Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Τι είναι το «Cloud» και ποιος ο ρόλος του στην ψηφιακή μας ζωή;


Του Νικηφόρου Χριστοφορίδη
Έχετε ποτέ σκεφτεί τι θα γινόταν αν χαλούσαν η χάνατε η σας έκλεβαν τον Η/Υ σας, τα USB Flash η εξωτερικούς σκληρούς δίσκους που έχετε στην κατοχή σας; Πέραν της υλικής ζημιάς (Hardware) την οποία θα μπορούσατε να αναπληρώσετε αργά η γρήγορα, θα χάνατε τις φωτογραφίες, videos και έγγραφα τα οποία μάλλον δεν θα μπορούσατε ποτέ να ανακτήσετε ζημιά ανυπολόγιστη. Υπάρχει όμως λύση και «ακούει» στο όνομα cloud.


Το cloud είναι μία ολόκληρη τεχνολογία, μία τάση βάσει της οποίας η αποθήκευση των δεδομένων δεν γίνεται τοπικά αλλά διαδικτυακά, δηλαδή στο Internet. Αντί να έχουμε δηλαδή τα δεδομένα μας σε έναν σκληρό δίσκο ή ένα USB flash, τα αποθηκεύουμε σε έναν server ,δηλαδή OnLine. 

Τη δυνατότητα αυτή μας την προσφέρουν ειδικές υπηρεσίες που διαθέτουν την υποδομή, την τεχνογνωσία αλλά είναι παράλληλα και σε θέση να μας προσφέρουν και τις πάντα απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια των πληροφοριών μας. Αποθηκεύοντας τα δεδομένα μας κάπου κεντρικά, αποκτούμε αυτόματα το πλεονέκτημα πως μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά από παντού, ανεξάρτητα τι συσκευή χρησιμοποιούμε και ανεξάρτητα την χώρα στην οποία βρισκόμαστε.

Με άλλα λόγια, μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις εικόνες μας η τα videos μας , η την μουσική μας η ακόμη και τα έγγραφα η προγράμματά μας σε μία τέτοια, cloud υπηρεσία από το laptop η τον σταθερό Η/Υ μας στο σπίτι, και να έχουμε πρόσβαση σε αυτές από το PC στη δουλειά, από το tablet στις διακοπές ή από το smartphone στον δρόμο. 

Οι πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του cloud, φροντίζουν να διαθέτουν και τις κατάλληλες εφαρμογές(Applications) που μας επιτρέπουν να πλοηγούμαστε άνετα στα δεδομένα μας και να «ανεβοκατεβάζουμε» υλικό χωρίς δυσκολία.

Εν μέρει, κάτι παρεμφερές (με την πολύ ευρεία έννοια του πράγματος) κάνουν τα social media: Facebook, Flickr, Instagram, η και ακόμη οι e-mail υπηρεσίες καθώς μας επιτρέπουν να ανεβάζουμε φωτογραφίες, τις οποίες μπορούμε να επεξεργαστούμε ή να «κατεβάσουμε» από άλλες συσκευές φτάνει να συνδεθούμε με τον λογαριασμό μας. Βέβαια εδώ μιλάμε για πολύ πιο οργανωμένες καταστάσεις αφού δεν περιοριζόμαστε σε φωτογραφίες και απλή επεξεργασία λεζαντών αλλά πολύ πιο απαιτητικές διεργασίες με αρχεία κάθε είδους.

Όλες οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου της Πληροφορικής δραστηριοποιούνται στο cloud και μάλιστα –σχεδόν- όλες τους προσφέρουν τα βασικά πακέτα υπηρεσιών τους δωρεάν. Η Microsoft ας πούμε διαθέτει το OneDrive με 15 GB αποθηκευτικού χώρου για τα δεδομένα σας, την ώρα που τον ίδιο χώρο προσφέρει χωρίς καμία χρέωση και η Google με το Google Drive. Υπάρχουν κι άλλοι μεγάλοι παίκτες στον χώρο του cloud (Apple, Dropbox, Box, IDrive κ.α.)

Η λογική λέει πως δοκιμάζετε κάποια από τις δωρεάν υπηρεσίες κατ’ αρχάς. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αρκούν για να βολέψουν έναν τυπικό, καθημερινό χρήστη. Συν τοις άλλοις διαθέτουν ακόμη και εφαρμογές για Windows , Mac Os, iOS, Android και οπότε θα μπορείτε να μεταφέρετε και να επεξεργαστείτε τα αρχεία σας, ό,τι συσκευή κι αν έχετε. 

Αν δείτε ότι οι cloud υπηρεσίες που απολαμβάνετε σας βολεύουν αλλά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σας, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να δοκιμάσετε κάποιο συνδρομητικό πακέτο. Εν τοιαύτη περιπτώσει φροντίστε τουλάχιστον τον πρώτο καιρό η πληρωμή να γίνεται σε μηνιαία βάση ή έστω τμηματικά, έτσι ώστε σε περίπτωση που το μετανιώσετε, να το διακόψετε κατ’ ευθείαν, δίχως να έχετε δεσμευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα της εφάπαξ πληρωμής που μπορεί να σας αγοράσει και όχι νοικιάσει χώρο(space) σε μια υπηρεσία. 

Ο χώρος αυτός είναι ο λεγόμενος «Cold Space», δηλαδή χώρος στον οποίο μπορείτε να αποθηκεύσετε όλα σας τα δεδομένα με την διαφορά ότι δεν θα έχετε άμεση πρόσβαση σ ’αυτά αλλά θα απαιτείται μια απλή διαδικασία. Φανταστείτε κάτι σαν τα «κλειστά» χρήματα σε μία τράπεζα. Κατά τα άλλα βέβαια ισχύουν τα ίδια όσον αφορά την ασφάλεια των δεδομένων σας, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Εν κατακλείδι, η υπηρεσία cloud η cloud computing, ήρθε για να μείνει και να κάνει την ψηφιακή μας ζωή ποιο ασφαλή και ευχάριστη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.