Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Εφιαλτική η μείωση του πληθυσμού στο νομό Κιλκίς

Του Ιωσήφ Τσακίδη
Το κείμενο αυτό απευθύνεται κυρίως-όχι όμως και αποκλειστικώς, στους Κιλκισιώτες και τους κατοίκους του νομού Κιλκίς. Σύμφωνα λοιπόν, με ανεπίσημες αλλά αξιόπιστες και καλά πληροφορημένες πηγές, έχουμε μείωση του πληθυσμού του νομού μας, γύρω στο 20%. Εξετάζοντας συγκριτικά τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα με την απογραφή του 2011 και των 80,400 χιλιάδων κατοίκων, με ασφάλεια προκύπτει πως η εν λόγω μείωση αφορά grossomodo 16,000 κατοίκους. Νούμερο τρομακτικό και άκρως εφιαλτικό.

Λάβετε τώρα υπόψιν, ότι το κομμάτι του πληθυσμού μας που απουσιάζει είναι ζωτικό, καθώς αποτελεί το πιο νεανικό, το πιο παραγωγικό, το πιο μορφωμένο, το πιο σύγχρονο, το πιο καινοτόμο και το πιο δραστήριο ιστό της κοινωνίας.
 Ορμώμενος από το δικό μου οικογενειακό περιβάλλον(η κόρη μου ζει στην Αμερική τα τελευταία χρόνια), αλλά κοινωνικό και επαγγελματικό , με λύπη διαπιστώνω ότι οι ηλικίες που έχουν ξενιτευθεί, είναι μεταξύ 20-45 ετών. 

Λιγότερο συχνά, όχι όμως σπάνια, πρόκειται και για ηλικίες μικρότερες καθώς και για ηλικίες μεγαλύτερες. Παράλειψη στη παραπάνω λογιστική, θα ήταν να μην υπενθυμίσουμε το σεβαστό ποσοστό λαθρομεταναστών που έλαβε μέρος στην νέα απογραφή και το οποίο εάν δεν υπεγράφετο, θα έκανε το ποσοστό μετανάστευσης των παιδιών μας, να εμφαίνεται ακόμη εντονότερο.

Σε εμάς τους ελεύθερους επαγγελματίες, η μείωση του τζίρου λόγω σοβαρής ελλείψεως οικονομικά παραγωγικής και εύρωστης πελατείας, κατέστη απολύτως εμφανής και αντιληπτή εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η εικόνα της πόλεως με τα άδεια μαγαζιά και τους δρόμους δίχως κίνηση σου προκαλεί κατάθλιψη και στεναχώρια!!
Τα χωριά του Δήμου Κρουσίων έχουν αδειάσει. 

Κυριολεκτικά και όχι περιφραστικά. Μεγάλα κεφαλοχώρια - Τέρπυλος, Επτάλοφος, Ευκαρπία, καθώς και άλλα όπως Καμπάνη, Χέρσο, Δροσάτο, Μαυρονέρι, θυμίζουν πλέον βομβαρδισμένα τοπία. Γειτονιές άδειες, σκοτεινές, σιωπηρές, χωρίς ίχνος ζωής. Μόνο μερικά γεροντάκια διακρίνονται που και που, μέσα στους χορταριασμένους και απάτητους δρόμους.

Τέλος, εάν δεχτούμε πως η μείωση του 20% που σιγοψιθυρίζεται είναι αληθινή, τότε το αντίστοιχο ποσοστό θανάτων λόγω του COVID-19, είναι ακόμη πιο υψηλό- ίσως μάλιστα το υψηλότερο της Ελλάδος(!) γεγονός που από μόνο του φανερώνει το χαμηλό επίπεδο παροχής υγείας στον τόπο μας.

Οι μειωμένες και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας στις ΒΙ.ΠΕ. Σταυροχωρίου και Νέας Σάντας η παντελής απουσία τουριστικού ρεύματος προς τον νομό μας καθώς και Στρατού η σκιά ενός υπολειτουργούντος ΤΕΙ, η καταστροφική επίδραση των καζίνων της Γείτονος, το νέο ρυθμιστικό της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αποτελεί τον μεγάλο άγνωστο Χ για την περιοχή μας και πολλά άλλα που δεν εξαντλούνται σε αυτές τις λίγες γραμμές.

Ας αποτελέσει η δραματική και σκληρή πληθυσμιακή μείωση του 20%, εφαλτήριο στην συνείδηση όλων μας για αλλαγή. Ας επιτρέψουμε να διοικήσει και να σχεδιάσει αξιοκρατικά αυτόν τον τόπο μία νέα γενιά, αυτή των δικών μας μορφωμένων παιδιών και καταξιωμένων επιστημόνων στους οποίους η δική μου γενιά άλλα και εγώ προσωπικά απευθύνω μια τεράστια συγνώμη.  Έχετε απόλυτο δίκαιο που μας γυρίσατε την πλάτη.

Γεωργαντάς, Βεργίδης, Κυριακίδης και Σιωνίδης καθώς και οι υπόλοιποι δύο βουλευτές, ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ. Αφήστε τους κομματισμούς και τα βολέματα σηκώστε τα μανίκια συζητείστε με τον κόσμο αφουγκραστείτε τις απόψεις του, συνθέστε τις και σχεδιάστε μια νέα αρχή.

Άλλωστε, είναι γελοίο με αυτά τα απελπιστικά ποσοστά (Όλος ο νομός το 1/3 του Ευόσμου)να κρατάμε Νομό, αποκλειστικά για να εκλέγονται κάποιοι, των οποίων πρώτιστη μέριμνα και αδιάκοπο ενδιαφέρον είναι η προσωπική τους προβολή και η επικοινωνιακή τους εικόνα στο διαδίκτυο.

3 σχόλια:

  1. ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ, ΚΑΘΑΡΟΔΕΥΤΕΡΙΑΤΙΚΑ..... ΣΩΣΤΟΣ και ΩΡΑΙΟΣ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έναν κεμεντζέ στην πλατεία Ειρήνης και όλα λυθηκαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί δεν αναφέρεις τα ονόματα των άλλων δύο Βουλευτών; Μήπως επειδή είναι ανύπαρκτοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.