τα κοινά. Με θέληση, μεράκι και αποφασιστικότητα συμμετέχει στα κοινά και βάζει τη δική της πινελιά, μέσα από τη δική της ματιά και θεώρηση των θεμάτων, συμπληρώνοντας την αντρική σκέψη.

Σας παροτρύνω ανεπιφύλακτα να ασχοληθείτε με τα κοινά οργανωμένα σε συλλόγους , οργανώσεις, φορείς και όχι ως μονάδες αυτόνομες, γιατί όταν οι φωνές ενώνονται ακούγονται πιο δυνατά, μην φοβηθείτε ούτε στιγμή ότι θα εκτεθείτε, ότι θα κάνετε λάθη γιατί σίγουρα όπως λέω και εγώ συχνά ‘’ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΜΑΖΙ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ’’.

Η σύγχρονη γυναίκα είναι ικανή να πρωτοπορήσει, να αποτελέσει έμπνευση και φιλοδοξεί να διοχετεύσει τις δεξιότητές της συμμετέχοντας σε κάθε είδους κοινωνική, οικονομική και πολιτική δραστηριότητα. Και μπορεί να το κάνει. Γιατί όπως έγραψε η Αμάντα Γκόρμαν -Αμερικανή ποιήτρια και ακτιβίστρια- «υπάρχει πάντα φως, αν είμαστε αρκετά γενναίοι για να το δούμε. Μακάρι να ήμασταν αρκετά γενναίοι για να γίνουμε οι ίδιοι το φως».

5 σχόλια:

  1. Μαιρούλα, άστα αυτά και πες μας ποιος στο έγραψε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι συγκινητικό θα κλάψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εσυ δηλαδή ξέρεις την Αμάντα Γκόρμαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπεύθυνη οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ η Τζεβελέκη: Θα πάρεις σοβαρά αυτό το κόμμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ ξέρω ένα του σααδι που λέει:αγάπη μου αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.