Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτης Βλάχος, μιλά στη Γνώμη και στον Μπάμπη Καραγεωργίου


Ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτης Βλάχος μιλά στη Γνώμη και στον Μπάμπη Καραγεωργίου

Ξεκινάτε το Βιογραφικό σας σημείωμα στον ιστότοπο σας με την φράση “Είμαι ένας από τους 211.191 συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής”. Τι είναι για εσάς το Κίνημα Αλλαγής; Ποια θα ήταν η απάντηση σας στο πολλές φορές ειπωμένο ερώτημα: ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ;
Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα αυθεντικό λαϊκό κίνημα. Δεν είναι υπερβολή, χάρισε στους Έλληνες τις καλύτερες μέρες που έχουν ζήσει από τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Λοιδορήθηκε, κατακερματίστηκε, αλλά μέσα από το Κίνημα Αλλαγής δικαιώνεται και επιστρέφει. 

To Κίνημα Αλλαγής από την άλλη, είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2017 να ξαναγεννηθεί ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού Κέντρου. Είναι η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, ένας προοδευτικός συνασπισμός κομμάτων και κινήσεων πολιτών. Όσοι είναι ΠΑΣΟΚ στηρίζουν το Κίνημα Αλλαγής και αγωνίζονται για την επιστροφή του σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει περάσει το μέσο της συνταγματικής της θητείας και παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις του Πρωθυπουργού μια συζήτηση περί πρόωρων εκλογών υπάρχει συνεχώς στην επικαιρότητα. Ποιος είναι ο στόχος που θέτει το Κίνημα στις επερχόμενες κάλπες; Μπορεί να φτάσει το ΚΙΝΑΛ σε ένα σημαντικό διψήφιο ποσοστό;

Η συζήτηση υπάρχει γιατί την συντηρεί η ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου. Πιστεύω ότι οι πυρκαγιές και η πανδημία “φρέναραν” τον Πρωθυπουργό από το να προσφύγει στις κάλπες αυτό το φθινόπωρο. Λογικά το 2022 θα είναι μια εκλογική χρονιά. Στην κάλπη θα είμαστε παρόντες αναγεννημένοι και δυνατοί, ιδιαίτερα μετά την διαδικασία εκλογής ή επανεκλογής ηγεσίας και του συνεδρίου που θα ακολουθήσει. Ένα ρητό λέει ‘εκεί που κοιτάς θα φτάσεις’. 

Είμαι αισιόδοξος ότι ένας νέος κύκλος ανοίγει για τον προοδευτικό χώρο και την παράταξή μου. Η διάψευση των κοινωνικών προσδοκιών από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η επιστροφή σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών μέσα και μετά την πανδημία, η δικαίωση του ΠΑΣΟΚ, ο μεστός προγραμματικός μας λόγος, τα νέα στελέχη που αγωνίζονται αδιάκοπα και η δομική αντιπαράθεση με τον φυσικό/ιδεολογικό μας αντίπαλο, την Δεξιά, δημιουργεί προϋποθέσεις να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και για τις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, αλλά η συζήτηση γύρω από αυτές κρατάει εδώ και αρκετούς μήνες. Θεωρείτε ότι αύτη η πολύμηνη άτυπη προεκλογική περίοδος έχει οδηγήσει το ΚΙΝΑΛ στην εσωστρέφεια ή όχι;

Η απόφαση της κ. Γεννηματά να επισπεύσει τις διαδικασίες απαντά σε όσα κέντρα και παράκεντρα θα ήθελαν μια παρατεταμένη και διαλυτική προεκλογική περίοδο. Σας εξομολογούμαι ότι δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό να παράγουμε πολιτική ουσίας και να πρέπει διαρκώς να στρέφουμε τον φακό & την ενέργεια στα εσωκομματικά μας - πολλές φορές όταν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. 

Άρα πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία, εφόσον μετατραπεί σε μια αναμέτρηση ιδεών και πολιτικών, θα γίνει πόλος έλξης για τους προοδευτικούς πολίτες. Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και όσους πολίτες θέλουν μια ισχυρή κεντροαριστερά του 21ου αιώνα να έρθουν να ψηφίσουν και πάρουν στα χέρια τους το μέλλον της Παράταξης.

Κρίση του κορονοϊού,Lockdown,Μέτρα.Πως περάσατε και πως περνάτε την φάση της πανδημίας; Είστε αισιόδοξος για την εξέλιξη της κατάστασης;

Δεν ήταν εύκολο για κανέναν μας. Ήμουν τυχερός που δεν έζησα τον εφιάλτη της αρρώστιας και δεν έχασα κάποιον κοντινό μου άνθρωπο. Συμπάσχω με όσους πόνεσαν και περνάνε δύσκολα. Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη συνθήκη που κόστισε και κοστίζει πολύπλευρα. Θέλω να πιστεύω ότι περνάμε τους τελευταίους μήνες της δοκιμασίας. 

Όσοι περισσότεροι συνάνθρωποί μας εμβολιαστούν, τόσο καλύτερο για όλους μας. Είναι πρώτα πράξη αλληλεγγύης και μετά προσωπικής προστασίας, ιδιαίτερα για τους νεότερους. Δεν έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση, απέδειξε ότι τα μεγάλα λόγια δεν ανταποκρίθηκαν στην πραγματικότητα και τους στόχους που εκείνη έθεσε. Απέχουμε πολύ από την πολυπόθητη ανοσία. Ας μιμηθούν την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Γαλλία που έχουν εξαιρετικές επιδόσεις γιατί έδειξαν ευελιξία, ενότητα και σύμπνοια.

Είστε συνιδρυτής σε ένα εξαιρετικό ιστότοπο, μια σπουδαία μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, το VouliWatch. Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια για αυτό;

Όλοι μας μπορούμε να κάνουμε πολιτική, χωρίς να ενταχθούμε σε κάποιο κόμμα. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμή μας ως πολίτες, το δικαίωμά μας να γνωρίζουμε, να ελέγχουμε, να αξιολογούμε τους αντιπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο. Το Vouliwatch προωθεί την αξία του ενεργού πολίτη που απαιτεί διαφάνεια και λογοδοσία από αυτούς που αποφασίζουν για τη ζωή του. 

Όταν το 2014 η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τη βουλή ήταν στο ναδίρ, με μια μικρή ομάδα φίλων και συνεργατών πήγαμε κόντρα στο ρεύμα και θελήσαμε να μετατρέψουμε την απογοήτευση και τον θυμό σε μια θεσμική καινοτομία. Το Vouliwatch είναι ένα παρατηρητήριο της Βουλής και αναδεικνύει ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν όλους, από τα οικονομικά των κομμάτων μέχρι τους κανόνες για το lobbying.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.