Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Φραγγίδης: «Οι λανθασμένες πολιτικές και η αδιαφορία της κυβέρνησης υπονομεύουν το μέλλον του Πρωτογενή Τομέα»


Δείτε το σχετικό Video ΕΔΩ ή κάντε κλικ επάνω στη φωτογραφία
Δελτίο τύπου Γ. Φραγγίδη
Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Κιλκίς κ. Γιώργος Φραγγίδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, για τα αδιέξοδα του Πρωτογενή Τομέα.

Βασικά σημεία τοποθέτησης

Ο ρόλος του πρωτογενούς τομέα είναι κομβικός για τη διατροφική επάρκεια της χώρας, την ελληνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.

Οι λανθασμένες πολιτικές και η αδιαφορία της κυβέρνησης, ειδικά μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, ενέτειναν και πολλαπλασίασαν προϋπάρχοντα προβλήματα και παθογένειες, υπονομεύοντας το μέλλον του τομέα. Το κόστος παραγωγής (αγροεφόδια, άρδευση, ενέργεια, καύσιμα) έφτασε να υπερβαίνει το εισόδημα, οδηγώντας είτε σε υποπαραγωγή είτε σε εγκατάλειψη της ενασχόλησης

Το κόστος της ενέργειας, η κλιματική κρίση, η έλλειψη και η διαχείριση του νερού και η προστασία του περιβάλλοντος, είναι θέματα που χρειάζονται συνολική αντιμετώπιση και ολοκληρωμένη πολιτική.

Για την κτηνοτροφία, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί και η πρόσβαση των κτηνοτρόφων στους βοσκότοπους είναι ανεπαρκής. Από την ενσωμάτωση των επιπλέον 9,6 εκ στρεμμάτων βοσκοτόπων στους επιλέξιμους βοσκότοπους της χώρας και την επιστροφή 460 εκ ευρώ μετά από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κανένα όφελος δεν υπήρξε για τους κτηνοτρόφους. Αντίθετα, είχαμε παράνομες κατανομές εθνικού αποθέματος. Η συνδεδεμένη ενίσχυση του βόειου κρέατος έγινε σε τελείως λάθος κατεύθυνση και ευνοούνται οι παχυντές μόσχων που τους εισάγουν, τους εκτρέφουν εδώ και πωλούνται ως ελληνικοί.

Για την αιγοπροβατοτροφία προτείνουμε την άμεση αναδιανομή της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους και ΜΟΝΟ και στη συνδεδεμένη ενίσχυση του αιγοπρόβειου κρέατος χρειάζεται να αναπροσαρμοστεί το ποσό από τα 12€/ ζώο στα 20€/ζώο, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις του αυξημένου κόστους διατροφής.

Για το θέμα της ενέργειας, προτείνουμε να δοθούν άμεσα άδειες NET METERING σε αγροκτηνοτρόφους, μαζί με χρηματοδοτικά εργαλεία. Τα υφιστάμενα προγράμματα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, γιατί δεν υπάρχουν ελεύθερες γραμμές στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Οι αγρότες και τα ΤΟΕΒ δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το net-metering. Θεωρούμε σημαντική την προώθηση χρήσης κάθε μορφής ΑΠΕ ειδικά σε ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ για τη χρήση στην άντληση και διαχείριση του αρδευτικού νερού, ώστε να μειωθεί το κόστος άρδευσης.

Μετά την πώληση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, δεν υπάρχει πιστωτικό ίδρυμα να στηρίξει τον Έλληνα αγρότη. Τον τελευταίο μήνα, δεκάδες διαταγές πληρωμής έχουν σταλεί μαζικά σε αγρότες και κτηνοτρόφους στο νομό μου, το Κιλκίς. Η εκκαθαρίστρια εταιρεία της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, με την ονομασία PQH, επιδίδεται σε έναν άνισο αγώνα καταδίωξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων, επιβάλλοντας πλασματικές οφειλές με τόκους έως και 18 φορές επί του αρχικού κεφαλαίου. 

 Η μονομερής απόφαση να κατάσχονται οι ενεργοί λογαριασμοί, είναι πέρα από κάθε λογική. Η αδυναμία των αγροτών και των κτηνοτρόφων να καλύψουν εγκαίρως τα νομικά και δικαστικά έξοδα, τους καθιστά έρμαια στις καταδυναστευτικές αποφάσεις των αρπακτικών εκκαθαριστών.

Ως άμεσα μέτρα προτείνουμε:

Eπιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους πραγματικούς παραγωγούς.

Πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής του ρεύματος με αναδρομική ισχύ για τους αγροκτηνοτρόφους, καθώς οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν εκτοξευθεί και αρκετές μονάδες θα οδηγηθούν στο κλείσιμο.

Επιδότηση στο κόστος αγοράς των λιπασμάτων για την τιμή που έχει να κάνει με την αύξηση του κόστους παραγωγής από την αύξηση της τιμής της ενέργειας.
Τα ποσά των επιδοτήσεων και των συνδεδεμένων ενισχύσεων δε θα πρέπει να φορολογούνται, καθώς δίδονται επειδή τα προϊόντα υποκοστολογούνται και χρήζουν ενίσχυσης. Είναι ανώφελο να λαμβάνουν οι αγρότες ενισχύσεις και να τις επιστρέφουν σε φόρους. Είμαστε το μοναδικό κράτος της ευρωπαϊκής Ένωσης που φορολογούνται οι επιδοτήσεις.

Έως ότου περάσει αυτή η δύσκολη συγκυρία, θα ήταν καλό να υπάρξει μείωση στη φορολογία των αγροκτηνοτρόφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.