Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Αυτή είναι η ιστορία του Excel


Του Νικηφόρου Χριστοφορίδη
Όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει στην πορεία μας ένα από τα ποιο δημοφιλή προγράμματα του Microsoft Office, το Microsoft Excel. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η ιστορία του Excel;

Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στις 11.05.1979, ο Daniel Bricklin και ο Robert Frankston έκαναν την πρώτη παρουσίαση του VisiCalc το οποίο ήταν το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστικών φύλλων για προσωπικούς υπολογιστές.

Κυκλοφόρησε αρχικά για τον Apple II από την εταιρεία τους, τη VisiCorp. Θεωρείται από πολλούς ότι ήταν το πρόγραμμα που μετέτρεψε τον μικροϋπολογιστή από ένα χόμπι για τους λάτρεις των υπολογιστών σε ένα σοβαρό επιχειρηματικό εργαλείο, ωθώντας την IBM να παρουσιάσει τον πρώτο της προσωπικό υπολογιστή το 1981.

Το VisiCalc θεωρήθηκε ως η ποιο επιτυχημένη εφαρμογή του Apple II. Πουλήθηκαν περισσότερα από 700.000 αντίτυπα σε έξι χρόνια, και έως 1 εκατομμύριο αντίτυπα στην ιστορία του. Όταν όμως, το 1983 η Lotus Development κυκλοφόρησε το πρόγραμμα Lotus 1-2-3, αξιοποιώντας πλήρως τα χαρακτηριστικά των τότε υπολογιστών, οι πωλήσεις του VisiCalc μειώθηκαν δραματικά.

Τελικά η εταιρεία Lotus Development αγόρασε την εταιρεία VisiCorp το 1985 και τερμάτισε αμέσως τις πωλήσεις της προϊόντων του VisiCalc, έχοντας ρίξει στην αγορά το Lotus 1-2-3.Αργότερα η Lotus Development εξαγοράστηκε από την IBM η οποία είδε την προοπτική του Lotus 1-2-3.

Στις αρχές του 1990 όμως, η Microsoft παρέδωσε στην αγορά την πρώτη έκδοση του Microsoft Office, το οποίο εμπεριείχε ένα νέο πρόγραμμα υπολογιστικών φύλλων, το Excel, το οποίο αν και αντέγραφε τις δυνατότητες του Lotus 1-2-3 και του VisiCalc, αναπτύχθηκε και καθιερώθηκε έως σήμερα με εκατομμύρια χρήστες να το χρησιμοποιούν καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.