Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Τρεις μέρες ακριβής ιστορικής μνήμης και παράδοσης στους Μέσους Αποστόλους Κιλκίς

Δελτίο τύπου Πολιτιστικού Συλλόγου Μέσων Αποστόλων
Ένα τριήμερο (13 – 14 – 15 Αυγούστου 2022) έντονης Ιστορικής Μνήμης, Ποντιακής μουσικής έξαρσης και Παραδοσιακής Φιλοξενίας έζησαν και γεύτηκαν όσοι παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Μέσων Αποστόλων, που διοργανώθηκαν με την ευκαιρία των Θεοτοκίων, τον εορτασμό δηλαδή του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου του οικισμού.

Στις 13 Αυγούστου έλαβε χώρα το μεγάλο Αφιέρωμα του Συλλόγου στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Το Αφιέρωμα αυτό με τίτλο: «Μικρασία: Η άλλη Ελλάδα που χάθηκε» κατά γενική ομολογία ήταν ό,τι πιο άρτιο, ολοκληρωμένο και διαφωτιστικό μπορούσε να παρουσιάσει κανείς για τη μεγαλύτερη αυτή εθνική συμφορά στη Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία μας. Κατ΄ αρχάς με συστηματική εργασία και έρευνα της υπευθύνου Λόγου του Συλλόγου κ. Θεοδώρας Θεοδωρίδου παρουσιάστηκαν στο κοινό -σε πέντε stands- συνοπτικά, σε γραπτό λόγο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό όλα τα γεγονότα, που αφορούσαν την τραγική αυτή περίοδο. 

Η κ. Θεοδωρίδου ξεναγούσε τους προσερχόμενους στην εκδήλωση και πριν την έναρξη της κύριας εκδήλωσης παρουσίασε στο παρευρισκόμενο κοινό -συνοπτικά- όλη την πορεία των γεγονότων, δίνοντας μια πλήρη και σαφή εικόνα για το τι ακριβώς είχε συμβεί την περίοδο αυτή.

Ακολούθησε η εξαιρετική ομιλία της Φιλολόγου και Πολιτικής Επιστήμονος κας Σοφίας Μεσίγκου με τίτλο: «Μικρασία: Η καρδιά του Ελληνισμού που δε χτυπάει πια».

Με την επιστημονική της βαθιά γνώση, την ενδελεχή έρευνα μέσα στο χρόνο, την οξυδερκή της προσέγγιση, βοηθούμενη επίσης από σημαντικότατο, επιλεγμένο οπτικό υλικό η κ. Μεσίγκου κατόρθωσε να παρουσιάσει στο κοινό όλο το φάσμα του Ελληνικού Πολιτισμού που έλαμψε για αιώνες στη Μικρασία, αναζωπυρώνοντας έτσι την Εθνική υπερηφάνεια των παρευρισκόμενων.

Το Αφιέρωμα πλαισίωναν επίσης επίλεκτα λογοτεχνικά αποσπάσματα, ποίηση, μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, σχετικών με τη Μικρασία και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πιο συγκεκριμένα κείμενα των συγγραφέων : Διδώς Σωτηρίου, Φώτη Κόντογλου, Κοσμά Πολίτη, αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων όπως του Νικολάου Βασιλικού, πατέρα του γνωστού συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού, αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων από το βιβλίο του ‘Aγγλου συγγραφέα Giles Milton « Σμύρνη, ο Χαμένoς Παράδεισος», ποίηση της βραβευμένης ποιήτριας Αθηνάς Νικολίδου, που απέδωσαν οι: Σόνια Κούρλιου, Βασίλης Σταμπολίδης, Πατέρας Γεώργιος Παντελίδης, Ανέστης Αγαθαγγελίδης, και η Πρεσβυτέρα Σταυρούλα Κομνηνού.

Μεγάλη έκπληξη, ενθουσιαστική της εκδήλωσης αποτέλεσε η ορχήστρα που δημιουργήθηκε από τα Μέλη και φίλους του Συλλόγου μας: Μανώλη Δεβετζή, Πάνο Ηλιάδη, Ανέστη Ταχτσίδη, Γιάννη Μαυροματίδη, Χρήστο Γεωργό και Βλαδίμηρο Θεοδωρίδη, οι οποίοι παρουσίασαν αφενός μεν Μικρασιατικά Παραδοσιακά Τραγούδια και αφετέρου ένα δεύτερο κύκλο τραγουδιών, με θέμα τη Σμύρνη και της περιόδου ακμής της και αυτή της καταστροφής της. Οι εξαίρετοι αυτοί μουσικοί μας κατέπληξαν το κοινό, που τους καταχειροκρότησε.

