Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Η Δανάη Κ. Μπέκα, Δικηγόρος και Υποψ. Διδάκτωρ Νομικής Α.Π.Θ., μιλά στη Γνώμη στο Θωμά Μαρκόπουλο


Του Θωμά Μαρκόπουλου
Μια κυρία ευρωπαϊκών και διεθνών προδιαγραφών σίγουρα. Με φοβερό μυαλό και άψογη γοητεία. Άτομο της κοινωνίας των πολιτών, με δυνατές ακαδημαϊκές περγαμηνές, πολυάσχολη και πολυτάλαντη, σίγουρα εργατική, η φίλη Δανάη! Για να δούμε τι μας είπε...

Αρχικά θα μου πεις τα βασικά για σένα αγαπητή Δανάη:
Καταγωγή, Οικογένεια, Επάγγελμα, Σπουδές, Χόμπι, τρέχουσα καθημερινότητα σου κλπ.


Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, από δύο υπέροχους γονείς που μου χάρισαν έναν μικρότερο αδερφό που υπεραγαπώ. Σπούδασα Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στη συνέχεια ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο International Hellenic University (ΔΙ.ΠΑ.Ε) στη Θεσσαλονίκη και σήμερα είμαι Υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Είμαι δικηγόρος και εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ - Δ. ΜΠΕΚΑ και Συνεργάτες, P&B Law Firm, και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η δουλειά μου και οι σπουδές μου καταλαμβάνουν προφανώς ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου, εντούτοις πάντα αφιερώνω χρόνο στους ανθρώπους που αγαπώ και κάθε μου σχεδόν δραστηριότητα είναι μαζί τους. Απολαμβάνω ιδιαίτερα τις εκδρομές στη φύση, ένα καλό βιβλίο, μία ωραία ταινία, ή απλά ένα ποτήρι κρασί με καλούς φίλους.

Μένεις Ελλάδα ή φεύγεις εξωτερικό… και γιατί;
Αν πας έξω θα γύριζες ποτέ;
Τι θα σου λείψει πιο πολύ από τον τόπο μας;

Μου αρέσει να μετακινούμαι, δεν μπορώ να βρίσκομαι σε ένα μέρος συνέχεια και γι΄ αυτό έχω συμμετάσχει σε πάρα πολλά εκπαιδευτικά και επαγγελματικά συνέδρια σε όλο τον κόσμο. Το εξωτερικό ανοίγει το μυαλό σου, σου προσφέρει εμπειρία που δεν μπορείς να αποκτήσεις διαφορετικά και γίνεσαι πολίτης του κόσμου με το να έχεις φίλους και συνεργάτες από την Κίνα και την Ινδία μέχρι την Αμερική. 

Μαθαίνεις να κατανοείς, να σέβεσαι και να αγαπάς πραγματικά τον Άνθρωπο. Πάντα όμως επιστρέφω στην Ελλάδα και εδώ θέλω να μείνω. Η επιλογή μου αυτή είναι ένα στοίχημα για εμένα και παρά τις δυσκολίες των καιρών είμαι σίγουρη ότι εάν έφευγα θα ήθελα και πάλι να επιστρέψω. Δεν μπορώ να φανταστώ να ζω μόνιμα στο εξωτερικό, θα μου έλειπαν τα πάντα από αυτή τη χώρα.

Είναι οι 50 - 60plus έτοιμοι να μας δεχθούν ως γενιά του αύριο;
Επαγγελματικά, Κοινωνικά, Πολιτικά.


Νομίζω ότι η γενιά μας, εξαιτίας της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, έχει ήδη επηρεάσει τους 50-60plus. Έτσι, νομίζω πως δεν είμαστε η γενιά του αύριο αλλά ήδη του σήμερα. Αλλά και η προηγούμενη γενιά βλέπω ότι ακολουθεί την εποχή μας και δεν αντιστέκεται σε αυτή. Έχει προσδοκίες από εμάς και πιστεύει στις δυνάμεις μας.

