Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Ο Κιλκισιώτης Γερμανός βουλευτής Γρηγόρης Αγγελίδης, μιλά στη Γνώμη και στο Μαρκόπουλο Χ. Θωμά


Το μέλος της 19ης βουλευτικής περιόδου στο Γερμανικό Κοινοβούλιο με το Freie Demokratische Partei (Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα), κ. Γρηγόριος Αγγελίδης,
μιλά στη Γνώμη και στο Μαρκόπουλο Χ. Θωμά

Μιλήστε μας για εσάς, το βιογραφικό σας, τις ρίζες, την καταγωγή σας, τις σπουδές σας, το επάγγελμα σας
Η τελευταία μου επαγγελματική δραστηριότητα ήταν ως βουλευτής των φιλελεύθερων (FDP) στην Γερμανική Βουλή από το 2017 έως και το 2021. Γεννήθηκα το 1965 στο Ανόβερο από γονείς μεταναστών. Οι γονείς μου κατάγονται από το Κιλκίς και ήρθαν στις αρχές του '60 μετανάστες στη Γερμανία και δούλευαν ακόρντ, δηλαδή δουλειά με το κομμάτι στα εργοστάσια. 

Στα μέσα της δεκαετίας του '70 ο πατέρας μου άνοιξε κατάστημα λιανικής. Αλλά η μητέρα μου εργαζόταν με το κομμάτι μέχρι να βγει στην σύνταξη. Αρχές του '70, όταν ήμουν σε σχολική ηλικία, οι γονείς μου με έστειλαν στην Ελλάδα, καθώς όνειρό τους ήταν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που συνειδητοποίησαν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν, με έφεραν πάλι πίσω στο Ανόβερο. 

Στη συνέχεια επισκέφθηκα τα δημόσια γερμανικά σχολεία, πήρα το απολυτήριο λυκείου, έμαθα το επάγγελμα του τραπεζικού υπαλλήλου στην Dresdner Bank, και εργάστηκα στη συνέχεια στην Credit Suisse Γερμανίας και από το 2010 είμαι μέτοχος εταιρίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα ανέπτυξα μια πλούσια εθελοντική δραστηριότητα.

Πως κρίνετε ότι βαδίζει η Γερμανία τον χειμώνα του 2021-22, υγειονομικά και οικονομικά; Να είμαστε αισιόδοξοι;

Θεωρώ ότι αν η κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ δεν είχε υποπέσει σε τόσα πολλά ατοπήματα, τότε ο Χειμώνας θα ήταν πιο ευνοϊκός για όλους τους κατοίκους της Γερμανίας. Λάθη της κυβέρνησης οδήγησαν στην δυσπιστία και δυστυχώς στην παραπληροφόρηση, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των εμβολίων. Εάν λοιπόν είχαν αποφευχθεί πολλά από αυτά τα επικοινωνιακά λάθη, ο κόσμος θα αντιλαμβανόταν την επικινδυνότητα του ιού και θα τηρούσε τα μέτρα προστασίας, χωρίς την επιβολή των ξεπερασμένων λοκ νταουν, και την δυσανάλογη συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων. Θεωρώ, ότι με την τυχόν συμβολή του FDP στην νέα κυβέρνηση πολλές από τις ελευθερίες θα επιστρέψουν και έτσι ο χειμώνας θα είναι πιο καλός συγκριτικά με τον περσινό. 

Σε οικονομικό επίπεδο θεωρώ ότι όλοι θα κληθούμε να πληρώσουμε τα λάθη της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία έκανε πολλά έξοδα εξαιτίας του δεύτερου μεγάλου ανεύθυνου λοκ νταουν. Αισιόδοξοι θα πρέπει να είναι οι Γερμανοί πολίτες, αν και εφόσον το FDP γίνει μέρος της κυβέρνησης, καθώς θα μετριάσει τα χρέη προχωρώντας σε επενδύσεις, θα φροντίσει για την καλύτερη ψηφιοποίηση της χώρας και θα ανανεώσει τις απαρχαιωμένες υπηρεσίες του κράτους.

Γιατί να επιλέξει κάποια/κάποιος τον φιλελεύθερο, δημοκρατικό, προοδευτικό χώρο; Το Κέντρο γενικά; Ως κόμμα και ιδεολογία; Ποιο το μεγάλο θετικό του χώρου που εκφράζετε πολιτικά;

Εμείς οι φιλελεύθεροι είμαστε το κόμμα της ελευθερίας και του αυτοκαθορισμού. Εμείς οι φιλελεύθεροι αντιλαμβανόμαστε τον σεβασμό, την δικαιοσύνη στις ίσες ευκαιρίες ως βασικό συστατικό για την κοινωνική συνοχή και πιστεύουμε ότι η διαφορετικότητα και η ποικιλομορφία εμπλουτίζουν την κοινωνία μας. 