Όλο το Αφιέρωμα -κάθε του έκφανση -συνοδευόταν από πλουσιότατο οπτικό υλικό, που λειτουργούσε ευχάριστα πάνω στον θεατή, βοηθώντας τον παράλληλα να κατανοεί και να εμβαθύνει καλύτερα τα παρουσιαζόμενα στοιχεία.

Την παρουσίαση έκανε με πολλή ζέση, παλμό και έντονη εθνική συγκίνηση ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, την δε όλη οργάνωση, κείμενα και επιμέλεια του Αφιερώματος είχε η κ. Θεοδώρα Θεοδωρίδου.

Ήταν πραγματικά μια μοναδική εκδήλωση που άφησε εντονότατα το αποτύπωμά της σ’ όλους αυτούς που με σεβασμό προσήλθαν στην εκδήλωση, για ν’ αποτίσουν το δικό τους φόρο τιμής στα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το Αφιέρωμα τίμησαν με την παρουσία τους οι: ο Εκκλησιαστικός εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου, Γεώργιος Παντελίδης, ο Σεβαστός Πατέρας Δημήτριος Κομνηνός, ο Δήμαρχος Δημήτριος Κυριακίδης, ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Φραγγίδης, ο εκπρόσωπος της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «Ο ΠΟΝΤΟΣ» ταγματάρχης κ. Νικόλαος Τρυπίλας, ο πρώην Βουλευτής κ. Θεόδωρος Πασσαλίδης μετά της συζύγου του κ. Αντωνίας Πιλαφά, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Βλάσης Κουρτίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαυρονερίου κ. Πέτρος Καρακίδης, ο Πολιτευτής Στέφανος Παραστατίδης, ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Εκπαιδευτικών κ. Κωνσταντίνος Ραμπίδης, ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιπατητών Κιλκίς κ. Χρήστος Ανδρεανίδης.

Η δεύτερη εκδήλωση αφορούσε την παραδοσιακή φιλοξενία, την οποία ο Σύλλογος απλόχερα προσέφερε σ΄ αυτούς που τίμησαν με την παρουσία τους το Αφιέρωμα καθώς και στους προσκυνητές του Ι.Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου -και την παραμονή της Πανήγυρης και ανήμερα- με εδέσματα αρτύσιμα και νηστίσιμα. Οι προαναφερόμενες εκδηλώσεις τελούσαν υπό την Αιγίδα του Δήμου Κιλκίς.

Αξέχαστο θα μείνει και το ποντιακό γλέντι του Συλλόγου την παραμονή της Πανήγυρης 14 Αυγούστου, μπροστά στο οίκημα του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Η προσέλευση- κυρίως νέων και ετεροδημοτών- ήταν απίστευτου μεγέθους, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη, το δε ξεφάντωμα υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας μοναδικό. Ο δεξιοτέχνης της λύρας και του ποντιακού τραγουδιού Πάνος Ηλιάδης μάγεψε τους παρευρισκόμενους όχι μόνο με τη δεξιοτεχνία του αλλά και με την αντοχή του, καθώς έπαιζε ασταμάτητα για ώρες, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις των χορευτών. Βοηθοί του οι καταπληκτικοί: Κωνσταντίνος Μπάτσιος με το αρμόνιο και το λαϊκό τραγούδι, ο ντραμίστας Ανέστης Ταχτσίδης και ο νταουλτζής Γιάννης Κουζουκίδης.

Ήταν ένα βράδυ αξέχαστο για όλους.

Γενικά το τριήμερο των εκδηλώσεων του Συλλόγου βοηθούμενο από τον καιρό- που τελικά δεν έβρεξε και τις τρεις μέρες - ήταν ό, τι πιο σημαντικό και υψηλής στάθμης έχει να παρουσιάσει ο Σύλλογος Μέσων Αποστόλων και του δίνει δύναμη να συνεχίσει απτόητος το πολύτιμο Πολιτιστικό του έργο μέσα στο χρόνο.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.