Είσαι κοινωνικοποιημένο άτομο σε ότι αφορά κοινωνικά, διεθνή, περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα γύρω από τα ζωάκια, κλπ;

Είμαι βαθιά ευαισθητοποιημένη σε τέτοια ζητήματα, άλλωστε ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που με κέρδισε η Νομική: Να δώσω φωνή, να υπερασπιστώ τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, τα ζώα, να διεκδικήσω την ουσιαστική ισότητα των δύο φύλων και να πολεμήσω το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία σε κάθε έκφανσή της. Εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιούμαι συστηματικά σε συλλόγους και οργανώσεις ευαισθητοποίησης και θα συνεχίσω να το κάνω. Εάν και γίνονται σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, έχουμε ακόμα δουλειά.

Ποιο το παράπονο σου από τη γενιά μας;
Τι σε ενοχλεί;


Δεν έχω κανένα παράπονο από τη γενιά μας, ειλικρινά. Είμαστε εργατικοί και δημιουργικοί, παρότι γνωρίσαμε επί της ουσίας μόνο κρίσεις. Θα ήθελα μόνο να έχουμε λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και να μην πάψουμε να επιμένουμε.

Πως βιώνεις την οικονομική και κοινωνική κρίση που περνά η πατρίδα μας εδώ και 12-13 χρόνια;
Τι σε ταλαιπωρεί; Εργασιακά, Κοινωνικά κλπ.


Αδιαμφισβήτητα τόσο η οικονομική κρίση όσο και η κρίση που έφερε ο COVID-19, επηρέασαν τη ζωή όλων μας, σε όλα τα επίπεδα. Οι εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες δεν υπήρξαν ευνοϊκές εδώ και πολλά χρόνια. Ως αποτέλεσμα, βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε όλοι το άγχος “της επόμενης ημέρας” και αυτή η συνεχής αβεβαιότητα είναι εξαντλητική. Ωστόσο είμαι αισιόδοξη ότι θα γυρίσουμε σελίδα σύντομα.

Πως βίωσες και βιώνεις τον sars - covid 19 και τα αποτελέσματα του;

Είναι αδιανόητο το πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και υπέφεραν εξαιτίας του COVID-19 σε όλο τον πλανήτη. Πέρα από την υγεία όμως -που είναι πάντα το μείζον-, ο COVID-19 μας στέρησε και τη διαπροσωπική επαφή, την οποία δεν μπορεί να υποκαταστήσει καμία παγωμένη οθόνη υπολογιστή. Μια αγκαλιά, ένα γεύμα, ένα ταξίδι με τους αγαπημένους μας ανθρώπους είναι κάποια από τα πολλά που είχαμε ως δεδομένα πριν, μας έλειψαν και επανεκτιμήσαμε.

Σου δίνω ένα τζίνι με 3 ευχές… ποιες ευχές κάνεις;

Υγεία Χ 3.

Μια θετική - ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο;
Ποιο είναι το προσωπικό σου μότο;
Η φράση που σε παρακινεί, αν θες, που σε εμπνέει.


Τη ζωή και το μέλλον επιλέγω να τα βλέπω με αισιοδοξία. Πιστεύω βαθιά ότι ο κόσμος μας θα αλλάξει προς το καλύτερο, ήδη οδεύει αργά αλλά σταθερά προς μία νέα κατάσταση αλληλοκατανόησης και ενσυναίσθησης. Δική μας ευθύνη είναι να επιταχύνουμε όλοι, ο καθένας ατομικά και με όλες του τις δυνάμεις, την πορεία αυτή. Γι’ αυτό και προσπαθώ να μην ξεχνώ στιγμή ένα μότο, πάντα επίκαιρο και ουσιώδες: «Να είσαι καλός όποτε αυτό είναι δυνατό. ΠΑΝΤΑ είναι δυνατό»-Δαλάι Λάμα.

Σε ευχαριστώ πολύ Δανάη για τον χρόνο και την αμεσότητα σου.

Να είσαι καλά Θωμά. Καλή συνέχεια σε όλα, κουράγιο και δύναμη.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.