Σε ένα τέτοιο μόνο περιβάλλον μπορεί κανείς να επιτύχει με τον πλέον βέλτιστο τρόπο τους στόχους του. Παράλληλα είμαστε της άποψης, ότι στον βωμό του κοινωνικού συνόλου δεν θα πρέπει να θυσιάζονται οι θεμελιώδεις ατομικές ελευθερίες. Επίσης είμαστε της άποψης, ότι η οικονομία μπορεί να ρυθμιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσω μιας ελεύθερης αγοράς , στην οποία το κράτος θα περιορίζεται μόνο τις απαραίτητες και αναγκαίες επεμβάσεις. 

Τέλος, εάν το κόμμα μου γίνει τελικά μέρος της κυβέρνησης, αυτό θα σήμαινε αύξηση των κινήτρων προκειμένου να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην Γερμανία. Με τον τρόπο αυτό για παράδειγμα θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Πως όμως θα γίνει αυτό; Για παράδειγμα με την μείωση της γραφειοκρατίας ή με την ιδιωτικοποίηση. Επίσης το κόμμα μου επιδιώκει την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και βασικές φορο-ελαφρύνσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Κοιτάτε στα μάτια μια μέση νεολαία Ευρωπαία/έναν μέσο νεολαίο Ευρωπαίο... τι τους λέτε; Τι τους προτείνετε;

Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα που έχουν θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για τα οποία θα πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι δεν είναι αυτονόητα, όπως για παράδειγμα στην Κίνα και στην Ρωσία. Προτείνω στους νέους, αλλά και σε όλους τους Ευρωπαίους να εστιάσουν στα κοινά που τους ενώνουν με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς και να αντιμετωπίζουν τις διάφορες ανάμεσα σε αυτούς σαν μια νέα ευκαιρία για να διευρύνουν τους ορίζοντες τους. 

Η ελευθερία που με αυτοθυσία και τόσο κόπο αποκτήθηκε από τους προγόνους μας, θα πρέπει να είναι κύριο μέλημα όλων μας και να διαφυλάσσεται από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς η Ευρώπη είναι το μέλλον μας και το μοναδικό μας στήριγμα.

Μια φωτεινή και αισιόδοξη σκέψη σας για το αύριο

Αν κρίνω από τα ποσοστά των ψηφοφόρων που ψήφισαν για πρώτη φορά στην ζωή τους και ανέδειξαν σαν πρώτη τους επιλογή το FDP, αυτό από μόνο του είναι ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα για όλους μας, καθώς η νεολαία φαίνεται να αντιλαμβάνεται την αξία και την σημασία της ελευθερίας. Αν συγκρίνω την κατάσταση που επικρατούσε στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα με το σήμερα σχετικά με την βελτίωση των συνθηκών, τότε μπορώ να πω, ότι είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον.

Τι είναι για εσάς η Ε.Ε.; Ποιο το μεγάλο θετικό της;

Η ευρωπαϊκή ένωση είναι μια μοναδική συνεργασία και οικογένεια, η οποία ενώνει φαινομενικά ασύνδετους λαούς μεταξύ τους με κοινό γνώμονα την γεωγραφική τους κατάταξη. Το μεγαλύτερο της προτέρημα είναι ότι κατορθώνει αυτή την διαφορετικότητα να την συνδυάζει σε μια μορφή συμμαχίας και να δρα ως σύνολο προς τα έξω. Άλλωστε βασικά θέματα όπως η διαφάνεια, η καταπολέμηση των Fake news, της προπαγάνδας, η αντιμετώπιση της οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης, η ανάπτυξη της κοινής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και η ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τι μήνυμα στέλνετε στις φίλες/στους φίλους μας, απο την κοινή μας καταγωγή, το Κιλκίς;

Στους φίλους μου από το Κιλκίς, αλλά και σε όλο τον κόσμο, εύχομαι ολόψυχα να βγουν δυνατοί και γέροι από αυτήν την πανδημία και να μάχονται για τις ελευθερίες τους. Σας προτρέπω να αντιμετωπίζετε με αισιοδοξία τα νέα δεδομένα και να έχετε εμπιστοσύνη στον ίδιο σας τον εαυτό, αλλά και στην Ελλάδα μας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.