Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Στέργιος Γκουγκουσίδης: Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση

Τον πρώτο Συμπαραστάτη του Δημότη στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς εξέλεξε το Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του την Πέμπτη 31 Μαρτίου. Ο Στέργιος Γκουγκουσίδης, αρχιτέκτοντας μηχανικός στο επάγγελμα με έδρα το Πολύκαστρο, ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας με σημαντική και πολυετή παρουσία στο κοινωνικό γίγνεσθαι και ένα πρόσωπο ενωτικό που τυγχάνει της ευρύτερης αποδοχής και της αναγνώρισης σε όλους τους κομματικούς χώρους, αναλαμβάνει καθήκοντα Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Παιονίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης θεσπίσθηκε για πρώτη φορά με το άρθρο 77 του ν. 3852/2010, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλικράτη» και τροποποιήθηκε στη συνέχεια με τον ν. 4555/2018. Κατά το παρελθόν, και στους δύο Δήμους Κιλκίς και Παιονίας της Π.Ε. Κιλκίς έγιναν προσπάθειες για κάλυψη της θέσης, χωρίς ωστόσο να στεφθούν με επιτυχία, καθώς τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις εκάστοτε εκλογικές διαδικασίες θεωρούνταν της πλειοψηφίας και δεν συγκέντρωναν την αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 που απαιτούνταν.

Ο συμπαραστάτης λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των σχέσεων των δημοτών με τον Δήμο δημιουργώντας αίσθημα εμπιστοσύνης προς αυτόν. Δέχεται ενυπόγραφες καταγγελίες άμεσα θιγόμενων φυσικών ή νομικών προσώπων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και ασκεί διαμεσολάβηση προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερομένους ως προς τις ενέργειες στις οποίες ο ίδιος προέβη μετά τη λήψη της καταγγελίας τους.

Ο συμπαραστάτης υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του δήμου, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν κάθε δυνατή συνδρομή. Κατά την εξέταση καταγγελιών, ο συμπαραστάτης μπορεί να αιτηθεί στοιχεία από το αρχείο των υπηρεσιών του δήμου, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του π.δ. 28/2015 (Α΄ 34) για την πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και στοιχεία. Εφόσον, ύστερα από εξέταση καταγγελίας, προκύψουν φαινόμενα κακοδιοίκησης, ο συμπαραστάτης δύναται να υποβάλλει συστάσεις προς τις υπηρεσίες του δήμου για την αποτροπή επανάληψής τους.

Η θητεία του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ακολουθεί τη θητεία της Δημοτικής Αρχής.

Εκλογική διαδικασία

Για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης υπεβλήθησαν 3 υποψηφιότητες από τους: Στέργιο Γκουγκουσίδη, Παναγιώτη Δεπούδη και Χρήστο Συνάνεφη. Η υποψηφιότητα Συνάνεφη απεσύρθη λίγο πριν από την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά στα της συνεδρίασης αξίζει να αναφερθεί ότι το σώμα ήταν από τις ελάχιστες φορές που συνήλθε σε πλήρη απαρτία, καθώς σε σύνολο 27 Δημοτικών Συμβούλων συμμετείχαν 26. Ως γνωστόν, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Γκουντενούδης δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω της τετράμηνης αργίας που του έχει επιβληθεί για παράβαση καθήκοντος (την περίοδο που ήταν δήμαρχος).

Αντίστοιχα, ενώ συμμετείχε στη συνεδρίαση, ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τάσος Βασιλακάκης δήλωσε ότι απέχει από τη διαδικασία.

Ακολούθησαν δύο ψηφοφορίες, καθώς για την εκλογή του Συμπαραστάτη απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 των παρόντων συμβούλων. Στην προκειμένη περίπτωση απαιτούνταν 15 ψήφοι.

Στην πρώτη ψηφοφορία ο Σ. Γκουγκουσίδης έλαβε 13 και ο Π. Δεπούδης 12 ψήφους, ενώ στη δεύτερη, 16 και 9 ψήφους αντίστοιχα.

Βιογραφικό

Ο Στέργιος Γκουγκουσίδης είναι Διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός και μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Μηχανικών Τεχνικού Επιμελητηρίου Ν.Κιλκίς, Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Τεχνικού Επιμελητηρίου Ν. Κιλκίς, Πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής Τεχνικού Επιμελητηρίου Ν. Κιλκίς, Τεχνικός Σύμβουλος Δήμου Πολυκάστρου, Α΄ Επιβλέπων, εκ της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος, ανακατασκευής του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πολυκάστρου, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Αθλητικής Ένωσης Πολυκάστρου (ΑΕΠ) Γ’ Εθνική Κατηγορία, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου, Πρόεδρος Δ.Σ. 1ου Δημοτικού σχολείου Πολυκάστρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.